πράσινο-φως-για-το-εμβόλιο-κατά-της-ε-96534
ΥΓΕΙΑ | 18.04.2023 | 23:25

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας

Σημαντικό βήμα για την καταπολέμησή της ελονοσίας, της επικίνδυνης αυτής λοιμώδους ασθένειας, έγινε με την έγκριση του πρώτου εμβολίου στη Γκάνα.

Το εμβόλιο κατά της ελονοσίας, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόκειται να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στα παιδιά της Γκάνας, εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της πλειοψηφίας των χωρών ανά τον κόσμο.

Ελπίζεται, όπως αναφέρει το BBC, ότι αυτό το πρώτο κρίσιμο βήμα θα επιτρέψει στο εμβόλιο να βοηθήσει τα παιδιά της Γκάνας και της Αφρικής να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ελονοσία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο έγκρισης του εμβολίου.

Εμβόλιο κατά της ελονοσίας

«Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας 5-36 μηνών, την ηλικιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ελονοσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πανεπιστήμιο.

«Ελπίζεται ότι αυτό το πρώτο κρίσιμο βήμα θα επιτρέψει στο εμβόλιο να βοηθήσει τα παιδιά της Γκάνας και της Αφρικής να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την ελονοσία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Adrian Hill, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος εμβολίων R21/Matrix-M και διευθυντής του Ινστιτούτου Jenner του πανεπιστημίου, το εμβόλιο σηματοδότησε το «αποκορύφωμα 30 ετών έρευνας για το εμβόλιο κατά της ελονοσίας στην Οξφόρδη με το σχεδιασμό και την παροχή ενός εμβολίου υψηλής αποτελεσματικότητας που μπορεί να παρέχεται σε επαρκή κλίμακα στις χώρες που το χρειάζονται περισσότερο».

Υπενθυμίζεται πως, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι μια αναμνηστική δόση του νέου εμβολίου κατά της ελονοσίας διατηρούσε υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της νόσου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το φθηνό εμβόλιο θα μπορούσε να παραχθεί σε μεγάλη κλίμακα μέσα σε λίγα χρόνια.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα υπέδειξε ό,τι το εμβόλιο θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη μάχη κατά της παρασιτικής νόσου που μεταδίδεται από τα κουνούπια, η οποία σκότωσε 627.000 ανθρώπους – κυρίως παιδιά από την Αφρική – μόνο το 2020.