υποκλοπές-τουλάχιστον-300-sms-με-predator-σε-100-στόχο-1143867
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 28.02.2023 | 18:59

Υποκλοπές: Τουλάχιστον 300 sms με Predator σε 100 στόχους – Τι κατέθεσαν Ράμμος, Μενουδάκος στην PEGA

Από TVXS

Νέες σημαντικές αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator.

Συγκεκριμένα, στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA που ερευνά τις υποκλοπές, τοποθετήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος και ο Επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, αίσθηση προκάλεσαν οι αρχικές τοποθετήσεις των δύο ανδρών, με τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο να αποκαλύπτει ότι έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 300 sms με παγιδευμένα λινκ με Predator που στόχευσαν τουλάχιστον 100 θύματα, διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί περισσότερα του ενός μηνύματα σε κάθε παραλήπτη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, αναφερόμενος στην γνωμοδότηση Ντογιάκου, υποστήριξε πως είναι σεβαστή αλλά όχι δεσμευτική.

Συγκεκριμένα, ο Χρ. Ράμμος ανέφερε αρχικά πως αναφορικά με το Predator και την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, «η Αρχή προχώρησε σε έλεγχο αριθμού του τηλεφώνου του παρόχου «από όπου φαινόταν πως ήρθε το λινκ που είναι ο φορέας του predator, και φτάσαμε σε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού εκείνου που είχε κάνει την αρχή, και αντιστοίχως προχωρούμε και με άλλες υποθέσεις. Εμείς εντοπίσαμε δύο τέτοιες περιπτώσεις». «Για τα spyware ισχύει πως αποστέλλονται από έναν ψεύτικο αριθμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Εμείς ως ΑΔΑΕ δεν έχουμε διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο – καταγγέλλων έχει πληγεί και από το predator και από άρση απορρήτου. Αλλά δεν το αποκλείουμε. Ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Για το πειρατικό λογισμικό δεν έχουμε δει κάτι ως τώρα που να οδηγεί εκτός Ευρώπης, αλλά επαναλαμβάνω πως έχουμε περιορισμένη αρμοδιότητα ως προς το πειρατικό λογισμικό. Λέω όμως πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Μάλιστα, ο Χρ. Ράμμος τόνισε πως ένα τέτοιο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τακτική εκβιασμού, ή ακόμη και για νόθευση του πολιτικού παιχνιδιού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αρχή, από την τελευταία φορά που ενημέρωσε την PEGA στα τέλη Νοεμβρίου, προχώρησε κανονικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, κάνοντας ελέγχους σε σχέση με καταγγελίες πολιτών για άρση απορρήτου των επικοινωνιών τους, για νόμιμες παρακολουθήσεις αλλά και καταγγελίες που αφορούν το Predator.

«Οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά παρά τις τριβές που υπήρξαν», ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως η ΑΔΑΕ έχει περιορισμένες αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά το Predator. Υπογράμμισε όμως πως η Αρχή συνεχίζει τη δουλειά της βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, «είτε κατόπιν καταγγελίας, είτε αυτεπάγγελτα».

Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τον κ. Ράμμο, καθημερινά έρχονται στην ΑΔΑΕ τουλάχιστον δέκα καταγγελίες-αιτήματα για έλεγχο των επικοινωνιών, ωστόσο ο νόμος δεν τους αφήνει περιθώρια για γρήγορη ενημέρωση. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην γνωμοδότηση Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία η ΑΔΑΕ είναι αναρμόδια να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλειας ή να απευθύνεται για αυτό τον λόγο σε παρόχους τηλεφωνίας.

«Εμείς αντιδράσαμε αμέσως με ανακοίνωση στην οποία και επιμένουμε», είπε ο Χρήστος Ράμμος και συνέχισε: «Η προληπτική επέμβαση ενός δικαστικού λειτουργού (ως προς το πώς μπορεί να πράξει η ανεξάρτητη Αρχή) δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα, δεδομένου ότι η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών είναι έναντι και στην πολιτική και δικαστική εξουσία. Αν η ΑΔΑΕ βγάλει μια παράνομη απόφαση, τότε θα κριθεί αυτό στα διοικητικά δικαστήρια, αυτό δεν μπορεί εκ των προτέρων να κριθεί από κάποιον εισαγγελέα».

