νέοι-με-αναπηρία-στην-ελλάδα-στο-περιθ-1054703
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.10.2022 | 10:49

Νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα: Στο περιθώριο, φτωχοί και μόνοι

Στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν από την κοινωνία συμπολίτες μας με αναπηρία, αναφέρθηκε με επίσημη ανακοίνωση της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία. 

Λόγος έγινε για τις συνθήκες διαβίωσης που έχουν κυρίως οι νέοι με αναπηρία στην Ελλάδα. Πόσοι από αυτούς έχουν βοηθηθεί από το κράτος ώστε να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία με τον πιο ευέλικτο και καλό γι’ αυτούς τρόπο; Πόσοι από αυτούς μένουν ακόμα σε συνθήκες φτώχειας λόγο μίας άτυχης στιγμής; Λόγο μιας διαφορετικότητας που έτυχε να τους εμποδίζει. Όλα αυτά τα ζητήματα αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Ε.Σ.ΑμεΑ., η οποία προτείνει λύσεις και ταυτόχρονα υλοποιεί προγράμματα στήριξης αυτών των ατόμων.

Όπως αναφέρουν λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη συμπερίληψης της διάστασης της αναπηρίας σε όλους τους τομείς που αφορούν στη νεολαία, δεδομένου ότι οι νέοι με αναπηρία αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα διακρίσεων αλλά και πρόσθετων εμποδίων στους περισσότερους τομείς της κοινωνίας.

Επίσης, δημοσίευσαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δείκτες αναφορικά με τους νέους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αξιοποιώντας τα πρωτογενή δεδομένα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2020. Δείκτες οι οποίοι φανερώνουν δυστυχώς ότι οι νέοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ζουν αποκλεισμένοι από την δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης αλλά και στερούμενοι βασικών αναγκών κοινωνικής συναναστροφής και ψυχαγωγίας, βιώνοντας μια ζωή χωρίς δυνατότητα αυτονομίας και αυτοκαθορισμού, σε συνθήκες που ουσιαστικά αποτρέπουν την μετάβαση στον κύκλο ζωής της ενηλικίωσης.

Αναλυτικά και με νούμερα όλα τα προαναφερόμενα προβλήματα νέων με αναπηρία:

  •  Μόνο το 10% των νέων με σοβαρή αναπηρία είναι ενταγμένοι στην εργασία. Το 71,4% των νέων με σοβαρή αναπηρία και ηλικία 25-34 ετών δεν έχει εργαστεί ποτέ. 
  • Το 46% των νέων με σοβαρή αναπηρία ως 34 ετών δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μόνο το 13% των νέων με σοβαρή αναπηρία 30 έως 34 ετών είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ πανεπιστημιακό τίτλο διαθέτει το 45% των νέων χωρίς αναπηρία. 
  • Το 40,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία ηλικίας 16-24 ετών και το 64,4% ηλικίας 25-34 ετών, ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού. 
  • Μόνο το 22,5% των νέων με σοβαρή αναπηρία δαπανά ένα μικρό χρηματικό ποσό σε εβδομαδιαία βάση για να καλύψει προσωπικές του ανάγκες, ενώ οι νέοι χωρίς αναπηρία απολαμβάνουν αυτή τη δυνατότητα σε ποσοστό 58,1%. Μόνο το 25% των νέων με αναπηρία δηλώνουν τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής. 
  • 6 στους 10 νέους με αναπηρία, ηλικίας 16-24 ετών και 5 στους 10 ηλικίας 25-34 ετών έχουν αισθανθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 μηνών ή και περισσότερο, άδικη μεταχείριση σε κάποιο τομέα της ζωής τους, ότι δεν έχουν, για παράδειγμα, ίσες ευκαιρίες με άλλα άτομα του περιβάλλοντός τους ή ότι βιώνουν κάποιας μορφής αποκλεισμό λόγω των περιορισμών ή των δυσκολιών της υγεία τους.

Ένα πρόγραμμα στοχευμένο να λύσει όσο το δυνατόν γίνεται αυτά τα ζητήματα προσφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.), η οποία επιδιώκει να στηρίζει και έμπρακτα τους νέους με αναπηρία στη χώρα. Ειδικότερα η Ε.Σ.Α.μεΑ. είναι στην ευχάριστη θέση να υλοποιεί επιδοτούμενο Πρόγραμμα Κατάρτισης για 3.000 Νέους/Νέες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις σε όλη την επικράτεια, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην απόκτηση σύγχρονων και πιστοποιημένων δεξιοτήτων σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Είναι δεδομένο λοιπόν, πως είναι ευθύνη όλων, σαν Κράτος αλλά και σαν κοινωνία, να συμβάλλουμε στη διεκδίκηση ισότιμης διαβίωσης και προοπτικής με τις κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, ώστε να αναπτύσσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Tags: