Μαθήματα κλασσικής παιδείας στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
16
Νοέμβριος
Back

Μαθήματα κλασσικής παιδείας στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Με την ελληνική Λαογραφία ασχολούνται τα μαθήματα κλασσικής παιδείας στις τρεις πρώτες εισηγήσεις του Νοεμβρίου. Λαογραφία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο μελέτης το λαϊκό πολιτισμό ενός έθνους σε όλες τις εκφάνσεις του. Χαρακτηριστικά των λαογραφικών φαινομένων είναι η συσχέτισή τους με τον κύκλο της βλάστησης και τις αγροτικές εργασίες, η παράδοση και η ομαδικότητα. Στα τρία μαθήματα για το Φθινόπωρο (ένα για κάθε μήνα), εκτός από το καθαρά λαογραφικό περιεχόμενο (λαϊκά δρώμενα, ασχολίες, έθιμα) γίνεται λόγος για την ονοματολογία των μηνών, για ιστορικά συμβάντα, για τις γιορτές και τους αγίους που εορτάζονται κάθε μήνα αλλά και για τους σημαντικότερους φυτικούς καρπούς και προϊόντα που μας δίνει ο καθένας από αυτούς.

Το πρώτο μάθημα έχει ως θέμα του τον Σεπτέμβριο και ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζεται η ονοματολογία του, ο τρύγος-που κάποτε δέσποζε στον μήνα αυτόν- , οι γιορτές του, τα πανηγύρια και τα παζάρια του, τα προϊόντα του (κρασί, σταφίδα, σύκα,  καρύδια) αλλά και το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Γεώργιος Κωστούρος, γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας και κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 10η χρονιά τα μαθήματα κλασσικής παιδείας και από την περίοδο 2015-16 συμμετέχει και ως εισηγητής.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCjAbXaHpdKcdvW0LCMCA2-g)

οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ.  Μαθήματα Κλασικής Παιδείας στο Facebook: https://www.facebook.com/mathimata.klassikis.paideias/posts/1126902327758626

Ανδρονίδης  Θεολόγος
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία  https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά

Χορηγοί:  Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α., η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ και  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ, πρώην Βουλευτής, Οικονομικός Επιθεωρητής

 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

19η Διδακτική περίοδος 2021-2022

Μάθημα 5ο , Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 7μ.μ.

στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: «Ιστορικά και Λαογραφικά του Φθινοπώρου. Σεπτέμβριος.»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γεώργιος Ευαγ. Κωστούρος, Φιλόλογος.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!