παναγιώτης-φασούλας-δήμαρχος-πειραι-2031

Παναγιώτης Φασούλας, δήμαρχος Πειραιά: Χρειάζεται θεσμικό υπόβαθρο

Η κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις της για το είδος αλλά και για το εύρος της διοικητικής μεταρρύθμισης. Επιπλέον δεν έχουν επιλυθεί δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για μια ισχυρή και αποτελεσματική αυτοδιοίκηση .
Στόχος δεν πρέπει να είναι η συγχώνευση δήμων και Νομαρχιών χωρίς το ανάλογο θεσμικό υπόβαθρο που θα διευκολύνει τη λειτουργία τους.

Αυτοσκοπός δεν μπορεί να είναι η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση χωρίς την ανάλογη πρόβλεψη μόνιμων πόρων.
Ασφαλώς χρειάζεται μείωση του αριθμού των δήμων για να σταματήσει ο κατακερματισμός των πόρων και η ανορθολογική διαχείριση έργων και δαπανών.
Είναι επίσης βέβαιο ότι η χώρα χρειάζεται μια γενναία και τολμηρή διοικητική μεταρρύθμιση τα οφέλη της οποίας θα διαχέονται στους πολίτες και στο κοινωνικό σύνολο.

Η προοπτική αυτή όμως δεν μπαίνει σε «αυτόματο πιλότο» ούτε μπορεί να επιτευχθεί με αποσπασματικού χαρακτήρα κινήσεις που βρίθουν πολιτικής σκοπιμότητας.
Η Πολιτεία και στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση δεν αρκεί να πείσουν για τις καλές τους προθέσεις. Πρέπει να δώσουν έμπρακτα δείγματα αναγνώρισης του έργου που επιτελούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η συνεχιζόμενη παρακράτηση πόρων από την Αυτοδιοίκηση υπονομεύουν το ρόλο και την αποστολή της ενώ ναρκοθετούν την βιωσιμότητα τους.
Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Κράτος προς τους δήμους, τις Νομαρχίες ή την αιρετή, στο μέλλον, Περιφέρεια, δεν πρέπει να γίνονται στη λογική να απεμπλακεί το κράτος από αρμοδιότητες που δημιουργούν φθορά.

Κάθε νέα αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από θεσμοθετημένους πόρους που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική άσκηση της αλλά και την παροχή υπηρεσιών ποιότητας.
Η σχέση της κεντρικής εξουσίας με την αυτοδιοίκηση είναι διαλεκτική και προϋποθέτει ξεκάθαρους ρόλους, ισότιμες και καθαρές σχέσεις.

Θεωρώ επίσης ότι δεν έχει γίνει σοβαρή συζήτηση για την Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, έναν θεσμό απαραίτητο στα μεγάλα αστικά συγκροτήματα. Η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εκφυλιστεί στο επίπεδο των φοβικών συνδρόμων και των παραλυτικών ισορροπιών. Αντίθετα θα πρέπει να δούμε με τόλμη την προοπτική αυτή.
Η Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συντονίσει πολιτικές, να δρομολογήσει συνέργειες και να σχεδιάσει έργα που θα εκφράζουν ένα γενικότερο στρατηγικό –σχεδιασμό για μεγάλες γεωγραφικές περιοχές και για ένα μεγάλο σύνολο πολιτών.