Στη Βουλή η διακοπή της Κοινωφελούς Εργασίας από τον ΟΑΕΔ - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
30
Ιούλιος
Back

Στη Βουλή η διακοπή της Κοινωφελούς Εργασίας από τον ΟΑΕΔ

Στη Βουλή η διακοπή της Κοινωφελούς Εργασίας από τον ΟΑΕΔ

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα της διακοπής του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση βουλευτών του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως επισημαίνει το κόμμα της αντιπολίτευσης, το «πάγωμα» του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας θα φέρει, εκτός από την απώλεια 36.500 θέσεων εργασίας (ειδικά ευπαθών ομάδων), τον κίνδυνο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δήμων προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης με θέμα: «Συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας».

Το Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας των Δήμων για το 2021 είναι στον αέρα. Η μείωση των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ως συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών αυτής της Κυβέρνησης, αρχίζει ήδη να κάνει ορατά τα αντικοινωνικά αποτελέσματα της.

Σε μια εποχή που οι δείκτες ανεργίας είναι υψηλοί και οι συνέπειες της πανδημίας  τους έχουν επιδεινώσει έτι περισσότερο, περίπου  36 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας σε υπηρεσίες των Δήμων (υπηρεσίες πρασίνου, καθαριότητας, συντήρηση κοινοχρήστων χώρων), της Περιφέρειας κλπ, θα χαθούν, αφού ο ΟΑΕΔ δεν προτίθεται ούτε να εκδώσει νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το 2021 ούτε να παρατείνει το ήδη υφιστάμενο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, βάσει της πρόσκλησης 4/2020 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το οποίο προσελήφθησαν με 8μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου σε δήμους, περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς 36.500 εργαζόμενοι, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τον προσεχή Μάϊο, και  θα έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Η απουσία αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνική ζημιά που θα επηρεάσει αρνητικά αφενός μεν τους εργαζόμενους στο εν λόγω Πρόγραμμα  αφετέρου δε τους φορείς που αυτοί εργάζονται (δήμοι, περιφέρειες κλπ), αφού οι εργαζόμενοι αυτοί συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο, στελεχώνοντας  πλήθος κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων, των περιφερειών και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, με κίνδυνο ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών αυτών προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Επειδή οι 36.500 θέσεις εργασίας είναι κρίσιμες στην παρούσα συγκυρία της μαζικής ανεργίας.

Επειδή με την αποχώρηση 36 χιλιάδων και πλέον εργαζομένων υπάρχει άμεσος κίνδυνος ιδιωτικοποίησης πλήθους δημοσίων υπηρεσιών των δήμων και λοιπών δημόσιων φορέων,

Επειδή το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει ως στόχο την «ανακούφιση» των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με την προώθηση της απασχόλησης ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να επανεξετάσει την Απόφασή του για διακοπή του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας και να προβεί σε έκδοση νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας ή να προχωρήσει άμεσα στην παράταση του  υφιστάμενου Προγράμματος (Δημόσια Πρόσκληση 4/2020 του ΟΑΕΔ) για το 2021;
  2. Προτίθεται να εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Εργασίας που έχει βοηθήσει σημαντικά στην απασχόληση ανέργων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζαχαριάδης Κώστας

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!