Προς νέο μαζικό εμβολιασμό -Νέες δόσεις προωθούν Johnson & Johnson & Pfizer, «ανοιχτός» ο Μαγιορκίνης - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
19
Μάρτιος
Back

Προς νέο μαζικό εμβολιασμό -Νέες δόσεις προωθούν Johnson & Johnson & Pfizer, «ανοιχτός» ο Μαγιορκίνης

Νέα δεδομένα προκύπτουν για τις δόσεις εμβολίων. Μετά τις κινήσεις τις κινήσεις της Johnson & Johnson που προχωράει ολοταχώς για δεύτερη δόση , και η Pfizer / BioNTech έστειλε (επισήμως πλέον) αίτηση έγκρισης για τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου στην αρμόδια ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ!

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ στην Ελλάδα –προς το παρόν- γίνεται λόγος μόνο για τρίτη δόση σε ευπαθείς ομάδες, ωστόσο, στην πιθανότητα τρίτης δόσης και μάλιστα για ολόκληρο τον πληθυσμό αναφέρθηκε «ανοιχτά» χθες ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τι έκανε η Pfizer

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Pfizer/BioNTech υποβάλλουν αίτηση για πλήρη έγκριση της χορήγησης μιας τρίτης δόσης του εμβολίου τους σε άτομα ηλικίας από 16 ετών και άνω, μετά την πλήρη έγκριση του εμβολιασμού σε δύο δόσεις με το σκεύασμα που ανέπτυξαν από κοινού, η οποία δόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Τα δεδομένα από τη Φάση 3 των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους της Covid σε 306 ανθρώπους ηλικίας 18 – 55 ετών, όπως ανέφεραν οι δύο εταιρείες.

Οι συμμετέχοντες στις δοκιμές έλαβαν την τρίτη δόση του σκευάσματος μεταξύ 4,8 και 8 μηνών μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, και τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του αρχικού στελέχους του ιού ήταν 3,3 φορές περισσότερα μετά την τρίτη δόση σε σχέση με αυτά που αναπτύχθηκαν ένα μήνα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Οι Pfizer και BioNTech ανέφεραν ότι σ το 99,5% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε τετραπλάσια ανοσολογική απόκριση μετά την τρίτη δόση συγκριτικά με το 98% μετά τη δεύτερη δόση.

Οι εταιρείες ανέφεραν πως αναμένουν να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησης μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι δηλώσεις Μαγιορκίνη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στο νέο εμβόλιο που έχει ήδη  σχεδιάσει η Pfizer και το οποίο στοχεύει τις μεταλλάξεις «Αλφα» και «Δέλτα», κάνοντας λόγο για ένα ανανεωμένο εμβόλιο με διαφορετικό αντιγόνο που θα συνιστά επαναληπτική δόση, ανάλογο με αυτό της γρίπης.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε να χρειαστεί μια τρίτη επαναληπτική δόση για όλους.

«Θα εξαρτηθεί από την πιθανότητα έλευσης άλλου μεταλλαγμένου στελέχους». Ωστόσο όπως είπε, εκτιμούν πως με την επαναληπτική δόση που θα γίνει στις ευπαθείς ομάδες σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση σε ηλικιωμένους και σε υγειονομικούς θα υπάρχει καλύτερη αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπουρλά και το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα μετάλλαξη την οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια ανέφερε πως είναι ένα σενάριο καθώς, όπως μας εξέπληξε η μετάλλαξη «Δέλτα» έτσι  μπορεί να μας εκπλήξει και μία άλλη μετάλλαξη. Ωστόσο εκτίμα ότι δεν πρόκειται να συμβεί το επόμενο 6μηνο-8μηνο.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!