Παγκόσμια έρευνα: Η Ισπανία εκθρονίζει την Ιαπωνία στη μακροζωία

Για πρώτη φορά η Ισπανία κατακτά την κορυφή στην παγκόσμια λίστα της μακροζωίας, με τη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» να περνάει στη δεύτερη θέση.

Οι πολίτες της ιβηρικής χώρας θα μπορούν να επαίρονται ότι εκτόπισαν την Ιαπωνία στη δεύτερη θέση καθώς μέχρι το 2040 το προσδόκιμο ζωής τους θα έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η αμερικανική έρευνα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με τους λαούς που ζουν περισσότερο. Ενισχύει παράλληλα και τα πορίσματα παλαιότερων μελετών σύμφωνα με τα οποία η μεσογειακή διατροφή ζεις είναι το «κλειδί» για τη μακροζωία.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Ανέλυσε τα δεδομένα από το σχέδιο Παγκόσμιου Φόρουν των Ασθενειών του 2016 κι έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο ιός HIV / AIDS και ο καρκίνος, καθώς και παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων της κακής διατροφής και του καπνίσματος.

Το 2016, το προσδόκιμο ζωής των Ισπανών ήταν 82,9 χρόνια.Σύμφωνα όμως με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, το 2040 ο μέσος όρος ζωής τους θα φθάσει τα 85,8 χρόνια .

Πρόκειται για το υψηλότερο μέχρι τώρα προσδόκιμο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο με τους Ιάπωνες να ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής:Από τα 82,9 χρόνια που ήταν το 2016 ο μέσος όρος ζωής τους, το 2040 θα φθάσει τα 85,7 χρόνια.

Μετά τους Ισπανούς και τους Ιάπωνες στην τρίτη θέση της λίστας για την μακροζωϊα βρίσκονται οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης με 85,4 χρόνια ζωής κατά μέσο όρο. Ακολουθούν οι Ελβετοί με 85,2 χρόνια.

Στον πάτο της λίστας βρίσκονται τέσσερις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής όπου η εκτίμηση για το μέσο όρο ζωής μέχρι το 2040 είναι τα 65 χρόνια. Υπάρχουν περιοχές της Νότιας Αφρικής που αγγίζουν ακόμη μικρότερο προσδόκιμο (57,3 χρόνια).

Αξιοσημείωτη είναι η κατρακύλα των ΗΠΑ: από την 43η θέση που είχαν το 2016 ολισθαίνουν στην 64η θέση το 2040, με προσδόκιμο ζωής τα 79,8 χρόνια.

Αντιθέτως, η Συρία κάνει την έκπληξη: το 2016 το προσδόκιμο ζωής ήταν 68,6 χρόνια ενώ το 2040 αναμένεται να φθάσει τα 78,6 χρόνια σκαρφαλώνοντας από την 137η θέση στην 80στή.

«Η μακροζωία ενός λαού εξαρτάται από το πόσο καλά ή άσχημα αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας τους βασικούς παράγοντες υγείας», δήλωσε ο Κάιλ Φόρμαν, διευθυντής της επιστήμης των δεδομένων στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) και επικεφαλής της μελέτης.

«Το μέλλον της υγείας του κόσμου δεν είναι προκαθορισμένο», πρόσθεσε.

Η Ισπανία είναι μια από τις πολλές ευρωπαϊκές χώρες που έχει άρτια υγειονομική περίθαλψη. Το σύστημα υγείας της κατατάσσεται ως το έβδομο καλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η πρώτη δεκάδα

Με βάση την πρόβλεψη για το προσδόκιμο ζωής για το 2040:

1.Ισπανία (85,8 έτη)

2.Ιαπωνία (85,7 έτη)

3.Σιγκαπούρη (85,4 έτη)

4.Ελβετία (85,2 έτη)

5.Πορτογαλία (84,5 έτη)

6.Ιταλία (84,5 έτη)

7.Ισραήλ (84,4 έτη)

8.Γαλλία (84,3 έτη)

9.Λουξεμβούργο (84,1 έτη)

10.Αυστραλία (84,1 έτη)

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]