διακοπές-με-αυτοκίνητο-9-μοναδικοί-προ-1037982
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.06.2022 | 09:03

Διακοπές με αυτοκίνητο: 9 μοναδικοί προορισμοί

Πέτρινα χωριά που ακουμπούν στη θάλασσα, κάστρα δίπλα στο κύμα, πόλεις με ατμόσφαιρα νησιού και τιρκουάζ παραλίες για ατελείωτες βουτιές. Από την Ήπειρο μέχρι την Πελοπόννησο, συγκεντρώσαμε επτά προορισμούς για αξέχαστες διακοπές με αυτοκίνητο.

Για εκείνους που αποφεύγουν τα αεροπλάνα και τα καράβια αλλά και για όσους θέλουν μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμά τους και έχουν διάθεση για εξερευνήσεις στις διακοπές τους, το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι η καλύτερη ιδέα για μια εύκολη απόδραση.

Αν είστε λάτρεις των ταξιδιών με αυτοκίνητο και δεν έχετε καταλήξει ακόμα στον προορισμό των φετινών διακοπών σας, τότε οι πααυτοκίνητορακάτω προτάσεις ίσως σας βοηθήσουν να αποφασίσετε. Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο, συγκεντρώσαμε επτά προορισμούς που τα έχουν όλα, για να πάτε οδικώς και να περάσετε υπέροχα αυτό το καλοκαίρι.

Λευκάδα

Εντυπωσιακές παραλίες με τιρκουάζ νερά, αξέχαστα ηλιοβασιλέματα στο Ιόνιο, θαλάσσια σπορ που ανεβάζουν την αδρεναλίνη, μια καταπράσινη ενδοχώρα γεμάτη θησαυρούς, γραφικά χωριά που κρατούν παραδόσεις. Και δεν χρειάζεται καν να μπεις σε καράβι για να τα χαρείς όλα αυτά. Η Λευκάδα, ένα από τα λίγα νησιά που είναι προσβάσιμα από τη στεριά, συνδέεται με την Αιτωλοακαρνανία με μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 20 μέτρων. Μετά και την ολοκλήρωση των έργων της Ιόνιας Οδού, η πρόσβαση στο νησί έχει γίνει ευκολότερη από ποτέ (από την Αθήνα πηγαίνεις οδικώς σε 4 ώρες)

Παραθαλάσσια Ήπειρος

Ήπειρος δεν είναι μόνο οι περίφημοι ορεινοί προορισμοί της. Η θαλασσινή πλευρά της είναι εξίσου υπέροχη και δελεαστική. Παραθαλάσσιες πόλεις, γραφικά χωριά και εξωτικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά προσφέρουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό. Η Πρέβεζα, στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, θα σας κρατήσει με τον πεζοδρομημένο παραλιακό δρόμο και τα πολυάριθμα ουζερί και μεζεδοπωλεία της.Η ακτογραμμή του νομού Πρέβεζας έχει μήκος πάνω από 50 χλμ. προσφέροντας μεγάλη ποικιλία σε παραλίες που ικανοποιούν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Σε απόσταση 60 χλμ. από την Πρέβεζα, η Πάργα είναι μια πόλη, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ένα νησί. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο μυχό γραφικού όρμου, όπου κουρνιάζει το κατάφυτο νησάκι της Παναγιάς, προστατευμένη κάτω από τη σκιά του ενετικού της κάστρου, η φημισμένη ναυτική πολιτεία θα σας κλέψει σίγουρα την καρδιά. Ονειρεμένες παραλίες, όπως ο Βάλτος, ο Λύχνος και το Σαρακήνικο, σας περιμένουν για δροσιστικές βουτιές.

Επόμενη στάση τα εξωτικά Σύβοτα. Με βασικό ατού μια θαλασσινή δαντέλα από κατάφυτες νησίδες, απλωτές παραλίες με τροπικά νερά, αλλά και κρυφούς κολπίσκους, θυμίζουν κάτι από… Καραϊβική. Μη χάσετε την Πισίνα και την Μπέλα Βράκα, τις παραλίες-σταρ της περιοχής. Ανάμεσα από τα Σύβοτα και την Πέρδικα σάς περιμένουν δύο ακόμη υπέροχες παραλίες: η Μικρή και η Μέγα Άμμος.

Πήλιο

Πουθενά αλλού στην Ελλάδα η θάλασσα δεν εναρμονίζεται τόσο ιδανικά με το βουνό όσο στο Πήλιο. Μια ιδανική διαδρομή με το αυτοκίνητο το καλοκαίρι ξεκινάει από το Βόλο με κατεύθυνση προς τα Καλά Νερά κι από εκεί συνεχίζει ανατολικά για Τσαγκαράδα (περίπου 48 χλμ.). Αυτό το καταπράσινο χωριό με τις τέσσερις συνοικίες (Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή), τα πετρόχτιστα καλντερίμια και τις γραφικές πλατείες είναι ένα από τα ομορφότερα του βουνού. Σε κοντινή απόσταση, ο Κισσός και το Μούρεσι, χωριά απλωμένα σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, τραβούν σαν μαγνήτης τους φυσιολάτρες.

