Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Ανακοινώσεις & προσπάθεια να πεισθούν οι γονείς - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
17
Νοέμβριος
Back

Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Ανακοινώσεις & προσπάθεια να πεισθούν οι γονείς

Σύντομα αναμένεται η επίσημη απόφαση για τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 και μικρότερων παιδιών βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα διεθνώς.

Ηδη την Παρασκευή, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) έδωσε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τις ηλικίες 5 έως 11 ετών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, επιτροπή ειδικών συμβούλων του Οργανισμού είχε αποφανθεί θετικά, επηρεάζοντας καταλυτικά την απόφαση.

Αίτημα για χρήση του εμβολίου σε παιδιά 5 έως 11 ετών έχει υποβληθεί και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος στις 18 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τη σχετική αξιολόγηση. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναμένονται εντός διμήνου. Η αξιολόγηση από τον ΕΜΑ θα βοηθήσει και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν στις σχετικές αποφάσεις, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και την αποδοχή των εμβολίων στον πληθυσμό τους.

Σηµαντικό ρόλο παίζουν τόσο τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και στις μικρότερες ηλικίες όσο και η νέα μεγάλη έξαρση της πανδημίας που καταγράφεται και στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες και η οποία αναμένεται να πλήξει τον επίνοσο πληθυσμό, δηλαδή όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και όσους δεν έχουν ήδη νοσήσει από COVID-19.

«Προς το παρόν το θέμα δεν έχει συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι θέμα εβδομάδων η έγκριση και στη χώρα μας της χορήγησης του εμβολίου σε παιδιά μικρών ηλικιών», επισημαίνει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας, επικεφαλής της έδρας UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Γεώργιος Χρούσος. Οπως σημειώνει ο καθηγητής, «τα αποτελέσματα των μελετών για τη χορήγηση των mRNA εμβολίων σε παιδιά 5-11 ετών είναι πολύ καλά, τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech όσο και για της Moderna».

Τα αποτελέσματα μελέτης

«Δεν βλέπουμε πολλά περιστατικά COVID-19 στα σχολεία. Τα προστα-τευτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και τα τεστ, φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικά».

Κλινική μελέτη, την οποία έλαβαν υπόψη τους και οι ειδικοί του FDΑ, κατέδειξε ότι το εμβόλιο της Pfizer σε αυτές τις ηλικίες έχει αποτελεσματικότητα 90,7%, ενώ το προφίλ ασφάλειάς του είναι ανάλογο με εκείνο των ατόμων ηλικίας 16 έως 25 ετών. Αποτελεσματικό για τις μικρές ηλικίες εμφανίζεται και το εμβόλιο της Moderna. Προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε παιδιά 6 έως 11 ετών κατέδειξαν ότι τα παιδιά όταν έλαβαν τη μισή δόση από αυτή που χρησιμοποιείται σε ενήλικες, ανέπτυξαν αντισώματα σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα των νεαρών ενηλίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική μελέτη συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, το θέμα δεν είναι μόνο να εγκριθεί ένα εμβόλιο για τα παιδιά, αλλά να τύχει και της αποδοχής των γονέων, που είναι και αυτοί που λαμβάνουν την απόφαση να εμβολιάσουν τα παιδιά. Η εμπειρία από τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων στις ηλικίες 12 έως 17 ετών έναντι του SARS-CoV-2 δεν είναι ενθαρρυντική, αφού τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης παραμένουν χαμηλά.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!