Κοινωφελής Εργασία: Στη Βουλή το θέμα νέας παράτασης του προγράμματος - Aftodioikisi.gr
Δευτέρα
1
Αύγουστος
Back

Κοινωφελής Εργασία: Στη Βουλή το θέμα νέας παράτασης του προγράμματος

Την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που αφορά 36.500 ανέργους του ΟΑΕΔ μέχρι το τέλος του 2021, ζητά με ερώτηση του ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 1712/26.4.2021), παρατάθηκε για δύο μήνες και σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα χρονικό κενό κατά το οποίο οι φορείς δεν θα έχουν το αναγκαίο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους, από τη λήξη του.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr το υπουργείο Εργασίας προχωρά στην κατάρτιση νέου προγράμματος για την τοποθέτηση των νέων ωφελουμένων αλλά μέχρι τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί κενό στις υπηρεσίες των ΟΤΑ που σήμερα στελεχούν εργαζόμενοι της κοινωφελούς.

Ειδικότερα στην ερώτηση του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: 

Με την από 29.06.2020 δημόσια πρόσκληση (Νο 4/2020) σε εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων ΟΑΕΔ, ανακοινώθηκε πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα για 36.500 άτομα, για την απασχόλησή τους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/Συναφείς Φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων Φορέων. Το πρόγραμμα αφορά ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια ανέργους κλπ.

Συγκεκριμένα, στόχοι της δράσης είναι: α) η επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, β) η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, γ) η κάλυψη κοινωνικών αναγκών και δ) η σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Υπεύθυνος φορέας για τη διαχείριση και παρακολούθηση της δράσης ορίστηκε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» (ΕΥΔ ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από πόρους του ΕΣΠΑ σκέλος της και ο ΟΑΕΔ, ως προς το σκέλος που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Στις Αρχές Μαρτίου του 2021 κατατέθηκε σχετική ερώτηση που αφορούσε το αίτημα των 36.500 ωφελουμένων για την παράταση του προγράμματος έως το τέλος του 2021.

Όπως χαρακτηριστικά περιέγραφαν οι εν λόγω ωφελούμενοι, στη σχετική επιστολή, προς τα ΜΜΕ και πολιτικούς φορείς, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, της πανδημίας του Κορονοϊού (Covid19) και του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού ανεργίας, θα είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να εργαστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Αδύνατη είναι και η θεμελίωση δικαιώματος ταμείου ανεργίας, καθώς η μακροχρόνια ανεργία τους, αποτέλεσε κριτήριο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα κατά τη διάρκεια του έτους 2019, για την ένταξή τους στο επίδομα ανεργίας.

Το πρόγραμμα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Β’ 1712/26.4.2021), παρατάθηκε για δύο μόλις μήνες, υπό τους ίδιους όρους, κάτι που ενδεχομένως δημιουργήσει ένα χρονικό κενό κατά το οποίο οι φορείς δεν θα έχουν το αναγκαίο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους, από τη λήξη του, έως και την τοποθέτηση των νέων ωφελουμένων του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος.

Μεσούσης της τουριστικής περιόδου και εν αναμονή της προκήρυξης του δεύτερου κύκλου του Προγράμματος, ο οποίος θα αφορά περίπου 25.000 ωφελούμενους και θα προσφέρει εργασία οκτάμηνης διάρκειας, μια νέα παράταση κρίνεται αναγκαία.

Επειδή, το πρόγραμμα και οι ωφελούμενοι κάλυψαν πραγματικές ανάγκες των φορέων στους οποίους απασχολήθηκαν.

Επειδή, η κατάσταση στην οικονομία είναι τέτοια, που οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας την συγκεκριμένη στιγμή είναι απειροελάχιστες.

Επειδή, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο ταμείο ανεργίας.

Ερωτώνται οι Αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθενται να παρατείνουν το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους 36.500 απασχολούμενους του ΟΑΕΔ μέχρι την τοποθέτηση των νέων ωφελουμένων της δεύτερης φάσης του προγράμματος στις θέσεις εργασίας τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Χαρίτσης Αλέξης

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αποστόλου Ευάγγελος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Παναγιώτης (Πάνος)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!