έρχεται-το-φεγγάρι-των-λουλουδιών-847581
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.05.2023 | 08:07

Έρχεται το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» – Πότε θα το δούμε στην Ελλάδα

Ένα μοναδικό συνδυασμό αστρονομικών φαινομένων θα δούμε μέσα στο Mάιο.

Συγκεκριμένα, η πανσέληνος θα εμφανιστεί την ίδια μέρα με μια σεληνιακή έκλειψη, μερικώς ορατή και στη χώρα μας.

Η έκλειψη Σελήνης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο σε νύχτες με πανσέληνο. Η έκλειψη του Μαΐου θα είναι η πρώτη από τις δύο που αναμένουμε για το 2023 και μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων.

Η πανσέληνος Μαΐου 2023 θα σημειωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Μαΐου. Η κορύφωση της φωτεινότητας της πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 8:30 μ.μ. Λίγο πριν θα έχει πραγματοποιηθεί η ανατολή της Σελήνης, κάτι που σημαίνει ότι το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η έκλειψη της Σελήνης, η οποία θα καλυφθεί από τη σκιά της Γης, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να παίρνει μια κοκκινωπή απόχρωση, πιο σκούρα από αυτή που έχει συνήθως.

Η πανσέληνος Μαΐου είναι γνωστή και ως το «Φεγγάρι των Λουλουδιών», με το φεγγάρι να φαίνεται ολόγιομο για δύο διαδοχικές νύχτες (Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου). Το όνομα προέρχεται από την φυλή Algonquin και επικράτησε καθώς κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα ανθίζουν πολλά λουλούδια.

Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα. Αυτά τα βοσκοτόπια ήταν γεμάτα με χορτάρι και άλλα φυτά, τα οποία έτρεφαν πλουσιοπάροχα τις αγελάδες, που τότε παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.