επικίνδυνα-τα-μηχανήματα-σολάριουμ-ό-51566
ΥΓΕΙΑ | 28.03.2017 | 17:16

Επικίνδυνα τα μηχανήματα σολάριουμ, όχι τα smartphones

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα μηχανήματα σολάριουμ ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο κατέληξαν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με την κ. Βιργινία Τσαπάκη, πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ). Σε δηλώσεις της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1 Δέκα στην Ενημέρωση και στους δημοσιογράφους Χρήστο Παγώνη και Κώστα Λασκαράτο η κ. Τσαπάκη αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΦΙΕγια της μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

Η πρόεδρος της ΕΦΙΕ ανέφερε ότι φαίνεται ότι τα κινητά βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας της κοινής γνώμης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όταν ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού, όπως π.χ. στα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, τα γνωστά σολάριουμ. «Τα μηχανήματα σολάριουμ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τεχνητό μαύρισμα. Είναι αποδεδειγμένο με επιστημονικές μελέτες πως προκαλούν καρκίνο, κυρίως μελάνωμα. Κάθε χρόνο 500 γυναίκες και 300 άνδρες νοσούν από μελάνωμα που προκαλείται από σολάριουμ.

Στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, μάλιστα, έχουν απαγορευτεί τα σολάριουμ.», επεσήμανε η κα Τσαπάκη και πρόσθεσε ότι επιπλέον δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο και έλεγχος στην Ελλάδα και τα συγκεκριμένα μηχανήματα ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε κέντρα αισθητικής από προσωπικό που δεν έχει την απαιτούμενη γνώση. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ως αρμόδιος φορέας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ήδη εκδώσει μία μελέτη που αφορά σε 60-70 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, καταδεικνύοντας την αλόγιστη χρήση σολάριουμ και παράλληλα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σύνταξης ενός πλαισίου λειτουργίας τους.

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που συσχετίζει τα κινητά με τον καρκίνο

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και της ενδεχόμενης επιρροή της στην υγεία των χρηστών, η κα Τσαπάκη ήταν καθησυχαστική, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονικά ορθή και τεκμηριωμένη μελέτη που να υποστηρίζει πως τα κινητά και η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν προκαλούν καρκίνο ή κάποια βιολογική επίδραση. Η πρόεδρος της ΕΦΙΕ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και τουΠαγκόσμιου Οργανισμού για την Έρευνα στον Καρκίνοκαι εξήγησε ότι οι μελέτες πρέπει να πραγματοποιούνται σε εκτενή πληθυσμό με συγκεκριμένη μεθοδολογία και αυτή τη στιγμή οι μελέτες που γίνονται είναι μικρές ανά ινστιτούτο και δεν υπάρχουν δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να συντάξουμε ασφαλή συμπεράσματα.«Όταν θα βγει ο ΠΟΥ να κάνει μια σχετική δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επεσήμανε η κ. Τσαπάκη.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορές κάτω των θεσπισμένων ορίων εκπέμπουν τα δίκτυα κινητής

Σε σχόλιο των δημοσιογράφων πως σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΕΦΙΕ αναφέρεται ότι η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας δεν έχει προκαλέσει αύξηση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, η κ. Τσαπάκη τόνισε πως τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες και τα δίκτυα εκπέμπουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα θεσπισμένα όρια της ΕΕ με τιςμελέτες να δείχνουν πως τα smartphones εκπέμπουνλιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τις παλαιότερης γενιάς συσκευές. Για τα δίκτυα μεταφοράς του σήματος ισχύει το ίδιο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΦΙΕ, όσο πιο προηγμένα είναι τα δίκτυα τόσο χαμηλότερη ακτινοβολία χρησιμοποιούν.

πηγή: reporter.gr

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.