καλπάζει-ο-καρκίνος-στην-μαγνησία-σ-364670
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.02.2019 | 08:52

«Καλπάζει» ο καρκίνος στην Μαγνησία -Σοκάρουν τα στοιχεία μελέτης

Αύξηση του αριθμού των θανάτων σε σύγκριση με τον αριθμό των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στα ληξιαρχεία της Μαγνησίας.Σοκ προκαλεί την ίδια ώρα και ο αριθμός των θανάτων που προέρχονται από καρκίνο.Το 2016 και μόνο στον Δήμο Βόλου, σε 344 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου από τις 1.233 συνολικά, αναγραφόταν η αιτία καρκίνος. Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο έφατσε στο 27% από το 23,9% που ήταν το 2013.Ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με αυτόν των γεννήσεων αλλά και τα κρούσματα θανάτων από καρκίνο, έχουν θορυβήσει πριν απο αρκετό χρονικό διάστημα την ιατρική κοινότητα του νομού, που επί σειρά ετών ζητούσε την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.

Η επιδημιολογική μελέτη θα αναλύσει με επιστημονικά δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν και θυμίζουμε πως βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη.Με μπροστάρη τον ιατρικό κόσμο, τα Νοσοκομεία Βόλου και Λάρισας, ένωσαν τις δυνάμεις τους ενώ ενργό και σημαντικό ρόλο παίζει και η έδρα της Επιδημιολογικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίο Δραμητινό, μετά και τη χρηματοδότηση της μελέτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Γίνεται επεξεργασία στοιχείων από την Ελληνική Στατιτική Υπηρεσία σε βάθος 15ετίας. Καταγράφεται ο αριθμός και τα αίτια των θανάτων, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν έως και το 2013. «Εδώ και μία εβδομάδα έχουμε ξεκινήσει διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων για την επόμενη τριετία από το 2013 έως το 2016», ανέφερε ο κ. Δραμητινός.

Για την προοπτική μελέτη θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένο, επιστημονικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα καταγράφεται ο τόπος κατοικίας, η εργασία, το ιατρικό ιστορικό, οι συνήθειες των πολιτών. Κάθε χρόνο τα ερωτηματολόγια θα συμπληρώνονται και τα αποτελέσματα θα εμπλουτίζονται. «Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται τέτοιου είδους καταγραφή με αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα. Το βάρος της εργασίας που έχουμε αναλάβει είναι μεγάλο, η μελέτη όμως θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως», τόνισε ο κ. Δραμητινός.