δημόσιο-τρία-σενάρια-μία-φάκα-για-82-381714
ΔΗΜΟΣΙΟ | 10.03.2021 | 07:45

Δημόσιο: Τρία σενάρια & μία “φάκα” για “μπόνους” στους υπαλλήλους

Δημόσιο: Τρία σενάρια & μία “φάκα” για “μπόνους” στους υπαλλήλους

Την κατάρτιση σχεδίου ώστε στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων

μελετά σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο μηχανισμός που θα δίνει «μπόνους» στους υπαλλήλους του δημοσίου, έχει ήδη αναγγελθεί από τον αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη προκειμένου «να εμπεδωθεί μια κουλτούρα αξιοκρατίας στη Δημόσια Διοίκηση και όχι εξισωτισμού,

η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κρατούσα».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για τους τρόπους που θα μπορούσε
να δοθεί η συγκεκριμένη επιβράβευση προς τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι τρία:

Πρώτο: Να δοθεί ως κίνητρο η ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη

Δεύτερο: Να δίνεται με τη μορφή «μπόνους» μια οικονομική ενίσχυση

Τρίτο: Να συνδυαστεί η ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη μαζί με περισσότερες μέρες άδειας

Χρειάζεται έγκριση του ΥΠΟΙΚ

Ωστόσο το σενάριο για την καταβολή χρημάτων με τη μορφή μπόνους σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να λάβει και την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών και φυσικά να έρχεται σε συνάρτηση με δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία τουλάχιστον για το 2021 αναμένεται να είναι τραγική.

Ελεγκτικός μηχανισμός και για ποινές;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση όπως ανέφεραν στην aftodioikisi.gr πηγές του ΥΠΕΣ η κατάρτιση μηχανισμού επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων θα δημιουργήσει και ένα ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου τα μπόνους να δίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια.

Ουσιαστικά ο μηχανισμός θα λειτουργεί έξω από το όρια της υπηρεσίας των εργαζομένων δεν θα συμμετέχουν σε αυτόν άμεσα προϊστάμενοι τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κρίση τους.

Η δημιουργία του ελεγκτικού μηχανισμού φέρνει στο προσκήνιο και τα σενάρια που θέλουν αυτός ο μηχανισμός να κρίνει πέρα από το «μπόνους» που θα προβλέπονται και ποινές για όσους υπαλλήλους δεν αποδίδουν. Ήταν κάτι, άλλωστε, που είχε καθιερώσει ο νυν πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης όταν το 2014 ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο την απόλυση των συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Και ο νέος υπΕΣ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο αλλά και με άλλες ευκαιρίες έχει δώσει έμφαση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να διευκρινίζει αν θα υπάρχει αντίστοιχα και «τιμωρία» για όσους δεν αποδίδουν.

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι πιθανόν να συνδεθεί με απολύσεις

Ενστάσεις σχετικά με τις διαθέσεις του ΥΠΕΣ έχει εκφράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «δε διευκρινίζεται ο τρόπος καθορισμού και αξιολόγησης των υπαλλήλων που θα δικαιούνται αυτήν την επιβράβευση»  σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι πιθανόν να συνδεθεί με διαθεσιμότητες και απολύσεις.