Βρίσκεστε στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, πάνω από το Αιγαίο. Αυτό το μέρος μπορεί να σας οδηγήσει στο δάσος για να ανακαλύψετε τη μαγεία της πηλιορείτικης φύσης την ίδια στιγμή που μπορεί να σας στείλει σε υπέροχες παραλίες για δροσιστικές βουτιές: ο εξωτικός και πανέμορφος Μυλοπόταμος, ο μικροσκοπικός κόλπος της Φακίστρας, η Νταμούχαρη (γνωστή από την ταινία Mamma Mia), η Πλάκα, ο Αϊ-Γιάννης, το Παπά Νερό, οι Άγιοι Σαράντα και το Χορευτό είναι μερικές μόνο από τις must στάσεις που αποδεικνύουν ότι το Πήλιο είναι ο απόλυτος καλοκαιρινός παράδεισος.

Βόρεια Εύβοια

Προορισμός προσιτός και κοντινός, τουλάχιστον στην Αθήνα, η Βόρεια Εύβοια συνδυάζει τα πάντα και έχει προσφέρει πολλά στον ταξιδιώτη. Αφού κάνετε έναν περίπατο στην παραλία της Χαλκίδας, θαυμάζοντας τα «τρελά» νερά του Ευρίπου, παίρνετε τον ανήφορο… Πρώτη στάση σας η Λίμνη, το κατά πολλούς το ωραιότερο χωριό της Βόρειας Εύβοιας. Η «ναυτοπολιτεία» με τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα έχει αμφιθεατρικό σχέδιο με αποτέλεσμα όλα τα σπίτια να έχουν θέα στη θάλασσα. Ακόμη και μετά τις περσινές φωτιές, η Λίμνη εξακολουθεί να παραμένει πανέμορφη. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τις Ροβιές, χτισμένες μέσα σε έναν ελαιώνα. Οι εναλλαγές βουνού και θάλασσας είναι μοναδικές. Εδώ θα χαλαρώσετε σε μία μεγάλη παραλία µε ψιλό βότσαλο και άμμο και καθαρά βαθυγάλανα νερά.

Λιχαδονήσια 

Οι φυσιολάτρες αξίζει να βάλουν στο πρόγραμμά τους και μια βόλτα στους πανέμορφους καταρράκτες του Δρυμώνα, που βρίσκονται μεταξύ του χωριού Κερασιά και Δρυμώνα, σε υψόμετρο 620 μέτρων. Επόμενη στάση, η Αιδηψός. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο. Ιαματικές πηγές αναβλύζουν από τη θάλασσα ή χύνονται από ψηλά, έτσι ώστε να συνδυάσει ο επισκέπτης το θαλασσινό μπάνιο με τη λουτροθεραπεία. Φτάνοντας στη βορειοδυτική άκρη της Εύβοιας, στη χερσόνησο της Λιχάδας θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού: Γιάλτρα, Γρεγολίμανο, Άγιος Γεώργιος και φυσικά τα περίφημα Λιχαδονήσια- ή αλλιώς τις «Σεϋχέλλες της Ελλάδας» – στα οποία μπορείτε να πάτε με καραβάκι από τον Κάβο.

Μάνη

Εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τοπία άγριας ομορφιάς και παραδοσιακοί οικισμοί απίστευτης γοητείας. Ήλιος, πέτρα, θάλασσα… Πρωτεύουσα της Λακωνικής Μάνης είναι το Γύθειο, μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, με πολύχρωμα νεοκλασικά που καθρεφτίζονται στη θάλασσα. Συνεχίστε για την Αρεόπολη, την πιο ζωντανή κωμόπολη της Μάνης. Ολόκληρος ο παλιός οχυρωμένος οικισμός είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός, ενώ τα πλακόστρωτα δρομάκια της είναι γεμάτα από ταβέρνες και ωραία μπαράκια. Κατηφορίζοντας από την Αρεόπολη προς τη θάλασσα, ξεπροβάλει το μαγευτικό Λιμένι, ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας, όπου τα διάφανα νερά φτάνουν ως τα πέτρινα σπίτια.

