καλαμάτα-φράκαρε-χώρος-νεκροταφείου-1010834
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.04.2022 | 09:41

Καλαμάτα: Φράκαρε χώρος νεκροταφείου λόγω κορωνοϊού

Ο χώρος στο μετάχωμα (εκεί θάβονται ξανά οι νεκροί που δεν έχουν λιώσει κατά την εκταφή τους), στην ανατολική πλευρά του νεκροταφείου, που δημιουργήθηκε αρχικά με 10 θέσεις και επεκτάθηκε σταδιακά στις 65, έχει φτάσει στα όριά του μετά την έξαρση των θανάτων από κορωνοϊό.

Η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει την κατάσταση με επέκταση του χώρου στο μετάχωμα, με πιο γρήγορη δεύτερη-οριστική εκταφή των νεκρών. Σχεδιάζει την επέκταση στη βόρεια πλευρά, όπου βρίσκονται αποθήκες εξυπηρέτησης της εκταφής νεκρών, ενώ αρχίζει να σκέπτεται, όπως μας επεσήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, και την αναζήτηση χώρου για τη δημιουργία νέου νεκροταφείου στην Καλαμάτα.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι νεκροί από κορονοϊό πρέπει να παραμείνουν ενταφιασμένοι 10 χρόνια.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Σαρ. Μαρινάκης μας είπε ότι “έχουμε θέμα χώρου για τους νεκρούς από κορονοϊό, αλλά αντέχουμε ακόμα” και εξήγησε: “Εκεί είναι το μετάχωμα. ειδοποιούνται οι συγγενείς ότι θα βγάλουμε πιο γρήγορα τον άνθρωπό τους, περιορίζεται ο χώρος του μεταχώματος. Πάντως δεν έχουμε τα σοβαρά προβλήματα άλλων πόλεων”.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι “η κατάσταση έχει ξεφύγει από τις αρχικές προβλέψεις. Δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί αυτό που γίνεται με την έξαρση των θανάτων”.

Μας ενημέρωσε πως “εξετάζεται η προκάτ αποθήκη να μεταφερθεί στο νότιο τμήμα που αγοράστηκε τελευταία και επεκτάθηκε το νεκροταφείο, και στη θέση της να εξασφαλιστεί επιπλέον χώρος για τους νεκρούς από κορονοϊό”.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι αυτή η κατάσταση επαναφέρει την περίπτωση του νέου νεκροταφείου, παρατηρώντας: “Θα έπρεπε να έχουμε έναν άλλο χώρο και είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει. Πρέπει να αναζητηθεί χώρος για νέο νεκροταφείο. Υπάρχει προβληματισμός για νέο χώρο”.

eleftheriaonline.gr