προ-των-πυλών-νέο-fuel-pass-1580674
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 05.05.2026 | 08:35

Προ των πυλών νέο Fuel Pass

Νέες έκτακτες παρεμβάσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την στήριξη των νοικοκυριών που δοκιμάζονται οικονομικά από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στις τσέπες τους, ετοιμάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Η ραγδαία αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλα ενεργειακά καύσιμα, αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 114 δολάρια το βαρέλι, προμηνύοντας νέα άνοδο στο κόστος καυσίμων και μεταφορών ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή του «μαύρου χρυσού» έφτασε μέχρι και τα 126 δολάρια το βαρέλι.

Μπροστά σ’ αυτά τα νέα δεδομένα και με επίκεντρο τα καύσιμα, η κυβέρνηση αξιοποιώντας το αδιάθετο κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ, δρομολογεί πρόσθετα μέτρα στην κατεύθυνση επέκτασης της οριζόντιας επιδότησης στο ντίζελ και για το μήνα Ιούνιο, ενώ πιθανότατα θα συνεχιστεί και η επιδότηση του fuel pass. 

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εξετάζει τη χορήγηση fuel pass που θα φτάνει έως και τα 60 ευρώ, για το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου καθώς εξακολουθεί να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άμεσης ενίσχυσης των πολιτών, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που εξαρτώνται από την καθημερινή χρήση οχημάτων.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις, το κόστος για την επέκταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης για τον μήνα Ιούνιο υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενώ μια δίμηνη παράταση του fuel pass για Ιούνιο και Ιούλιο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

Εφόσον προχωρήσει η χορήγηση νέου fuel pass οι σχετικές αιτήσεις των πολιτών αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Μάη.

Σημειώνεται ότι οι επί τα χείρω αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού, όπως αποτυπώνονται στην ετήσια έκθεση προόδου του Μεσοπρόθεσμου Διαρθρωτικού Σχεδίου, βασίζονται στην παραδοχή ότι η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent θα διαμορφωθεί στα 89 δολάρια το βαρέλι φέτος. Ωστόσο η συγκεκριμένη υπόθεση με τα σημερινά δεδομένα είναι κυριολεκτικά «στον αέρα». Η ενδεχόμενη παράταση των πολεμικών συγκρούσεων και η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 ευρώ το βαρέλι μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της οικονομίας και ανεξέλεγκτη έκρηξη του πληθωρισμού και της ακρίβειας.