Δ. Σερρών: «Η μάνα στην Ελληνική παράδοση» απο το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Το 250 μάθημα κλασσικής Παιδείας με θέμα «Η μάνα στην Ελληνική παράδοση» διοργανώνει την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, και ώρα 7μ.μ. στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σερρών.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:     Φιλοκτήμων Φάκας –Θεολόγος , Φιλόλογος

Η έννοια της ελληνικής παράδοσης ,λαϊκής και λόγιας ,στη διαχρονική της διάσταση. Αντιπροσωπευτικά δείγματα της λόγιας ελληνικής παράδοσης : το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη : «Δυο γιους είχες, μανούλα μου», το οποίο θα ακουστεί από DVD, όπως το αποδίδει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Ακολουθεί σχολιασμός του τραγουδιού. Δεσπόζουσα μορφή σ’ αυτό η μάνα, η μήτρα της ζωής, η οντολογική αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκφραστής ευαρέσκειας της για την γέννηση των δυο γιων της, προσδοκία της για την μελλοντική τους ευτυχία, διάψευση της προσδοκίας λόγω εμπλοκής τους σε αδελφοκτόνο περιπέτεια. Η εκπλήρωση της προσδοκίας της συντελείται μέσω ενός ονείρου. Πριν από την ανάλυση του ονείρου θα γίνει λόγος για το όνειρο γενικά, ως πηγή έμπνευσης λογοτεχνών και μουσικοσυνθετών Ελλήνων και ξένων στα έργα των οποίων το όνειρο γίνεται συχνά το κεντρικό λειτουργικό στοιχείο.

Ακολουθεί,  η αναφορά στην οικογένεια ως τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής παράδοσης , ως το κύτταρο της κοινωνίας. Στυλοβάτης της οικογενείας είναι η μάνα. Ο ρόλος της, ιδιαίτερα στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μοναδικός και αναντικατάστατος.

Στο σημείο αυτό ακούγεται από DVD το νανούρισμα του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Κώστα Βιρβου. Στη συνέχεια θα επισημανθούν ορισμένες φράσεις του τραγουδιού αυτού με βαθύτατο περιεχόμενο ,όπως π.χ. «για να μην πεις μες στη ζωή σου δεν μπορώ κι αν πρέπει ακόμα να σηκώσει

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ, ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]