Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

Καρκίνος εντέρου: Τα σημάδια που ξεφεύγουν από τους γιατρούς και κοστίζουν ζωές

Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου που έλαβε διάγνωση για την ασθένειά του κατά την επείγουσα εισαγωγή του στο νοσοκομείο είχε εκδηλώσει το προηγούμενο διάστημα προειδοποιητικά σημάδια που θα μπορούσαν να έχουν ενεργοποιήσει τον γιατρό να κάνει νωρίτερα τη διάγνωση, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer. Ποσοστό 16% των ασθενών αυτών είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους τουλάχιστον τρεις φορές πριν τη διάγνωση λόγω των συμπτωμάτων που εκδήλωναν.

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μελέτησαν τις διαγνώσεις για καρκίνο του εντέρου που έγιναν στην Αγγλία από το 2005 έως το 2006, εστιάζοντας στα συμπτώματα που εκδήλωναν οι ασθενείς έως και πέντε χρόνια πριν τη διάγνωση.

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι το 35% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και το 15% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό έλαβαν διάγνωση έπειτα από επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αν και αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς δεν είχαν εκδηλώσει σαφή συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου –επομένως ήταν πιο δύσκολο για τον γιατρό τους να υποψιαστεί και να εντοπίσει νωρίτερα τον καρκίνο– ποσοστό 17,5% των ασθενών με καρκίνο στο κόλον και 23% των ασθενών με καρκίνο στο ορθό είχαν εκδηλώσει τα τυπικά συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι χάνονται σημαντικές ευκαιρίες για έγκαιρη διάγνωση και κατ’ επέκταση έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

bigstock Colon Cancer Colorectal canc 59883752

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς με καρκίνο στο κόλον σε διάστημα ενός έτους πριν από τη διάγνωση ήταν κυρίως τα εξής:

– πόνος στην κοιλιακή χώρα

– αναιμία

– διάρροια

– αιμορραγία από τον πρωκτό

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς με καρκίνο στο ορθό σε διάστημα ενός έτους πριν από τη διάγνωση ήταν κυρίως τα εξής:

– αιμορραγία από τον πρωκτό

– αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία

– διάρροια

– πόνος στην κοιλιακή χώρα

Όπως επισημαίνει η Κριστίνα Ρένζι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, οι ασθενείς που έλαβαν διάγνωση κατά την επείγουσα εισαγωγή τους δεν παρουσίασαν εξίσου καλή έκβαση στην υγεία τους όσο οι ασθενείς που έλαβαν τη διάγνωση νωρίτερα.

Η Δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής ενημέρωσης και υγείας του οργανισμού Cancer Research UK, αναφέρει με τη σειρά της ότι μελέτες όπως αυτή συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι ασθενείς κι έτσι βοηθούν στην εξεύρεση αποτελεσματικότερων μεθόδων να διαγιγνώσκεται η νόσος έγκαιρα, όταν οι θεραπείες είναι πιο πιθανό να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: onmed.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!