ινστιτούτο-παστέρ-επεκτείνεται-η-εξά-725354
ΥΓΕΙΑ | 10.03.2020 | 12:39

Ινστιτούτο Παστέρ: Επεκτείνεται η εξάπλωση του κορωνοϊού -Εξετάζονται δεκάδες δείγματα καθημερινά

Πλήθος δειγμάτων προς έλεγχο λαμβάνονται καθημερινά και αποστέλλονται προς στα τέσσερα εργαστήρια αναφοράς σε Αθήνα , Θεσσαλονίκη και Πάτρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν καταγράφεται κορονοϊος.

Δεκάδες δείγματα καταφθάνουν και στο Ινστιτούτο Παστέρ όπου η ειδικευμένη ομάδα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς κάνει «αγώνα δρόμου» με τον χρόνο ώστε να ελεγχθούν το συντομότερο δυνατόν και να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

“Μέχρι να έρθει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, η γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, είχαμε 4-5 δείγματα την ημέρα και τώρα έχουμε φτάσει στα 50- 60- 70 δείγματα, κατά μέσο όρο, ανάλογα με την ημέρα» λέει στον «Αθήνα 9.84» ο κ. Ανδρέας Μεντής Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου. Όπως σημειώνει , ευτυχώς, τα περισσότερα δείγματα είναι αρνητικά.

«Υπάρχουν όμως και τα τέσσερα θετικά δείγματα που δεν φαίνεται να έχουν σχέση με τα δύο βασικά σημεία (Ιταλία και Ισραήλ). Είναι τα λεγόμενα «ορφανά» για τα οποία υποθέτουμε ότι υπήρχε ενδιάμεση μετάδοση, αλλά έχει χαθεί αυτό το ενδιάμεσο. Ερώτημα είναι εάν από αυτά τα τέσσερα έχει μεταφερθεί και σε άλλους και σε τι έκταση.

«Τα μόνα θετικά που είδαμε αρχικά είναι από τους συμπατριώτες μας, που ταξίδεψαν σε Ιταλία και Ισραήλ. Τα περισσότερα τώρα που έρχονται, τα λεγόμενα “διάσπαρτα” είναι αρνητικά.

Αυτά τα δείγματα, σε ιδανικές συνθήκες διεκπεραιώνονται μέσα σε 3-3,5 ώρες. Όμως εάν έρχονται δείγματα διαδοχικά κάθε μία ή δύο ώρες, δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε τον χρονικό στόχο για το αποτέλεσμα. Αλλά όσα δείγματα έρχονται μέχρι αργά το απόγευμα βγαίνουν αυθημερόν» είπε ο κ. Μεντής στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα» (10/3/20) ενώ η ομάδα εργασίας αναμένει… ενισχύσεις καθώς η εξάπλωση του ιού επεκτείνεται.

«Υπάρχει πρόβλεψη από τον ΕΟΔΥ για την ενίσχυση των εργαστηρίων με προσωπικό, αλλά ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, είναι στις διαδικασίες. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση και ελπίζουμε να μη φτάσουμε, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό και ας μην έρθει».

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Ενώ η επιδημία εξελίσσεται διεθνώς , όπως και στην Ελλάδα, οι επιστήμονες αναμένουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

«Το ερώτημα το μεγάλο για όλον τον κόσμο είναι πόσο θα διαρκέσει αυτή η επιδημία. Έχουμε βέβαια ενθαρρυντικά σημεία από την Κίνα, όπου είχε φουντώσει πολύ, αλλά παρ’ όλα αυτά μέσα σε δύο μήνες είχε αρχίσει να δείχνει κάμψη και συνεχίζεται η κάμψη.

Βέβαια την σκυτάλη τώρα, έχουν αναλάβει άλλες χώρες. Το μεγάλο ερώτημα είναι και η κατάσταση στις χώρες του Νοτίου ημισφαιρίου οι οποίες αυτή την περίοδο είναι προς το καλοκαίρι, δηλαδή τον αντίστοιχο Σεπτέμβριο τον δικό μας.

Εάν μέσα στον επόμενο μήνα δεν έχουν μεγάλη έξαρση σημαίνει ότι το καλοκαίρι παίζει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση του ιού. Οι κλιματικές συνθήκες ενδεχομένως να επηρεάζουν τη διασπορά του ιού» λέει ο κ.Μεντής.

Ο έλεγχος

Μια ακόμα σημαντική πτυχή είναι σε ποιο στάδιο γίνεται ο έλεγχος ενός περιστατικού. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σήμερα, δεν πιστοποιεί και την κατάσταση τις προσεχείς ημέρες.

«Στην περίπτωση που έχουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά βρίσκεται σε περίοδο επωάσεως είναι αναμενόμενο το αποτέλεσμα της εξέτασης για τον ιό να είναι αρνητικό στην αρχή, αλλά μετά από 5-6 μέρες να αναπτύξει το σύνδρομο. Για’ αυτό, καλό είναι να μην ελέγχουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς, εάν δεν έχουν κάποιον άλλο λόγο να ελεγχθούν, π.χ. μια ταυτοποιημένη με τον ιό επαφή.

Πρέπει να πιστεύουμε τους επιστήμονες, τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εάν δεν το κάνουμε αυτό, είμαστε χαμένοι στο διάστημα, δεν θα έχουμε σημείο αναφοράς και έτσι θα αναρωτιόμαστε συνεχώς. Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο συντηρητική και πιο σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης”.