Άνoια: Ο ρόλος της ηχορύπανσης στην εμφάνισή της

Η ηχορύπανση εντάσσεται και αυτή με τη σειρά της στη μακρά λίστα των παραγόντων που ευνοούν την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ειδικότερα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη καθηγήτρια Σάρα Άνταρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer & Dementia», εξέτασαν τα στοιχεία για 5.227 άτομα άνω των 65 ετών, εκ των οποίων το 30% είχαν ήπια γνωστική διαταραχή (μπορεί να αποτελεί πρόδρομη φάση της άνοιας), ενώ το 11% είχαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Από την εξέταση των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ζούσαν σε σπίτια κοντά στα οποία στη διάρκεια της ημέρας υπήρχε θόρυβος μεγαλύτερος κατά δέκα ντεσιμπέλ, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα θορύβου, μπορεί να έχουν επίπτωση στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων και να τους δυσκολέψουν να έχουν μια καθημερινότητα χωρίς τη χορήγηση βοήθειας. Συνιστά ένα πολύ σημαντικό εύρημα, με δεδομένο πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κοινότητες με υψηλά επίπεδα θορύβου», δήλωσε η Άνταρ και επεσήμανε ότι η σχέση θορύβου-άνοιας δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής έως τώρα.

ΥΓΕΙΑ, ΑΝΟΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ, ΘΟΡΥΒΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!