Τρίτη
30
Μάι
Back
ΚΕΔΕ: Η αξιολόγηση Βορίδη δεν μπορεί να εφαρμοστεί στους περισσότερους δήμους

Βορίδης: Τι είπε για αξιολόγηση υπαλλήλων ΟΤΑ και Δημοσίου

Βορίδης: Τι είπε για αξιολόγηση υπαλλήλων ΟΤΑ και Δημοσίου

Την πρόθεση του να συνεχίσει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β2’ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη με θέμα: «Διαιώνιση της επισφάλειας για τους διορισθέντες δημοτικούς υπαλλήλους με την προκήρυξη 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ» στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να αποσύρει το άρθρο 74 που αφορά στην αξιολόγηση των υπαλλήλων (σ.σ. μόνο που το άρθρο αυτό δεν αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων) καθαριότητας των Δήμων διερωτώμενος παράλληλα τον λόγο που ο βουλευτής επέλεξε να επαναλάβει ένα ερώτημα που έχει ήδη απαντηθεί από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο.

«Δεν ξέρω εάν υποθέτετε ότι υπάρχει κυβερνητική αλλαγή γιατί δεν υπάρχει. Υπάρχει αλλαγή στο πρόσωπο ενός υπουργού αλλά όπως κατ’ επανάληψη έχω πει υπάρχει συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής. Η απάντηση μου λοιπόν είναι ότι δεν θα αποσύρω το άρθρο 74 για τους λόγους που σας έχει εξηγήσει ο κ. Λιβάνιος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι «μπορεί να διαφωνείτε με μια κυβερνητική επιλογή αλλά δεν είναι τρόπος κοινοβουλευτικού ελέγχου να έχετε πάρει απάντηση και να επανέρχεστε γιατί δεν σας αρέσει η απάντηση που σας δίνει η κυβέρνηση. Δεν θα ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα να απαντάμε στην ίδια ερώτηση. Αν δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις δικαίωμα σας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου

Αναφορικά με το ζήτημα της αξιολόγησης που έθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, ο κ Βορίδης ξεκαθάρισε πως θα εφαρμοστούν οι διατάξεις που ισχύουν για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου.

«Όπως αξιολογούνται όλοι έτσι θα αξιολογηθούν και αυτοί, στους ίδιους χρόνους, στις ίδιες προθεσμίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και θέτοντας το ρητορικό ερώτημα της σύνδεσης της αξιολόγησης με τη μονιμοποίηση του προσωπικού είπε πως ασφαλώς συνδέεται με διάταξη νόμου που ισχύει από το 2007 σύμφωνα με την οποία «οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας, με εξαίρεση τους υπαλλήλους σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη ή έχει εγκριθεί πόρισμα επί ένορκης διοικητικής εξέτασης καθώς και για τους υπαλλήλους των οποίων τα ουσιαστικά προσόντα βαθμολογούνται στην έκθεση αξιολόγησης με βαθμό μικρότερο του 5».

Ο κ. Βορίδης επικαλέστηκε τον νόμο 4369/2016 σημειώνοντας πως δεν προβλέπεται ειδική μεταχείριση για τους υπαλλήλους ούτε κάποιο ειδικό ζήτημα το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται και χθες κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης, προέταξε το θέμα της αξιολόγησης. 

Αρσένης: Τους κρατάτε όμηρους

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25 τόνισε χαρακτηριστικά:

“Κύριε Υπουργέ, ξέρετε, δεν είναι μόνο ότι άλλαξε ένας Υπουργός αυτήν την περίοδο που πέρασε, από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα. Ξέρετε, αυτό μπορεί να ενδιαφέρει λιγότερο την κοινωνία. Αυτό που συμβαίνει, κύριε Υπουργέ, είναι ότι πέρασαν δυόμισι χρόνια που είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση αυτοί οι άνθρωποι, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι θα έπρεπε να είχαν μονιμοποιηθεί. Αυτή είναι η ουσία. Πώς εσείς με δική σας υπαιτιότητα -γιατί δική σας υπαιτιότητα είναι η καθυστέρηση της αξιολόγησης- τους κρατάτε ακόμα ομήρους; Αυτή είναι η ουσία. Οπότε, ναι, σας καλούμε να απαντήσετε. Να μας πείτε και το πολύ απλό. Δηλαδή, για εσάς δεν είναι παράνομο και δεν είναι απαξιωτικό για τον ΑΣΕΠ, όταν έχει βγει μία προκήρυξη με συγκεκριμένους όρους και ενάμισι χρόνο μετά, αφού έχουν προσληφθεί οι άνθρωποι, αλλάζουν οι όροι; Ήξεραν αυτοί οι άνθρωποι όταν έκαναν την αίτηση ότι δεν θα μπορούν να μπουν στην κινητικότητα για επτά χρόνια; Δεν είναι άνιση μεταχείριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων αυτό; Και στο τέλος, για ποιον λόγο το κάνετε; Προφανώς δεν είναι για τις ανάγκες των δήμων. Είναι εκδικητικό απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση; Τι ακριβώς παιχνίδια παίζετε στις πλάτες των εργαζομένων; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα, κύριε Βορίδη”, πρόσθεσε ο κ. Αρσένης.

Ποιος θα τους αξιολογήσει

Εδώ πέρα οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν καν ποιος θα αξιολογήσει αυτά τα άτομα. Η υπηρεσία που δούλεψαν για δύο χρόνια, όταν ήταν οι προσωρινοί πίνακες; Η υπηρεσία στην οποία βρέθηκαν μετά τους μόνιμους ή μετά τους αναθεωρημένους; Σας φαίνεται λογικό εσάς αυτό; Αυτό το μπάχαλο σάς φαίνεται λογικό; Όμως, οι εργαζόμενοι το πληρώνουν. Θα επανέλθουμε ξανά και ξανά μέχρι να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Υπάρχει κενό λογικής εδώ πέρα. Δεν έχει καμία σχέση με συνέχιση του κυβερνητικού έργου. Έχει σχέση με ένα μάλλον πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες περίπου πέντε χιλιάδων εργαζομένων στην καθαριότητα.

Να σας συμπληρώσω και την ερώτηση που δεν απάντησε ποτέ και ο προκάτοχός σας. Τι θα γίνει με την «ουρά» της 3Κ; Έχουμε εδώ πέρα μια διακήρυξη ξανά και ξανά από τη Βουλή ότι θα γινόταν άμεσα η πρόσληψη άλλων δύο χιλιάδων ανθρώπων, η συνέχιση της προκήρυξης 3Κ. Έχουμε τον κορωνοϊό και οι ανάγκες για την καθαριότητα είναι πολλαπλάσιες. Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος περισσότερο από ποτέ. Τι θα γίνει; Θα προχωρήσει η νέα προκήρυξη; Θα προσληφθούν νέοι άνθρωποι στην καθαριότητα και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες;”, κατέληξε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25.

Ωστόσο, ο νέος υΠΕΣ προτίμησε να μην απαντήσει. Άλλωστε, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση έχει ήδη παραπέμψει την περίφημη “ουρά” της 3Κ στις καλένδες.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!