Βρούτσης: Οι προθεσμίες για αιτήσεις αποζημιώσεων -Τι ισχύει για άνεργους, συμβασιούχους (έντυπα)

Οι υπουργικές αποφάσεις είναι οι δύο πρώτες για την εφαρμογή των μέτρων και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην περίοδο κρίσης της πανδημίας, είπε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στον ΣΚΑΪ. Πρόκειται για τις αποφάσεις που δημοσίευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η aftodioikisi.gr και αφορούν τους εργαζόμενους  και τις επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός -Επίδομα 800 ευρώ: Σε ΦΕΚ η απόφαση -Διαδικασία & αίτηση (έγγραφο+φωτο)

Όπως εξήγησε ο κ. Βρούτσης τα έντυπα θα μπουν στις πλατφόρμες μόλις συμπληρωθούν από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ενώ ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Εργάνη» θα ανοίξει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα.

Ποια είναι τα μέτρα

Το πρώτο μέτρο αφορά τα 800 ευρώ που θα δοθούν στους εργαζομένους.

Το δεύτερο μέτρο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα οικίας του εργαζομένου.

Το τρίτο μέτρο είναι μια έκπτωση της τάξεως του 40% για το μίσθωμα του επιχειρηματία.

Διευκιρνήσεις

Για όσους ανεστάλη η εργασία τους από το κράτος, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 31/3.

Για όσους συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά αλλά η επιχείρηση έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα έως 20/4. Σε αυτή τη περίπτωση η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.

Ποιοι υπάγονται στα μέτρα

Όλοι όσοι εντάσσονται ως μισθωτοί σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους από το κράτος, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση, όπως είπε ο κ. Βρούτσης.

Επίσης, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες ανέστειλαν τη σύμβασή τους, μπορούν να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Τέλος, όσοι εργαζόμενοι απελύθησαν και δεν δικαιούνται ή δεν έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για το επίδομα ανεργίας, μπορούν και αυτοί να κάνουν αίτηση.

Tα στοιχεία τους για την αίτηση θα μπορούν να συμπληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διαφορετική πλατφόρμα από την «Εργάνη», η οποία θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.

Για τους ανέργους του ΟΑΕΔ, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα δοθεί παράταση τους επιδόματος για 2 ακόμα μήνες, την οποία θα αιτούνται αυτοδικαίως.

Σχετικά με τα μειωμένα ωράρια και τους μισθούς κάποιων εργαζομένων, ο υπουργός επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, γι’ αυτό το λόγο δόθηκε η δυνατότητα στις επιχειρήσεις  να κάνουν χειρισμούς, ώστε να αποφύγουν τις απολύσεις.

Τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας ήταν:

–    Το επίδομα των 800 ευρώ με απαγόρευση της απόλυσης εργαζομένων

–    Να αξιολογηθεί το προσωπικό από τις επιχειρήσεις, πάλι με απαγόρευση απόλυσης

–    Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό στο 50% με μισές αποδοχές

Σχετικά με τις απολύσεις συμβασιούχων θα ισχύει ό,τι και για τους υπόλοιπους, άρα δικαιούνται τα 800 ευρώ.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάχτηκαν σε κάποιον ΚΑΔ, αλλά έχουν πληγεί, ο υπουργός είπε ότι πρόκειται να βγουν και νέοι ΚΑΔ και η περίμετρος θα ανοίγει σιγά σιγά αναλόγως και της εξέλιξης της κρίσης.

«Οι αποφάσεις μας θα είναι ταχύτατες», τόνισε.

Για την ανεργία στην περίοδο αυτή ο κ. Βρούτσης είπε ότι παρατηρήθηκαν 43.000 απολύσεις το πρώτο 20ημερο του 2020. Ωστόσο, ανακόπηκαν με τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για απαγόρευση των απολύσεων.

Στη συνέχεια ο υπουργός δήλωσε πως, «από σήμερα θα καλύψουμε μεγάλο εύρος οικονομίας» και θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτό.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου, ο κ. Βρούτσης είπε ότι λήγουν 31 Μαρτίου και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την ΑΠΔ.

Ωστόσο, όσοι δεν μπορέσουν λόγω της κατάστασης θα τους δοθεί δυνατότητα μετά το καλοκαίρι να πληρώσουν.

Σχετικά με όσους έχουν κάνει τη ρύθμιση των 120 δόσεων, υπάρχει πρόβλεψη αναστολής της δόσης ληξιπρόθεσμης οφειλής για όσους δεν μπορέσουν να πληρώσουν τώρα, ώστε να μην χάσουν τη ρύθμιση. Θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις, είπε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υπογράφτηκαν και αναρτήθηκαν, σήμερα, οι δύο ιδιαίτερα σημαντικές υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης των πρόσφατων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις: Την αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους ύψους 800 ευρώ καθώς και την στήριξη εργαζόμενων-επιχειρήσεων μέσα από την μείωση των μισθωμάτων (κύριας κατοικίας- επαγγελματικά).

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις αναφέρονται σε δύο ηλεκτρονικά έντυπα, που αφορούν εργοδότες και εργαζομένους, τα οποία θα κατατίθενται στις δύο ειδικές πλατφόρμες που ετοιμάστηκαν σε πολύ γρήγορο χρόνο: Η μία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι για τους εργοδότες η οποία θα ανοίξει σήμερα και θα βρίσκεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και η ειδική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους supportemployees.yeka.gr  θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες-εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά την διαδικασία αυτή καθώς η ψευδής δήλωση για προσωπικό όφελος επισείει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 έτη.

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Οι δύο πλατφόρμες αποτελούν ένα μοναδικό εγχείρημα και οφείλω συγχαρητήρια τόσο στην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αννα Στρατινάκη όσο και στο στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου Εργασίας που κατάφεραν να το δημιουργήσουν από μηδενική βάση και να το ολοκληρώσουν σε ελάχιστο χρόνο. Πρόκειται για τα δύο σημαντικά εργαλεία του Υπουργείου που θα στηρίξουν την προσπάθειά μας για την διαφανή, γρήγορη και αποτελεσματική αποζημίωση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του ιού».

YA ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΥΑ ΕΝΤΥΠΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 24 3 2020 FINAL

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ, ΒΡΟΥΤΣΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!