Υπ. Υγείας-κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας σε κολυμβητήρια και πισίνες (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο με θέμα τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μετά την έναρξη λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, απέστειλε το υπουργείο Υγείας στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Τουρισμού.

Ειδικότερα:

Με αφορμή τη σταδιακή επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα μετά την πανδημία του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, σας ενημερώνει για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών με την επανεκκίνηση λειτουργίας τους, όταν αυτή ανακοινωθεί από το εκάστοτε αρμόδιο Υπουργείο.

 Η παρούσα εγκύκλιος απευθύνεται στους υπεύθυνους λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, όπως αυτοί καθορίζονται στο άρθρο 19 της (α) σχετ. οι οποίοι οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που περιγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως πριν την έναρξη λειτουργίας τους καθώς και στο κοινό που επισκέπτεται τις κολυμβητικές δεξαμενές.
 Οι οδηγίες των τοπικών και κρατικών φορέων σχετικά με το χρόνο και τρόπο επαναλειτουργίας αυτών των χώρων πρέπει να τηρούνται αυστηρά. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης (απόσταση 1,5-2 μέτρα) και καλής υγιεινής των χεριών πρέπει να τηρούνται από τους χρήστες και τους εργαζόμενους. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των χώρων οι υπεύθυνοι λειτουργίας οφείλουν να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα που προβλέπονται σχετικά με τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την απολύμανση τους.

Α. ΓΕΝΙΚΑ

O ιός SARS CoV-2 και οι τρόποι μετάδοσής του

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, η σοβαρότητα των οποίων ποικίλλει στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς.

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός SARS-CοV-2 πιθανότατα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού. Ο χρόνος επώασης της νόσου, υπολογίζεται σε 2-14 ημέρες με μέσο χρόνο επώασης τις 5 ημέρες. Τα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν και σε κάποια επιφάνεια πλησίον του ατόμου που νοσεί και να αποτελέσουν δευτερογενή εστία μετάδοσης, για όσο διάστημα ο ιός παραμένει ενεργός, ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώνει σε επιφάνειες από λίγες ώρες έως αρκετές ημέρες και εξαρτάται από τις ποικίλες συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον (θερμοκρασία και υγρασία) και τον τύπο της επιφάνειας (μέταλλο, ξύλο ,χαρτί, γυαλί, πλαστικό κ.α).
Ο κορωνοϊός SARS–CoV-2 είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Περικλείεται από μια εξωτερική λιπόφιλη μεμβράνη ευαίσθητη τόσο στον καθαρισμό με νερό και σαπούνι όσο και σε απολυμαντικούς παράγοντες. Γενικά, αυτή η κατηγορία ιών είναι πολύ πιο
εύθραυστη σε συνθήκες περιβάλλοντος σε σχέση με τους ιούς που δεν περικλείονται από μεμβράνες, όπως οι εντεροϊοί ή άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω του νερού (αδενοϊοί, ιός
ηπατίτιδας Α κλπ), με αποτέλεσμα ο ιός να απενεργοποιείται γρηγορότερα όταν εκτεθεί στο περιβάλλον.
Β. Γενικές οδηγίες εξυγίανσης (καθαρισμού/απολύμανσης) των εγκαταστάσεων των κολυμβητικών δεξαμενών

Β.1. Ορισμοί

Καθαρισμός είναι η μηχανική απομάκρυνση οργανικών & ανόργανων ρύπων (π.χ. σκόνη) από μία επιφάνεια ή από ένα εργαλείο με αποτέλεσμα τη μείωση του μικροβιακού φορτίου. Επίσης καθαρισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπινα μέλη (π.χ. χέρια, πρόσωπο, κεφαλή κ.λπ.).

Απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η αδρανοποίηση ή καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών αλλά όχι των ανθεκτικών τους μορφών (π.χ. σπόροι) με χημικές
ουσίες (π.χ. αλκοόλη) ή φυσικές μεθόδους (π.χ. θερμοκρασία) σε αντικείμενα, εργαλεία και επιφάνειες.

Β.2. Γενικά Προληπτικά μέτρα

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για:

 τον συστηματικό, επαρκή και κατά το δυνατόν συνεχή αερισμό όλων των χώρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα (σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 13 της (0 σχετ.)
 την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής σε όλους τους χώρους των κολυμβητικών δεξαμενών: εξώστες θεατών, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, καταιονητήρες (ντουζ), νιπτήρες, κρήνες κλπ. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής αφορά όλους όσοι βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της κολυμβητικής δεξαμενής (προσωπικό, χρήστες της δεξαμενής)
 τον έλεγχο του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες
 την εφαρμογή των υγειονομικών διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διασφάλισης των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων
 την αποφυγή πόσης νερού από το στόμιο της βρύσης νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με απευθείας επαφή με αυτό
 την καθημερινή και τακτική κατά τη διάρκεια της ημέρας καθαριότητα και απολύμανση των αποχωρητηρίων καθώς και οποτεδήποτε παρουσιαστεί ανάγκη κατά την διάρκεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΥΓΕΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΙΣΙΝΕΣ, ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!