Κορωνοϊός: Ποιες ηλικιακές ομάδες δυσκολεύονται να αναρρώσουν περισσότερο

Περισσότεροι άνδρες από όσες γυναίκες πεθαίνουν από κορωνοϊό, όμως οι τελευταίες είναι πιθανότερο να δυσκολευθούν να αναρρώσουν πλήρως.

Οι γυναίκες ηλικίας 50 έως 60 ετών φαίνεται να είναι, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, αυτές που να δυσκολεύονται περισσότερο στο να «ξεφορτωθούν» τον θανατηφόρο ιό και ιδιαίτερα όσες είχαν πέντε συμπτώματα κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου.  Άλλοι παράγοντες που ενδείκνυται να παρατείνουν τη χρονική διάρκεια ανάρρωσης από τον κορωνοϊό είναι μεταξύ άλλων η παχυσαρκία και το άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ και τη δρα Κλερ Στιβς του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για 4.182 άτομα που είχαν διαγνωστεί με κορωνοϊό και κατέγραψαν την πορεία των συμπτωμάτων τους σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή (Covid Symptom Study).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες 40 έως 50 ετών έχουν διπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, να υποφέρουν από συμπτώματα της νόσου που διαρκούν πάνω από ένα μήνα.

Βρέθηκε επίσης, ότι οι γυναίκες 50 έως 60 ετών έχουν επίσης οκτώ φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για παρατεταμένα συμπτώματα του κορωνοϊού, σε σχέση με τις γυναίκες 18 έως 30 ετών.

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα της έρευνας

Γενικότερα και ανεξάρτητα με το φύλο, οι ηλικιωμένοι έχουν μεγαλύτερο (υπερδιπλάσιο) κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19, καθώς το 22% των ασθενών άνω των 70 ετών έχουν συμπτώματα για πάνω από ένα μήνα, έναντι ποσοστού 10% των ασθενών 18 έως 49 ετών.

«Κάτι παρόμοιο βλέπει κανείς στις αυτοάνοσες παθήσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο θυρεοειδής ή ο λύκος είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες έως λίγο πριν την εμμηνόπαυση και μόνο μετά από αυτήν η κατάσταση γίνεται πιο όμοια με τους άνδρες», δήλωσε ο Σπέκτορ, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή η διαφορά στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εξηγήσει και τη διαφορά ανάμεσα στα φύλα στην περίπτωση της μακρόχρονης Covid-19.

ΥΓΕΙΑ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!