ολλανδία-σταθερή-στην-αποστολή-αρμάτ-1067038
ΚΟΣΜΟΣ | 15.02.2023 | 20:44

Ολλανδία: Σταθερή στην αποστολή αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία

Παραμένει σταθερή στην θέση της η Ολλανδία σχετικά με την ενδεχόμενη παροχή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι δημοσίευμα που ισχυριζόταν απόσυρση της υποστήριξης δεν ισχύει.

Η Ολλανδία δεν έχει στην κατοχή της κανένα τέτοιο άρμα μάχης, αλλά νοικιάζει 18 από τη Γερμανία. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε τον περασμένο μήνα πως οι Ολλανδοί είναι πρόθυμοι να τα στείλουν στην Ουκρανία.

Επικαλούμενη πηγές, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε σήμερα πως οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Δανίας αναθεώρησαν την απόφασή τους να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία.

Το ολλανδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως αυτό δεν ισχύει. «Η Ολλανδία δεν έχει στην κατοχή της άρματα μάχης», δήλωσε η εκπρόσωπος Σάσκα Λούβοφ στο Reuters.

«Με τη Γερμανία, αποφασίστηκε πως άρματα μάχης από ένα άλλο τάγμα είναι πιο κατάλληλα για να παραδοθούν στην Ουκρανία. Αν η Γερμανία αποφασίσει να στείλει άρματα μάχης από το διεθνικό τάγμα μας, δεν θα ήμασταν αντίθετοι. Ούτε θα είμαστε αντίθετοι αν αποφασίσουν να τα στείλουν κάποια άλλη στιγμή».

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της Welt, έκανε σήμερα έκκληση στις χώρες να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία.

«Οι χώρες πρέπει να δώσουν όσα περισσότερα άρματα μάχης είναι δυνατό και όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό. Θα ήταν πολύ απογοητευτικό αν, έπειτα από τόσο καιρό που δείχναμε με το δάκτυλο τη Γερμανία επειδή δεν έκανε τίποτα, τώρα δεν ακολουθούσαμε», δήλωσε στο γερμανικό ΜΜΕ Phoenix.

«Ξέρω πως υπάρχουν εκατοντάδες άρματα μάχης στους στρατούς της ΕΕ, ορισμένα από αυτά πρέπει να ανακαινιστούν, αλλά στη συνέχεια πρέπει να το κάνετε, και να το κάνετε γρήγορα, επειδή την άνοιξη θα είναι πολύ αργά».

Η Ολλανδία, η Δανία και η Γερμανία δήλωσαν αυτό τον μήνα πως θα αγοράσουν τουλάχιστον 100 άρματα μάχης Leopard-1A5 για την Ουκρανία.