Πρόταση τριών σημείων του δημάρχου Αθηναίων Γ. Μπρούλια για τον «Κλεισθένη» - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
3
Φεβρουάριος
Back

Πρόταση τριών σημείων του δημάρχου Αθηναίων Γ. Μπρούλια για τον «Κλεισθένη»

Tις προτάσεις του προς την επόμενη κυβέρνηση για τη βελτίωση του Κλεισθένη παρουσιάζει μέσω του aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας.

Αναλυτικά:

“Αν και ο «Κλεισθένης» παρουσιάστηκε ως ένας νόμος – τομή για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, εντούτοις, δεδομένων των εξελίξεων, ούτε τους πιο καλόπιστους κριτές δεν έχει πείσει, ότι δεν πρόκειται απλώς για μια απόπειρα να κρύψει το έλλειμμα επιρροής των κυβερνητικών ψηφοδελτίων στις τοπικές κοινωνίες.

Παρά το επιχείρημα της αποδυνάμωσης του δημαρχιακού μοντέλου, ο «Κλεισθένης» από τη Δευτέρα θα δοκιμαστεί αν όντως η πολυχρωμία στην εκπροσώπηση –χωρίς το απαραίτητο και για συστήματα απλής αναλογικής πλαφόν- θα συντελέσει σε πιο αντιπροσωπευτικό σύστημα ή σε ακόμη περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Δημάρχου.

Μπορεί λοιπόν η αναλογικότερη εκπροσώπηση να αποτελεί προοδευτικό αίτημα και βήμα για τη δημοκρατία, ωστόσο η έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων για την εκλογή στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο θα προκαλέσει σοβαρά ζητήματα κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες και ενδέχεται σοβαρά να καταστήσει τις διοικήσεις τους ομήρους μικρών μειοψηφιών. Δεδομένης μάλιστα της αδήριτης ανάγκης περιθωριοποίησης του νεοναζιστικού μορφώματος.

Για παράδειγμα, αν την Κυριακή επαναλαμβάνονταν τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, το 65% των εκλεγμένων δημάρχων δεν θα μπορούσε να συγκροτήσει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και άρα να λάβει αποφάσεις με βάση τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για τις οποίες και ψηφίστηκε από τους πολίτες. Επίσης, στο 71% των δήμων ο εκλεγμένος δήμαρχος θα είχε αριθμό Δημοτικών Συμβούλων που θα αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από το 50% του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ το 29% των εκλεγμένων δημάρχων θα διέθετε λιγότερο από το 30% των εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων.

Δεδομένου ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι αναδεικνύονται από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, ακόμη πιο περίπλοκα θα γίνουν τα πράγματα στις περιπτώσεις όπου δήμαρχος εκλεγεί ο δεύτερος των εκλογών του α΄ γύρου. Τότε, θα έχουμε ένα δήμαρχο όπου όχι μόνο δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά εκπροσώπηση τόσο ισχνή που εν τέλει δεν θα του επιτρέψει να εφαρμόσει ούτε στο ελάχιστο τις προγραμματικές δεσμεύσεις του.

Για τη βελτίωση του νόμου και την γνησιότερη αποτύπωση της έκφρασης των πολιτών κατά τη γνώμη μου καταθέτω τρεις προτάσεις προς την επόμενη κυβέρνηση.

  • Καθιέρωση ορίου για την εκπροσώπηση μιας παράταξης στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο το 3% όπως και για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στην Ελληνική Βουλή.
  • Κατανομή του 40% των εδρών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών (εάν φυσικά στον πρώτο γύρο έχει λιγότερο από 40%) και κατανομή των υπόλοιπων εδρών στις υπόλοιπες παρατάξεις με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
  • Κατανομή του 51% των εδρών του συμβουλίου στο νικητή των εκλογών εάν στον πρώτο γύρο πέτυχε ποσοστό πάνω από 45%.

Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται μόνο ένα νέο σύστημα εκλογής χρειάζεται κυρίως ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ώστε σειρά πολιτικών να ασκούνται αποτελεσματικότερα για τους πολίτες. Θα πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε:

  • Να μεταφερθεί τόσο η υλοποίηση όσο και ο σχεδιασμός της Κοινωνικής Πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Να γίνει ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Να ενισχυθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό.

Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα ιστορικό θεσμό για τη χώρα που έχει στηρίξει τους πολίτες σε δύσκολες στιγμές και έχει προσφέρει πάρα πολλά στη χώρα μας. Δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο στα χέρια μαθητευόμενων μάγων προκειμένου να εξυπηρετούν πρόσκαιρα μικροπολιτικά τους παιχνίδια.”

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!