Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην προστασία από τον κορωνοϊό - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
16
Οκτώβριος
Back

Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην προστασία από τον κορωνοϊό

Η Nature Crete Pharmaceuticals (NCP, ncp.gr), spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει δύο σημαντικές ανακαλύψεις των επιστημόνων της οι οποίες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19, στοχεύοντας συντηρημέ-νες πρωτεΐνες του ιού, δηλαδή πρωτεΐνες για τις οποίες δεν έχουν ανακοινωθεί λειτουργικές μεταλλάξεις:

1. Η πρώτη αφορά ουσίες που περιέχονται σε κοινά τρόφιμα (μαϊντανός, σέλινο, κουμ-κουατ) και έχουν αποτρεπτική και θεραπευτική δράση στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 Οι επιστήμονες, με τη χρήση προηγμένων υπολογιστικών αλλά και βιολογικών μεθόδων απέδειξαν ότι η φυσική πολυφαινόλη φορτουνελλίνη, η οποία περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο κουμ-κουατ, αλλά και ανάλογά της που βρίσκονται στο σελινο και το μαϊντανό, δρουν σε κύριες πρωτεΐνες του κορωνοϊού (κύρια πρωτεάση, MPro) και εμποδίζουν τη δράση της, α-ναστέλλοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Η επιστημονική εργασία των αποτελεσμάτων (συνεργασία επιστημόνων της NCP, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θράκης) έγινε δεκτή για δημοσίευση στο διεθνές έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Molecules.

2. Η δεύτερη αφορά στη φυσική φαινολική ουσία παρακυμένιο (p-cymene). Η ουσία αυτή, που βρίσκεται σε αρωματικά φυτά, προέκυψε ότι δρα εκλεκτικά στην πρωτεΐνη nucleocapsid του κορωνοϊού, εμποδίζοντας την λειτουργία της και αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού. Παράλληλα, δρα και στην νουκλοπορωτεΐνη του ιού της γρίπης με ανάλογη δράση.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ουσία δρά και προστατευτικά, προφυλάσσοντας τα κύτταρα από την μόλυνση, και μπορεί να αποτελέσει βάση για φάρμακο με κοινή δράση στις δύο ασθένειες (γρίπη και COVID-19). Τα αποτελέσματα αυτά που προέκυψαν από την συνεργασία των επιστημόνων της NCP, και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Θράκης δημοσιεύθηκαν στο διεθνές έγκυρο περιοδικό Pharmacology Research and Perspectives.

Ανάλογα του παρακυμενίου έχουν ήδη πατενταριστεί διεθνώς (WO2021/160768) και η NCP βρίσκεται σε αναζήτηση κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμακευτικού σκευάσματος.

Η NCP είναι spin-off του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιολογίας, και είναι μέλος του Elevate Greece και του cluster Βιολογικών Εταιρειών HBio.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!