ποσοστά-αναπηρίας-δεν-υπήρξε-επίδομα-200422
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.10.2022 | 19:53

Ποσοστά αναπηρίας: Δεν υπήρξε επίδομα αναπηρίας σε παιδόφιλους

Οι ισχυρισμοί αυτοί βασίστηκαν σε ΦΕΚ του 2011 για τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και υποστήριζαν ότι επί μία δεκαετία, οι παιδόφιλοι ως «ανάπηροι» είχαν παροχές που συνδέονται με την πιστοποιημένη αναπηρία.

Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Το επίμαχο ΦΕΚ του Νοεμβρίου του 2011, αποσύρθηκε ελάχιστους μήνες μετά. Ειδικότερα, είχε χρησιμοποιηθεί για τις βαθμίδες αναπηρίας στην ψυχική υγεία, η Διεθνής Ταξινόμηση Νόσων (ICD-10) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να υπάρχει αποδεκτή διεθνώς διαγνωστική κατηγορία και ορισμός της ψυχικής διαταραχής. Στις «διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του ενηλίκου», ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας είχε συμπεριλάβει κατά το ICD-10 και τις «διαταραχές έξεων και παρορμήσεων», μεταξύ των οποίων σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι οι σεξουαλικές διαστροφές όπως η παιδοφιλία. Ο Πίνακας προσδιόριζε ως ποσοστό αναπηρίας για την παιδοφιλία, 20-30%.

Ο πίνακας αυτός, όμως, αποσύρθηκε έξι μήνες μετά και αντικαταστάθηκε με νέο ΦΕΚ και Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας. Ο πίνακας του Μαΐου του 2012 δεν περιλαμβάνει τις σεξουαλικές διαστροφές, ούτε επανήλθαν σε άλλο πίνακα στο μέλλον. Επομένως, το ελληνικό κράτος δεν αναγνώριζε «επί μία δεκαετία» ότι αντιστοιχεί ποσοστό αναπηρίας στην παιδοφιλία, ούτε βεβαίως δόθηκε τέτοιο επίδομα. Άλλωστε, είναι κοινός τόπος ότι παροχές ή επιδόματα και δη σε χρήμα, θεμελιώνονται με πολύ υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας.

Τέλος, η λειτουργία του ΟΠΕΚΑ το 2018, διασφάλισε τη διαδικασία χορήγησης προνοιακών παροχών σε άτομα με αναπηρία σε συνεργασία με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.ΠΑ), μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας.