Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για παιδιά και έφηβους

  • Απο Aftodioikisi News
  • 5 Μαΐου 2021 - 11:00
  • Comments Off

Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί για παιδιά και έφηβους

Με το βλέμμα στραμμένο στις κλινικές μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων  βρίσκονται οι έλληνες επιστήμονες και η κυβέρνηση. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Νέων» εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους αρμόδιους οργανισμούς, τότε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν αμέσως.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στα «ΝΕΑ» ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι το πλέον ιδανικό σενάριο θα ήταν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή αυτή κατηγορία να ξεκινήσουν έστω στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο δημιουργώντας έτσι ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19, έπειτα από σχετικό αίτημα αδειοδότησης. Οι δύο εταιρείες εισηγήθηκαν την επέκταση της άδειας και στον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τις αρχές Απριλίου.

Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τηρούν στάση αναμονής με αποτέλεσμα το κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων (και) στη χώρα μας έναντι της λοίμωξης Covid-19  να μην έχει τεθεί επισήμως στην «ατζέντα» των συζητήσεων. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τα νέα δεδομένα, αξιολογώντας ως θετική μια τέτοια εξέλιξη.

Πάντως όπως όλα δείχνουν το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» θα δημιουργηθεί από την πληθυσμιακή «δεξαμενή» των ενηλίκων, δεν φαίνεται να προκύπτει ανάγκη του εμβολιασμού και στα μικρότερα παιδιά ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξελίσσεται ένας παράλληλος διάλογος να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού – εφόσον ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για ανηλίκους κάτω των 12 ετών και εγκριθούν τα εμβόλια από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς – σε μικρότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι για παράδειγμα οι συγγενείς καρδιοπάθειες, δεδομένου ότι είναι πιο ευάλωτα σε επιπλοκές.

ΥΓΕΙΑ, ΕΦΗΒΟΙ, ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ, ΠΑΔΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]