τουρισμός-ο-ρόλος-του-εσυ-και-η-επόμεν-145986
ΥΓΕΙΑ | 25.05.2020 | 12:16

Τουρισμός: Ο ρόλος του ΕΣΥ και η επόμενη μέρα

Σε κυρίαρχο θέμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού φέτος αλλά και για τη θωράκιση του τουριστικού  προϊόντος της χώρας τα επόμενα χρόνια αναδεικνύεται το ΕΣΥ και το σύστημα συνολικών υγειονομικών υποδομών. Κάτι που στα χρόνια της καλπάζουσας ανόδου του τουρισμού είχε κρυφτεί κάτω από το χαλί.  Βέβαια εξαίρεση αποτελεί η προσπάθεια της  προηγούμενης κυβέρνησης να ενισχύσει τις περιφερειακής δυνατότητες του ΕΚΑΒ, να στηρίξει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, τις δομές της Κρήτης αλλά και κάποιων Κέντρων Υγείας.

Στο φόντο αυτό περιοχές με τριτοβάθμια νοσοκομεία έχουν ένα συγκριτικό προβάδισμα σε σχέση με περιοχές ειδικά της νησιωτικής χώρας όπου μόνο Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία υπάρχουν. Είναι προφανές ότι σε δεύτερο χρόνο η ενίσχυση των δομών υγείας σε νησιά θα πρέπει να είναι πρώτος στόχος. Π.χ. μόλις πέρυσι υπήρξε διορισμός ειδικού καρδιολόγου με μόνιμη θέση στη Μύκονο, τη ναυαρχίδα του τουρισμού.  Ουσιαστικά είναι όρος βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος η διαμόρφωση ενός επαρκούς δικτύου δημόσιας περίθαλψης που θα λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Είναι προφανές ότι την επόμενη μέρα χρειάζονται κινήσεις ώστε να γίνει η σωστή προπαρασκευή κι  η χώρα να αντιμετωπίζει υγειονομικές απειλές και κυρίως να εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και στους επισκέπτες, αίσθημα αναγκαίο για την οικονομική ευημερία

Σημειώνεται, ότι οι δημόσιες τρέχουσες δαπάνες υγείας διαμορφώνονται στο 4,7% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 6,6% του ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ, και 6,5% του ΑΕΠ το 2009. Στο πλαίσιο αυτό μέτρα όπως π.χ. η εξαίρεση εμβολίων από τον συνολικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης (συμβαίνει σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ)  η αύξηση του προϋπολογισμού της Δημόσιας εξωνοσοκομειακής Φαρμακευτικής Δαπάνης  σταδιακά στα 2,3 δις, με παράλληλο εξορθολογισμό του συστήματος υποχρεωτικών επιστροφών ώστε να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων σε καινοτόμα φάρμακα είναι κομβικά σημεία.

Επίσης η κινητροδότηση της έρευνας και την ανάπτυξης κέντρων καινοτομίας στη χώρα μπορεί να δώσει διέξοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο ΣΕΒ όσο και το ΙΟΒΕ έχουν αναφέρει ότι η αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυνατότητας του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, είναι απαραίτητη Γι’ αυτό έχουν σημειώσει ότι ο τομέαw της Υγείας και του φαρμάκου έχει επιλεγεί ως ένας από τους 9 τομείς ανάπτυξης.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγες μέρες ο Φρ. Κουτεντάκης επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής μιλώντας στο Κόκκινο και την εκπομπή “10” τόνισε ότι ως αντίδοτο στην κρίση και την ύφεση μπορεί να λειτουργήσει η επένδυση στον κλάδο υγείας της χώρας με δαπάνες καθώς είμαστε πολύ χαμηλά σε όλους δείκτες. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, θα αφήσει μια σημαντική κληρονομιά στην κοινωνία αλλά θα δώσει και ώθηση στην οικονομία.

