πρύτανης-εκπα-πώς-μπαίνει-ο-κορωνοϊός-745451
ΥΓΕΙΑ | 10.03.2020 | 10:17

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Πώς μπαίνει ο κορωνοϊός στο σώμα –Πότε δημιουργεί πρόβλημα

Την αισιόδοξη πληροφορία πως είναι θέμα ημερών ένας από τους ασθενείς του κορονοϊού να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται έδωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Δημόπουλος.

Μιλώντας στον Αντέννα, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα στην Αττική. «Είναι το στάδιο που λέμε για διασπορά στην κοινότητα, το σημείο όπου χάνουμε την ιχνηλάτηση και τη στενή επαφή και δημιουργεί την ανησυχία που εύλογα όλοι έχουμε πως μπορεί οι αριθμοί αυτοί να αρχίσουν να αυξάνονται και να φτάσουν σε επίπεδα με άλλα ευρωπαϊκά κράτη» εξήγησε ο κ. Δημόπουλος, επισημαίνοντας: «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η προσωπική υγιεινή, η προσπάθεια να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, που ασυναίσθητα ακουμπάμε 20-25 φορές την ώρα».

«Αυτός ο ιός δεν ίπταται στην ατμόσφαιρα, είναι μέσα σε σταγόνες και μετά από ένα μέτρο πέφτει κάτω» περιέγραψε.

Εξηγώντας πως δρα ο ιός μέσα στο σώμα, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως δημιουργεί πρόβλημα όταν φτάσει βαθιά στους πνεύμονες, «μπαίνει στα κυψελιδικά κύτταρα του πνεύμονα και προκαλεί αρχικά τη φλεγμονή κι έπειτα την πνευμονία. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από βλεννογόνους, συνηθέστερα του στόματος και της μύτης».

Αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε πως πρέπει να μείνουν σπίτι, να περιορίσουν όσο γίνεται τις κινήσεις τους.

«Το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα νοσήσουν μπορούν να νοσηλευτούν στο σπίτι, είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε μεγάλη συσσώρευση στα νοσοκομεία» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει προκύψει με τη θεία κοινωνία, ο κ. Δημόπουλος ξεκαθάρισε: «Ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο, σαφέστατα όλοι συμφωνούμε ότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα ο ίδιος πρέπει να αποφύγει να πάει στην εκκλησία και να κοινωνήσει. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα προσωπικής ευθύνης».