υπό-έλεγχο-οι-πυρκαγιές-σε-ηλεία-ζάκυν-18736
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.08.2017 | 09:04

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο και Κεφαλονία

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Ζάκυνθο, αν και πλέον δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, καλύτερη είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά, όπου τα τέσσερα μέτωπα της Δευτέρας βρίσκονται υπό μερικό έλεγχο, αλλά και στην Ηλεία, όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση.

Από νωρίς το πρωί του Δεκαπενταύγουστου στη Ζάκυνθο επιχειρεί ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συνδράμοντας την προσπάθεια των περισσότερων από εκατό πυροσβεστών που μάχονται τις φλόγες από το έδαφος.

Η φωτιά με το πολύ μεγάλο μέτωπο και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έχει δυσκολέψει πολύ τις δυνάμεις της πυρόσβεσης, ενώ στο νησί εξακολουθούν να πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι. Όλη τη νύχτα άλλωστε οι διάσπαρτες εστίες απαιτούσαν την διάσπαση του ανθρώπινου δυναμικού, ένα ακόμα χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκεκριμένης καταστροφής.

Στην πιο άσχημη κατάσταση βρίσκονται τα μέτωπα στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό.

«Έφτασε κοντά ο εφιάλτης του 2007 στην Ηλεία»

Η φωτιά που ξέσπασε στο Κρυονέρι του δήμου Ήλιδας στην Ηλεία εξαπλώθηκε τάχιστα νοτιοανατολικά λόγω του ισχυρού ανέμου. Ξαφνικά όπως αναφέρουν όλοι οι τοπικοί φορείς ξύπνησαν μνήμες από το 2007.

Σύμφωνα με το patrisnews το πύρινο μέτωπο στο Κρυονέρι κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροτικών εκτάσεων, φτάνοντας στις παρυφές του οικισμού της Ανάληψης, πεντακόσια μετά περίπου από τη Μονή της Ανάληψης στο Ζερό, αναγκάζοντας την Πυροσβεστική να δώσει εντολή εκκένωσης του χωριού λίγο πριν από τις δύο το μεσημέρι.

«Ο εφιάλτης του 2007 είναι πολύ πιθανό να επαναλαμβανόταν αν δεν άλλαζε φορά ο άνεμος», τόνισε χαρακτηριστικά στο patrisnews.gr ο Γενικός Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Κυριακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Ανάληψης.

«Αν ο αέρας συνέχιζε την πορεία που είχε, η Ανάληψη θα είχε άσχημη κατάληξη. Ευτυχώς ο αέρας μάς βοήθησε και πέρασε ξυστά. Όλες οι ενέργειες γίνονται μακροπρόθεσμα για την Ανάληψη, ώστε  να προλάβουμε τις κηλιδώσεις και να μην πάθουμε ζημιά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η φωτιά μετακινήθηκε προς Περιστέρι και Δαφνιώτισσα, και ζήτησε από τον τοπικό πρόεδρο μαζί με την πυρασφάλεια του χωριού να είναι σε εγρήγορση για τις κηλιδώσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Ηλείας

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος για κήρυξη του νομού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μαζί, με μεγαλύτερη αυτή που μαίνεται στην Ανάληψη.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννης Καπάκης, εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στην έκδοση σχετικής Απόφασης Κήρυξης σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις δασικές πυρκαγιές.