ΝΔ-Πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο: Ζητά πειθαρχικές και ποινικές διώξεις υπαλλήλων

Τις πειθαρχικές και ποινικές διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά όσων χρησιμοποίησαν πλαστά πιστοποιητικά για να προσληφθούν στο Δημόσιο, ζητά να πληροφορηθεί με ΕΡΩΤΗΣΗ του στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς.

Αναλυτικά η ερώτηση προς την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης

 «Έλεγχος για πλαστά δικαιολογητικά στο Δημόσιο» 

Tο 2013 ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια για τον έλεγχο νομιμότητας και γνησιότητας των δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων του προσωπικού μητρώου όλων των υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και όσων πρόκειται να διοριστούν. Με σειρά εγκυκλίων και νομοθετικών παρεμβάσεων καθορίστηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις ελέγχου από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού και οι απαιτούμενες ενέργειες σε περιπτώσεις ανακρίβειας, αναληθών ή πλαστών στοιχείων.

Παράλληλα προβλέφθηκε ότι σε περιπτώσεις που εντοπίζεται ανακριβές, αναληθές, παραποιημένο ή πλαστό στοιχείο τότε οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού υποχρεώνονται να ενημερώνουν το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.). Για τον λόγο αυτό άλλωστε, το 2014 διαμορφώθηκε σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στην οποία πιστοποιήθηκαν ξεχωριστά οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού και υποχρεούνται από τότε έως και σήμερα να καταχωρούν αναλυτικά όλες τις ως άνω περιπτώσεις, όπως επίσης τις ενέργειες που συντελούνται διοικητικά (ανακλήσεις διορισμών, καταγγελίες συμβάσεων κ.α.), πειθαρχικά (άσκηση πειθαρχικής δίωξης, πειθαρχικές αποφάσεις κ.α.) και δικαστικά, μιας και οφείλουν να ενημερώνουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Συνεπώς, σε αυτό το συνεχώς επικαιροποιημένο πληροφοριακό σύστημα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. υπάρχουν διαθέσιμα συγκεντρωτικά και αναλυτικά στοιχεία όλων των φορέων του στενού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας των στοιχείων του προσωπικού μητρώου των υπαλλήλων και τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η Υπουργός,

  1. Ανά Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του, πόσες είναι οι περιπτώσεις υπαλλήλων που έχει εντοπιστεί ανακριβές, αναληθές, παραποιημένο ή πλαστό στοιχείο στο προσωπικό μητρώο τους από το 2015 έως και σήμερα, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.;
  1. Ανά Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του, σε πόσες περιπτώσεις ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, λήφθηκε πρωτοβάθμια πειθαρχική απόφαση, δευτεροβάθμια και τελική πειθαρχική απόφαση και ποια είναι αυτή, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.;
  1. Ανά Υπουργείο και τους εποπτευόμενους φορείς του, σε πόσες περιπτώσεις υπήρξε αποστολή των σχετικών φακέλων στον αρμόδιο Εισαγγελέα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική διαδικασία, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.;
  1. Ζητείται να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα για τα υποβληθέντα ερωτήματα.

Ο ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ

Το έγγραφο:

ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ, ΠΛΑΣΤΑ ΠΤΥΧΙΑ. ΔΗΜΟΣΙΟ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!