Χρ. Βούζας: Μόν(η)ιμη λύση οι προσλήψεις μόνιμων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπογράφων είχε δημοσιεύσει άρθρο υπό τον τίτλο: «Ποιος, τελικά, απολύει τους συμβασιούχους». Σε αυτό επισημαινόταν ότι, μετά την Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάρχει θέμα με την καταβολή των αποδοχών των συμβασιούχων καθαριότητας, καθώς οι κατά τόπους Επίτροποι, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι πολύ πιθανόν να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής τους. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μία τουλάχιστον, τέτοια, περίπτωση, ενώ νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Μάλιστα, καθώς η Πράξη 105/2016 του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αναφέρεται στο ΠΔ (164/2004) Παυλόπουλου, που θέτει το 24μηνο ως ανώτατο όριο εργασίας των συμβασιούχων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ αλλά στο άρθρο 103 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού ή η μετατροπή των συμβάσεών του σε αορίστου χρόνου», οι ίδιοι νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αποφάσεις αυτές να αφορούν και συμβασιούχους που όχι μόνο δεν έχουν συμπληρώσει 24μηνο αλλά απλώς έχουν παραταθεί οι αρχικές συμβάσεις τους μία φορά, όπως, άλλωστε, έγινε στην περίπτωση της Πράξης 105 του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Περαιτέρω, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, τουλάχιστον δύο δικαστικές αποφάσεις Πρωτοδικείων της χώρας, της Κορίνθου και της Σπάρτης, έχουν απορρίψει αιτήματα προσωρινής διαταγής συμβασιούχων, να παραμείνουν στην εργασία τους.  Άλλωστε, πλην εξαιρέσεων, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, οι περισσότεροι δικαστές δεν φαίνειται να έχουν και ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση απέναντι στους συμβασιούχους.

Τι κάνει όμως η κυβέρνηση απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις:

Πρώτον, καλεί τους δημάρχους να εφαρμόσουν την τελευταία ρύθμιση Βερναρδάκη με την οποία οι συμβάσεις παρατείνονται έως 31.12.2017, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση παρανομούν και θα υποστούν τις συνέπειες. Φαίνεται, δε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά και τη σχετική οπισθοχώρηση της ΚΕΔΕ, οι αιρετοί προχωρούν στην υπογραφή των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων για την παράταση των συμβάσεων.

Δεύτερον, επιβεβαιώνει τόσο δημοσίως όσο και στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους ότι πρόκειται να καταθέσει ρύθμιση για το θέμα. Ωστόσο, καθώς φαίνεται, η ρύθμιση αυτή θα αφορά τα έως τώρα δεδουλευμένα των συμβασιούχων, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι  θα γίνει με τα μελλοντικά και, πολύ περισσότερο, με το πώς θα «πεισθούν» οι δικαστές (του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των άλλων Δικαστηρίων) να μην, υποστηρίζουν ότι, λαμβανουν τις, αρνητικές για τους συμβασιούχους, αποφάσεις, προκειμένου να εφαρμόσουν το άρθρο 103 του Συντάγματος είτε πρόκειται για το 24μηνο είτε, πολύ περισσότερο, για μια απλή, πρώτη, παράταση σύμβασης. Γιατί είναι σαφές πως, τουλάχιστον για το θέμα του 24μηνου, υπάρχουν δύο απόψεις μέσα στην κυβέρνηση και μάλιστα από τους συναρμόδιους υπουργούς. Μία αυτή τη υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη που υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συμβασιούχοι που συμπληρώνουν 24μηνο βρίσκονται «στον αέρα» και μία άλλη του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, που επιμένει ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφορά τα 24μηνα. Σε αυτό το «κενό», άλλωστε, στηρίζονται και πολλοί από τους αιρετούς που είτε, ακολουθώντας την αρχική απόφαση της ΚΕΔΕ, δεν παρατείνουν τις συμβάσεις είτε θα ήθελαν να το κάνουν αλλά, φοβούμενοι τις αντιδράσεις, τελικά οπισθοχωρούν.

Άρα; Άρα, όπως δηλώνει στην aftodioikisi.gr και ο γνωστός εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που να λύνει οριστικά το θέμα, τουλάχιστον έως την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Και, βεβαίως, καθώς οι ανάγκες καθαριότητας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ είναι μεγάλες, να προχωρήσει το 2018 σε πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων στον τομέα αυτό, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα και μόνο τότε η κυβέρνηση αφενός θα αναδείξει με ξεκάθαρο τρόπο τις ιδεολογικές διαφορές της από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ και αφετέρου κανείς δεν θα μπορεί να την κατηγορήσει για μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των συμβασιούχων.

*O Χρίστος Βούζας είναι διευθυντής της, βραβευμένης από το Ίδρυμα Μπότση, ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, της οποίας είναι και ιδρυτής. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στο NEWS247.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΟΥΖΑΣ, ΜΟΝΙΜΟΙ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ, ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!