μουζάλας-η-απομάκρυνση-μεταναστών-έγ-134802
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 10.12.2015 | 13:16

Μουζάλας: Η απομάκρυνση μεταναστών έγινε με ελάχιστη βία. Οι δημοσιογράφοι δεν θα έπρεπε να είναι μέσα (βίντεο)

Έως τις 17 Δεκεμβρίου θα έχουν φύγει από το κλειστό γήπεδο του Ταε Κβο Ντο οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν από τη βόρεια Ελλάδα σταδιακά από χθες μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι προσωρινοί, εναλλασσόμενοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Εκεί θα μεταφερθούν και όσοι θα έχουν παραμείνει στο κλειστό γήπεδο έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Για τους πρόσφυγες που έφυγαν από την Ειδομένη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:

“Απεγκλωβίστηκε ο κόσμος από την Ειδομένη, έγινε με μια επιτυχή επέμβαση για την οποία προσπαθήσαμε πολύ. Αυτό λύνει δύο ζητήματα: Αυτοί οι άνθρωποι επανακτούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν: Έρχονται στις υποδομές που είναι προσωρινές και τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν τα δικαιώματά τους: Μπορούν να ζητήσουν άσυλο ή επαναπατρισμό και την υποχρέωση αν δεν κάνουν ένα από τα δύο σε 30 ημέρες να τους ζητήσουμε να επιστρέψουν στις χώρες τους”.

Για τις καταγγελίες της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) για αστυνομική βία εναντίον δημοσιογράφων, είπε:

“Επιστρέψτε μου να σας πω. Έχω πάει σε 27 αποστολές σε 27 μέρη του κόσμου σε πολύ άσχημες συνθήκες. Δεν υπάρχει επιχείρηση της αστυνομίας που να είναι μέσα οι δημοσιογράφοι. Εγώ απ’ ό,τι ξέρω δεν μπορούσε να γίνει αυτό. Παντού όπου έχω πάει οι δημοσιογράφοι δεν συμμετέχουν. Οι δημοσιογράφοι κάθονται γύρω ή μακριά. Η αστυνομία διαφύλαξε την ειρηνική αποχώρηση των προσφύγων, έκανε μια πολύ καλή επιχείρηση. Είχαμε πληροφορίες για ματσέτες, είχαμε πληροφορίες για βία. Όπου κι αν έχω πάει σε τέτοιες επιχειρήσεις, οι δημοσιογράφοι δε συμμετέχουν. Θέλω να ευχαριστήσω την αστυνομία για την επιχείρηση που έγινε με την ελάχιστη βία και αυτό το λέω με πλήρη συνείδηση των αντιθέσεων που έχω με τη βία”.

Ο υπουργός επισήμανε ότι το κράτος, από την πλευρά του, θα τηρήσει στον κάλλιστο δυνατό βαθμό τις υποχρεώσεις του προς τους φιλοξενουμένους και θα τους αποδοθούν συνολικά τα δικαιώματά τους. Σε διάστημα ενός μήνα, οι 1.200 άνθρωποι που βρίσκονται στο κλειστό γήπεδο έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο ή για οικειοθελή επιστροφή. Σε περίπτωση που δεν υποβάλλουν κάποιο από τα παραπάνω αιτήματα, θα ακολουθεί η διαδικασία της υποχρεωτικής επιστροφής. Το κράτος από την πλευρά του είναι υποχρεωμένο να παράσχει στέγαση, διαμονή υπό τους αρμόζοντες κανόνες υγιεινής και σίτιση. Σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους, ο κ. Μουζάλας επισήμανε:

“Δεν είναι αυτό που θέλουμε. Αλλά η εναλλακτική θα ήταν να κοιμούνται στα χωράφια”.

Επίσης, ο κ. Μουζάλας ευχαρίστησε τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, τους εθελοντές και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συμβολή τους στη διαχείριση του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, σημείωσε ότι “αυτή την ώρα βρίσκονται στο Τάε Κβο Ντο 1.200 μετανάστες. Είχαν έρθει περισσότεροι, αλλά αρκετοί από αυτούς έφυγαν μόνοι τους από την περιοχή, επιβιβαζόμενοι στο τραμ”. Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι “δεν έχει προκληθεί κανένα πρόβλημα στην περιοχή” και ότι “πρόκειται να αναχωρήσουν από το κλειστό γήπεδο στις 16 Δεκεμβρίου, αφού στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Kick Boxing”.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, από τη βόρεια Ελλάδα μεταφέρθηκαν χθες 2.300 άνθρωποι.

Στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας παρακολουθούν άλλωστε συνεχώς την επιχείρηση ήπιας απομάκρυνσης των προσφύγων και των μεταναστών από την Ειδομένη. Στην έκθεση τους προς τη Γενεύη σημειώνουν ότι όλα έγιναν χωρίς πανικό και με τάξη. Οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και αναχώρησαν για την Αθήνα χωρίς να υπάρξει καμία εκδήλωση βίας, σημειώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Καταγγελίες από ΕΣΗΕΜΘ για Ειδομένη

Υπενθυμίζουμε πως η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) καταλογίζει στην ΕΛ.ΑΣ. “ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας και επιχείρηση φίμωσης του Τύπου”, καταγγέλλοντας την προσαγωγή δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονταν το πρωί της Τετάρτης στην Ειδομένη, όπου πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.

“Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή” αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ, με την επισήμανση ότι “η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων”.

“Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, Τετάρτη.

Πηγή: news247.gr