Το Οίτυλο είναι ακόμα ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός με πέτρινα πυργόσπιτα, που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα. Αφού κάνετε μια στάση στα περίφημα Σπήλαια Διρού, συνεχίστε νοτιότερα για τον παραθαλάσσιο Γερολιμένα με τα γαλαζοπράσινα νερά. Στο νότιο άκρο της μανιάτικης χερσονήσου, βρίσκεται η επιβλητική Βάθεια. Χτισμένη μέσα σε ένα άγριο και επιβλητικό τοπίο, με τα πέτρινα πυργόσπιτά της σκαρφαλωμένα πάνω σε πλαγιά, είναι ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο χωριό της Μάνης. Τελευταίος σταθμός της περιήγησης στη Μάνη, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης: το ακρωτήριο Ταίναρο, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη.

Παράλια Μεσσηνίας

Επιβλητικά κάστρα που ατενίζουν το Ιόνιο, φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο και μικροί παραθαλάσσιοι οικισμοί με ταβερνούλες πάνω στο κύμα. Η Μεσσηνία ικανοποιεί απόλυτα την προσδοκία για αξέχαστες διακοπές. Με αφετηρία την Κυπαρίσσια, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας, μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη παραλιακή διαδρομή. Μία από τις πρώτες στάσεις σας πρέπει να είναι η ξακουστή Βοϊδοκοιλιά, η παραλία-σταρ της δυτικής Μεσσηνίας. Η Πύλος, χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Ναβαρίνου, με ψηλά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές που καθρεφτίζονται στα νερά, θα σας θυμίσει νησιωτικό οικισμό. Οι λάτρεις της Ιστορίας θα βάλουν στο πρόγραμμά τους και μια επίσκεψη στο περίφημο Ανάκτορο του Νέστορα, το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στον ελλαδικό χώρο.

Στα νότια της Πύλου βρίσκεται η Μεθώνη με το εντυπωσιακό κάστρο της. Στη συνέχεια θα συναντήσετε τη Φοινικούντα με πολλές παραλίες κοντά της που αποτελούν ιδανικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές. Επόμενη στάση η Κορώνη, η αρχοντική κωμόπολη με το έντονο νησιώτικο χρώμα και το πανέμορφο κάστρο που εξακολουθεί να κατοικείται ακόμη και σήμερα. Νοτιοανατολικά της Καλαμάτας σάς περιμένει η Μεσσηνιακή Μάνη, γεμάτη από πανέμορφες εικόνες. Πρώτος σταθμός η Καρδαμύλη, ιστορικό παραθαλάσσιο χωριό και μια από τις πιο γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου. Εδώ θα βουτήξετε στις παραλίες Ριτσά, Φονέας και Δελφίνια. Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στη Στούπα, με τις τρεις πανέμορφες παραλίες: την κεντρική ακριβώς μπροστά στο χωριό, τη φημισμένη Καλογριά στα βόρεια (όπου ο Νίκος Καζαντζάκης εμπνεύστηκε το έργο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά») και τη Χαλικούρα στα νότια.

Χαλκιδική

Ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές και μικροσκοπικοί κόλποι, ξεχωριστή φύση, γραφικοί οικισμοί, μπιτάτα beach bars αλλά και ήρεμες γωνιές για απομόνωση. Από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, η Χαλκιδική είναι μια μικρή «χώρα των θαυμάτων» όπου οι εμπειρίες δεν έχουν τέλος. Στα «πόδια» της, στην Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και τον Άθω, υπάρχει χώρος για το καλοκαιρινό όνειρο όλων.

Δεν βγήκε τυχαία το περίφημο «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Η Χαλκιδική είναι γνωστό πως διαθέτει πανέμορφες παραλίες (τις περισσότερες με Γαλάζια Σημαία στην Ελλάδα), αλλά και παραδεισένια νησάκια (Αμμουλιανή, Δρένια, Διάπορος κ.ά.) σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της, τα οποία αξίζει να ανακαλύψετε με βάρκα. Όμως, εκτός από τις παραλίες που μαγεύουν τους πάντες, η Χαλκιδική έχει και πανέμορφα ορεινά χωριά που πολλοί δεν γνωρίζουν. Η Αρναία αλλά και ο Παρθενώνας (ναι, υπάρχει χωριό με αυτό το όνομα), είναι δύο μόνο από τα ορεινά στολίδια που θα σας αποκαλύψουν το άλλο πρόσωπο αυτού του τόπου.

Γαλαξίδι

Μια από τις πιο κοντινές επιλογές για διακοπές με το αυτοκίνητο, το Γαλαξίδι, μπορεί να βρίσκεται μόλις 2,5 ώρες από το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά θυμίζει νησί μάλλον περισσότερο από τους προαναφερθέντες προορισμούς.

Το γραφικό λιμάνι, τα στενά πλακόστρωτα καλντερίμια, οι λουλουδιασμένοι κήποι και τα εντυπωσιακά παραδοσιακά αρχοντικά των ναυτικών, συνθέτουν όλα μαζί μια εικόνα που θυμίζει καρτ-ποστάλ.