βορίδης-αποδείχθηκε-ότι-περίσσευαν-400-000-373353
ΔΗΜΟΣΙΟ | 09.02.2021 | 15:26

Βορίδης: Αποδείχθηκε ότι περίσσευαν 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Έντονες αντιδράσεις (ηχητικό)

Βορίδης: Αποδείχθηκε ότι περίσσευαν 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι – Έντονες αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (στον ρ/σ Alpha και στους Β. Σκουρή και Λ. Ιωάννου) σύμφωνα με τις οποίες αποδείχθηκε ότι περίσσευαν 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι:

«προφανώς ήταν περισσευούμενοι (σ.σ. οι 400.000)», προσθέτοντας  ότι:

«Εγώ λέω ότι προφανώς μειώσαμε σε αυτή τη δεκαετία κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ο κ. Βορίδης δεν ξεκίνησε καλά τη θητεία του, δείχνοντας μια αντίληψη για το Δημόσιο ανάμεσα σε απολύσεις και στο “πουλάμε καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς”.

Συγκεκριμένα:

-Εξήγγειλε, μέσω  “διαρροής” «μπόνους παραγωγικότητας» στους δημοσίους υπαλλήλους, που κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι δεν θα συνδεθεί με ποινές που, όπως επί υπουργίας Μητσοτάκη, μπορεί να φτάσουν ακόμη και σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

-Όπου σταθεί και όπου βρεθεί προτάσσει την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. 

-Εξαγγέλλει πάλι μέσω διαρροής, πράγματα που ήδη ισχύουν. 

-Και τώρα κάνει λόγο για 400.000 περισσευούμενους δημοσίους υπαλλήλους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Σε χθεσινή (8/2/21) συνέντευξή του, στο ραδιόφωνο του Αlpha 98.9, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιχαίρει για το γεγονός της μείωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων, την τελευταία δεκαετία, κατά 400.000.

Με καθαρά ειρωνική διάθεση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«…Ε, δεν κατέρρευσε και τίποτα… λόγω της μείωσης».

Τι κι αν οι συντάξεις καθυστερούν 3-5 χρόνια να εκδοθούν, λόγω μείωσης του προσωπικού κατά 50%, κι αν επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης από 165.000 που παρέλαβαν έφτασαν 350.000,

Τι κι αν στην εκπαίδευση έχουμε 50.000 αναπληρωτές που καλύπτουν οργανικά κενά, λόγω μη διορισμών,

Τι κι αν το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του και λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο γιατρών και νοσηλευτών (λείπουν πάνω από 20.000),

Τι κι αν στις υπηρεσίες ασύλου, στα Υπουργεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους φορείς του Δημοσίου έχουμε ελλείψεις που φτάνουν μέχρι και το 40% των οργανικών θέσεων… όλα αυτά φαίνεται να μην απασχολούν τον Υπουργό.

Κατά την εκτίμησή του το σύστημα δεν κατέρρευσε κι ορθώς έγιναν αυτές οι μειώσεις προσωπικού, χωρίς αναπλήρωση.

Είναι προφανές, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών με τις δηλώσεις του δίνει το στίγμα των μηδενικών προσλήψεων που σκέφτεται να κάνει στο Δημόσιο. Κι ο νόμος που ψήφισε για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ και την καθιέρωση γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού για τις προσλήψεις δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού, προκειμένου να κρύψει την ουσία της πολιτικής που θα εφαρμόσει, που δεν είναι άλλη από την περαιτέρω μείωση του Δημόσιου Τομέα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΒΟΡΙΔΗ (στο 9ο λεπτό του ηχητικού)

Δημοσιογράφος:.. σήμερα ο στενός Δημόσιος Τομέας έχει 550.000 άτομα, ενώ είχε 950.000. Δηλαδή υπάρχουν κενά; Θα γίνουν προσλήψεις;;

Μ. Βορίδης: Πάντως εδώ μπορούμε να κάνουμε σκέψεις ως προς αυτό. Δηλαδή το 950.000, το οποίο πολύ σωστά λέτε, πρέπει να αναρωτηθούμε. Πάντως δεν κατέρρευσε και τίποτα με το 550.000.  Θέλω να πω δηλαδή, μία πρώτη ερώτηση είναι αυτές οι πρόσθετες 400.000 αν ήταν τόσο χρήσιμες και αναγκαίες, πάντως σε αυτό το βαθμό.

