τι-συμβαίνει-αν-νοσήσει-ένας-πλήρως-εμ-927649
ΥΓΕΙΑ | 09.11.2021 | 11:05

Τι συμβαίνει αν νοσήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος; – Χρειάζεται γ’ δόση;

Αναφορά στους ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού για την COVID-19 και νοσούν έγινε στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Την απάντηση εάν χρειάζεται ενισχυτική δόση κάποιος πλήρως εμβολιασμένος έδωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι συμβαίνει αν νοσήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος; Χρειάζεται γ’ δόση;

“Αυτό το έχουμε συναντήσει ήδη, ορισμένοι άνθρωποι, ορισμένοι συμπολίτες μας, να έχουν κάνει δυο δόσεις εμβολίου και να νοσήσουν μετά. Και επαναλαμβάνουμε ότι η φυσική νόσηση θεωρείται σαν πρώτη δόση εμβολίου. Επομένως εάν ο συμπολίτης μας είχε κάνει εμβόλια και νόσησε, αυτό θα θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν.

Επομένως και μετά την νόσηση θα πρέπει και αυτός να κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. Δεν είναι το ίδιο με πρώτη την φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό”.

“Να κάνω τεστ αντισωμάτων ή όχι;”

Στα τεστ αντισωμάτων αναφέρθηκε, τέλος, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. “Την Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα, όπως προαναγγέλθηκε από τον Υπουργό Υγείας κύριο Πλεύρη, για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών μετά από τη θετική γνωμάτευση και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Παρατηρείται, όμως, ότι πολλοί εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους, διότι ο τίτλος των αντισωμάτων που προσδιορίζουν είναι ικανοποιητικός. Από την διεθνή επιστημονική κοινότητα υπήρχε μια ομοφωνία σε αυτό το θέμα, και μάλιστα από τον FDA από το Μάιο του 2021 που εξέδωσε και ανακοίνωση, ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία.

Ενώ τα προστατευτικά επίπεδα, δηλαδή από ποιο επίπεδο και πάνω είμαστε προστατευμένοι, δεν είναι ακόμα γνωστό. Δεν είναι προτυποποιημένα καν τα αυτά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται και πολλές φορές παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους διότι νομίζουν ότι έχουν αντισώματα αλλά αυτά τα αντισώματα δεν αντιστοιχούν στην προστασία που πρέπει να έχουν.

Λόγω λοιπόν της μείωσης των αντισωμάτων, συστήνεται η 3η δόση σε άτομα ηλικιωμένα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ο εμβολιασμός, όπως έχουμε πει- και ήταν η πρώτη ομάδα πληθυσμού στην οποία έγινε η σύσταση για εμβολιασμό- είναι των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό, ορισμένα από αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρωτογενή εμβολιασμό και να είναι απόλυτα απαραίτητη η τρίτη δόση που είπαμε ότι χορηγείται και αμέσως 28 μέρες μετά την δεύτερη δόση”.