Ν. Κακλαμάνης: «Θα είμαι υποψήφιος για τον Δ. Αθηναίων αν δεν γίνουν τριπλές εκλογές»

Κεραυνούς εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ρίχνει ο πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην Free Sunday και την Αγγελική Σπανού. Τον εγκαλεί ότι δεν έχει κάνει τίποτα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως επίσης του παρεμπορίου, και απορρίπτει τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται. Προειδοποιεί ότι δεν θα συναινέσει σε απλές βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων και ειδικά στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και επαναλαμβάνει ότι θα διεκδικήσει το Δήμο Αθηναίων, αν δεν γίνουν τριπλές εκλογές τον Μάιο.

Είχατε προειδοποιήσει το καλοκαίρι τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ότι δεν θα μείνει για πολύ στη θέση του («θα σας αλλάξουμε»). Δεν επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή σας… O κ. Στουρνάρας, μάλιστα, σε νέες του δηλώσεις έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά σχετικά με την υπέρμετρη φορολόγηση…

Κατ’ αρχάς, σας υπενθυμίζω τι είχα πει απευθυνόμενος στον κ. Στουρνάρα: «Ματαιοπονείτε, αν πιστεύετε ότι θα σας ανατρέψουμε. Απλά, θα σας αλλάξουμε». Εννοούσα, όμως, όχι το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα αλλά κυρίως την πολιτική του. Μάλιστα, δεν είχα οριοθετήσει χρονικό ορίζοντα. Τότε, λοιπόν, τόσο από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, αλλά, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, και από αρκετούς συναδέλφους μου από τη ΝΔ, είχα χαρακτηριστεί τουλάχιστον «γραφικός». Δύο μήνες μετά, 82 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα, στη γνωστή πολύωρη συνάντηση που είχαμε μαζί του για το φόρο ακινήτων, ό,τι ακριβώς είχα ζητήσει εγώ. Δηλαδή να αλλάξει την πολιτική του, απομακρύνοντας παράλληλα από δίπλα του εκείνους με τους οποίους επί μία δεκαετία –και αν δεν απατώμαι ήταν επί εποχή Σημίτη– μας έβαλαν, με αναξιόπιστα στοιχεία, στην ουδέποτε πραγματοποιηθείσα ΟΝΕ. Επ’ αυτού, όμως, δεν τον άκουσα να λέει κάτι στην τελευταία του συνέντευξη, όπου, εκτός των άλλων, ήταν προκλητικός και αμετακίνητος στις θέσεις του για την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών, ενώ, δυστυχώς, αποδείχθηκε και ανιστόρητος απέναντι στη μεγάλη παράταξη της ΝΔ, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση για συγκάλυψη της μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι που έχουν γίνει από το ΥΠΟΙΚΟ στις λίστες των καταθετών εξωτερικού και στις υπεράκτιες εταιρείες δεν δίνουν επιχειρήματα υπέρ αυτής της αιτίασης;

Η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν «κρύβεται» μόνο στις λίστες στις οποίες αναφέρεστε. Η μεγάλη φοροδιαφυγή βρίσκεται: 1) Στη λαθρεμπορία καυσίμων, 2) Στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, 3) Στο εκτεταμένο παρεμπόριο. Γι’ αυτά τα μείζονα θέματα πειστικές απαντήσεις, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το οικονομικό επιτελείο, δεν έχουν δοθεί. Προσωπικά έχω καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή στους κ.κ. Στουρνάρα, Χατζηδάκη και ουσιαστικά με παραπέμπουν «από τον Άννα, στον Καϊάφα» μήνες τώρα. Αντ’ αυτού, ο κ. Στουρνάρας μιλάει για φόρους και μόνο στον απλό Έλληνα πολίτη, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτε ως σήμερα για να πατάξει τα προαναφερθέντα φαινόμενα.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το επανέλαβε και ενώπιον της κ. Μέρκελ. Σας αρκεί;

Μου αρκεί κατ’ αρχάς η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, ότι δεν θα εξοντωθούν οι Έλληνες με νέα οριζόντια μέτρα. Υπάρχει ακόμη ο νέος ΦΑΠ, καθώς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας φτωχών συμπολιτών μας. Επειδή όμως με τα λόγια «χτίζεις ανώγια και κατώγια», όπως λέει κι ο λαός μας, αναμένω να δω τη δέσμευση του πρωθυπουργού να μετουσιώνεται σε πράξη.

Σε σχέση με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ποια είναι η άποψή σας για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων; 

Κοιτάξτε, άλλο φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, είτε πρόκειται για αστικό ακίνητο είτε για αγροτεμάχιο –και πάντως όχι στάνες–, και άλλο ένας φόρος, που ουσιαστικά θα αποτελεί δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πραγματική ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αστικής δημοκρατίας. Και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σας λέω, μάλιστα, ότι όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, θα είμαστε πολλοί που δεν πρόκειται να ανεχθούμε απλώς και μόνο βελτιώσεις, ειδικά για το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Έχετε πειστεί ότι τελειώνει η εποχή του μνημονίου και ανοίγει ο κύκλος της ανάκαμψης το 2014;

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, μετά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, ότι τα μνημόνια πλησιάζουν στο τέλος τους και ότι δεν πρόκειται να πάρουμε νέο δάνειο. Ήταν από τα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα του Αντώνη Σαμαρά και ειλικρινά ελπίζω ότι θα επιβεβαιωθούν. Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρώ ότι ως τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2014, ανάλογα με την πορεία των οικονομικών της χώρας, θα δρομολογηθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Έχει αντοχές αυτή η κυβέρνηση να φτάσει μέχρι το 2016;

Αν έχει κερδηθεί το στοίχημα της πραγματικής και όχι εικονικής ανάκαμψης. Αν ξεπεραστεί ο σκόπελος της προεδρικής εκλογής. Και, κυρίως, αν έχει μειωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η ανεργία τόσο στους νέους όσο και στους 50άρηδες, όχι μόνο ως το 2016 αλλά και πέρα απ’ αυτό.

Είναι το πρωτογενές πλεόνασμα μια μεγάλη επιτυχία που θα μας βγάλει από το τέλμα;

Είναι μια πολιτική επιτυχία, από τη στιγμή που δεν βασίζεται σε έωλα οικονομικά δεδομένα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν επαρκεί από μόνο του για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Για να είμαστε ειλικρινείς, λοιπόν: Το πρωτογενές πλεόνασμα, για να αποτελέσει αληθινή επιτυχία, θα πρέπει να φτάσει στην τσέπη του πραγματικά μη προνομιούχου Έλληνα.

Εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε για το Δήμο Αθηναίων; Θα είστε υποψήφιος;

Έχω ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες τη στάση μου. Για να είσαι δήμαρχος της Αθήνας πρέπει να αγαπάς αυτή την πόλη και να ζεις σε αυτήν. Εγώ το απέδειξα αυτό, παραμένοντας ενεργός στα δημοτικά δρώμενα, ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του δήμου. Η Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια, δυστυχώς, μετατράπηκε από μεγαλύτερος δήμος της χώρας σε μια μικρή κοινότητα. Χρειάζεται να αποκτήσει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Όσο με αφορά, μόνο στην περίπτωση που προκύψει τριπλή εκλογική αναμέτρηση τον Μάιο, θα σκεφτώ όλες τις παραμέτρους και αναλόγως θα αποφασίσω…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!