Δημοσιογράφος: Ήταν περισσευούμενοι, λέτε ουσιαστικά.

Μ. Βορίδης: Πάντως λειτουργήσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Δημοσιογράφος: Αυτό λέω, άρα ήταν περισσευούμενοι.

Μ. Βορίδης: Προφανώς….

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, έχει πολύ ενδιαφέρον.

Μ. Βορίδης: Ήτανε μία υπερβολή.

Δημοσιογράφος: Γιατί έχουμε ελλείψεις σε σειρά πράγματα. Έχουμε ελλείψεις ακόμα και στο Σύστημα Υγείας για παράδειγμα. Θέλω να πω ότι…

M. Βορίδης: Δεν θα διαφωνήσω. Ακούστε, θέλω να το πω πλήρως. Εγώ δεν είμαι υπέρμαχος ούτε του 5 προς 1 ούτε του 1 προς 1. Τι είμαι υπέρμαχος; Μίας ορθολογικής και με κριτήρια πολιτικής προσλήψεων. Ορθολογική και με κριτήρια πολιτική προσλήψεων σημαίνει: Ότι έχουμε βάλει στο Δημόσιο τη στοχοθεσία, με δυο λόγια ξέρουμε η κάθε Υπηρεσία τι στόχους έχει να επιτύχει. Ότι έχουμε εφαρμόσει εσωτερικά την αξιολόγηση, για να ξέρουμε ότι πραγματικά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αποδίδουν αυτά που οφείλουν να αποδώσουν. Και επομένως ότι δεν υπο – εργάζονται. Και τρίτον, ότι έχουμε κάνει μία ορθολογική πολιτική, στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και έχουμε συμφωνήσει ως προς το ποιοι είναι οι θεμιτοί στόχοι της δημόσιας πολιτικής. Αυτά λοιπόν, επειδή είναι πολύ κεντρικά ζητήματα, γιατί χωρίς αυτά πόσοι είναι οι απαιτούμενοι υπάλληλοι;

Δημοσιογράφος: Πού ξέρω, εσείς είπατε ότι περισσεύανε, άρα έχετε άποψη. Θέλω να πω, λέτε μεν αυτά τα κριτήρια, αλλά ήδη έχετε πει ότι περισσεύαν οι άνθρωποι.

Μ. Βορίδης: Ναι, βεβαίως. Εγώ λέω ότι προφανώς, προφανώς μειώσαμε σε αυτή τη δεκαετία κατά 400.000 τον αριθμό των εργαζομένων και το Δημόσιο δεν κατέρρευσε.

Δημοσιογράφος: Να σας πω εγώ κατέρρευσαν οι Αστικές Συγκοινωνίες για παράδειγμα, που δεν είχαν οδηγούς και δεν είχαν λεωφορεία. Δεν είχαν οδηγούς, τι να κάνουμε…

Μ. Βορίδης: Σημειακά μπορεί να εμφανίζονται, και το δέχομαι αυτό που λέτε, μπορεί να εμφανίζονται.

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσα να πω κι αλλού, για παράδειγμα στο Σύστημα Υγείας, βλέπετε πόσες ανάγκες έχουμε τώρα.

Μ. Βορίδης: Πάντως, θέλετε να πάρουμε και 4.000 νοσηλευτές ακόμα; Θέλετε να πάρουμε και 1.000 οδηγούς ακόμα; Θέλετε να πάρουμε και 1.000 αστυνομικούς ακόμα; Θέλετε να πάρουμε και 2.000 μηχανικούς ακόμα; 400.000 δεν φτάνουμε.