Εμβολιασμός: Από 14/9 η τρίτη δόση -Ποιες ομάδες ξεκινούν
Τετάρτη
20
Οκτώβριος
Back
Εμβολιασμοί ακόμη πιο χαμηλά: Μόλις 390 ημερησίως -Ηλικίες και περιοχές

Εμβολιασμός: Από 14/9 η τρίτη δόση -Ποιες ομάδες ξεκινούν & ποιες έπονται (λίστα)

Τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες θα δοθεί η τρίτη δόση του εμβολίου αρχής γενομένης με τους ανοσοκατεσταλμένους από την ερχόμενη Τρίτη 14/9 ανακοίνωσαν η πρόεδρος της Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου για τους 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, ενώ θα σταλεί υπενθυμιστικό sms την Δευτέρα 13/9.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου θα ακολουθήσουν άμεσα κατά σειρά:

-Όσοι διαμένουν σε Ομάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

-Άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

-Άτομα που βρίσκονται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω έκθεσης.

-Άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.

Παράλληλα η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών έθεσε δύο ακόμη κριτήρια για την τρίτη δόση:

-Άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν στην πρώτη και δεύτερη δόση.

-Άτομα των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από την ημερομηνία εμβολιασμού.

Όχι άγχος για την τρίτη δόση

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, κ κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Παράλληλα επανέλαβε ότι τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου. Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση» , είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του γγ του υπουργείου Υγείας το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν προχωράει ικανοποιητικά, καθώς, παρότι, μπήκε Σεπτέμβριος, μέχρι στιγμής σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόλις 23.000 πολίτες , που έως το τέλος της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τους 29.000. Συνολικά έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μόλις 5.780.000 πολίτες, ποσοστό 55%. 

Ιδιαίτερα χαμηλά εξακολουθούν να είναι τα ποσοστά εμβολιασμένων νέων:

-18-24: 45,4%

-15-17: 20%

-12-14 9,6%.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!