Το σχέδιο σήμερα

Προς ώρας πάντως  το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και δημοσίευσε το «Εθνος της Κυριακής»  δίνει έμφαση έμφαση στην αξιοποίηση των τοπικών υγειονομικών μονάδων, ώστε τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται επιτόπου ή, αν υπάρξει ανάγκη, να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε μεγάλα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας. Επίσης θα παραμείνουν ως στρατηγικούς πυλώνες «άμυνας» κατά του ιού τα νοσκομεία αναφοράς όπως έχουν οριστεί μέχρι σήμερα, όπου και θα μεταφέρονται πιθανά κρούσματα σε περιοχές με απόσταση μέχρι και δυο ώρες.

Ουσιαστικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση  5 νοσοκομείων-πυλώνων και 29 κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα που χωρίζεται σε 3 άξονες.

Οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα βασιστεί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι:

·         Τα νοσοκομεία που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα για να μεταφέρονται τα περιστατικά ή διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ.

·         Τα νοσοκομεία χωρίς ΜΕΘ σε νησιά.

·         Τα περιφερειακά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας.

Τα βαριά περιστατικά

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα βαριά περιστατικά και ανήκουν στον 1ο άξονα βρίσκονται σε:

Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)

Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)

Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)

Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)

Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών.

Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50: 25 στο Ηράκλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά. Τα εν λόγω νοσοκομεία της Κρήτης ανήκουν στον 1ο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην τουριστική περίοδο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό. Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσοκομεία των νησιών που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί τα πιθανά κρούσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο Λευκάδας, από όπου εάν παραστεί ανάγκη ασθενείς θα κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό.

Στον 2ο άξονα του στρατηγικού σχεδίου ενσωματώνονται τα νοσοκομεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτά θα αναπτυχθούν απλές κλίνες για Covid-19, με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα διαχωριστούν οι κλινικές, προκειμένου να οριστεί μία αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού. Τρία είναι τα βασικά νοσοκομεία-πυλώνες του 2ου άξονα: της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Σαντορίνης. Είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στα νησιά, διαθέτουν οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε τουρίστες που πιθανώς προσβληθούν από κορονοϊό, αλλά δεν θα χρειαστούν εντατική. Στον ίδιο άξονα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου.

Ο ρόλος των κέντρων υγείας

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχαν καταγγείλει ότι κάθε καλοκαίρι τα Κέντρα Υγείας αναστενάζουν από τις ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε ένα απλό περιστατικό. Γι’ αυτό και οι προσλήψεις που έγιναν εν μέσω κορονοϊού κατευθύνονται προς τα μικρότερα νησιά και τα Κέντρα Υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έστω σε αρχικό επίπεδο τυχόν κρούσματα.

Εργαστήρια σε 20 περιοχές

Μέχρι τις αρχές Ιουνίου σχεδιάζεται η δημιουργία μικρών εργαστηρίων, στα οποία θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορονοϊό. Ηδη, σύμφωνα με πηγές, έχουν εξασφαλιστεί οι εργαστηριακές υποδομές, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε 20 διαφορετικά νησιά. Η επιλογή των νησιών όπου θα εγκατασταθούν οι αναλυτές για τα τεστ θα γίνει με βάση την επισκεψιμότητα. Μεταξύ αυτών αναμένεται να είναι και η Πάρος για την οποία έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία. Στόχος είναι να μη χρειάζεται να αποστέλλεται το δείγμα στις μεγάλες πόλεις για να διαπιστωθεί εάν είναι θετικό ή όχι, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Ορισμός υπεύθυνου γιατρού

Τέλος, σε κάθε νησί, και ειδικά στα μεγάλα ξενοδοχεία θα πρέπει να οριστεί ένας υπεύθυνος γιατρός (ιδιωτικού τομέα), ο οποίος και θα έχει την υγειονομική ευθύνη του καταλύματος. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί πελάτης με ύποπτα συμπτώματα, ο υπεύθυνος γιατρός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει την εξέταση του περιστατικού αλλά και τη διαχείρισή του αν νοσεί, μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο.

Γιώργος Αλεξάκης