»Η ΑΔΑΕ και εγώ προσωπικά κατηγορηθήκαμε πως είμαστε υπεράνω του νόμου. Ο νόμος προβλέπει ότι υπάρχει μεν η διαδικασία ενημέρωσης του θιγομένου, η οποία είναι μια διαδικασία ξεχωριστή βάσει του νόμου που εξακολουθεί να ισχύει, και λέει πως η ΑΔΑΕ μπορεί να ελέγχει τους παρόχους και την ΕΥΠ είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα. Συνταγματολόγοι και δικηγορικοί σύλλογοι υποστήριξαν την άποψη της ΑΔΑΕ και δηλώνω διαρκώς πως η Αρχή θα εφαρμόσει τον νόμο.

»Η γνωμοδότηση του εισαγγελέως είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Πρακτικά μας δημιούργησαν ένα πρόβλημα, δημιούργησαν ένα κλίμα που πτόησε κάποιους ανθρώπους. Προσωπικά δεν πτοήθηκα και δεν τρόμαξα από αυτό το κείμενο. Η Αρχή συνέχισε και συνεχίζει όλους τους ελέγχους», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Ράμμος.

Ο ίδιος άσκησε ακόμη κριτική σχετικά με τη λειτουργία του τριμελούς οργάνου που θα αποφαίνεται για τις ενημερώσεις των πολιτών, αλλά και για άλλα τεχνικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για ασάφειες του νέου νομοθετικού πλαισίου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε δεκάδες καταγγελίες για παρακολουθήσεις. Οι δυνατότητες της ΑΔΑΕ όπως σας είπα είναι περιορισμένες και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε ασάφειες ως προς την ενημέρωση των πολιτών. Αυτό δημιούργησε την ανάγκη αλληλογραφίας της Αρχής με τους νομοθέτες και τις εισαγγελίες για να δούμε πώς θα ενημερώνουμε τους πολίτες για ζητήματα άρσης απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Εκκρεμεί το πού θα στέλνονται οι αιτήσεις, ποιες θα στέλνονται κλπ. Η ΑΔΑΕ εξακολουθεί να μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες όταν υπάρχουν παρακολουθήσεις για θέματα βαρέων ζητημάτων. Για κανένα σχέδιο νόμου όμως δεν έγινε διαβούλευση μαζί μας. Εμείς εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για το τριμελές όργανο που αποφαίνεται σχετικά με το ποιος πολίτης μπορεί να ενημερώνεται. Επίσης διατυπώσαμε αντιρρήσεις για την τριετία, διότι ο νόμος προβλέπει πως η ενημέρωση γίνεται τρία έτη μετά. Δεν εισακουστήκαμε».

«Στο τριμελές όργανο δεν μετέχει ο διοικητής της ΕΥΠ. Μετέχει ο αποσπασμένος εισαγγελέας της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ που μειοψηφεί, και ακόμη ένας εισαγγελέας. Αυτόν τον νόμο θα εφαρμόσουμε εμείς ενόψει της πλημμύρας καταγγελιών που έχουμε μπροστά μας και ενόψει των τεχνικών διαδικασιών που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί», πρόσθεσε.

Εκατοντάδες sms με Predator

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, όπως προαναφέρθηκε, αποκάλυψε πως έχουν εντοπιστεί 300 sms με link επιμόλυνσης με Predator που έχουν αποσταλεί σε 100 παραλήπτες, αναφέροντας πως η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως υποστήριξε απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, «δεν μπορώ να προβλέψω τον χρόνο ολοκλήρωσης των ερευνών. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν είδε κάποια παρακώλυση στον τρόπο λειτουργίας της, προχωρούμε με βάση τις αρμοδιότητές μας. Αυτό συμβαίνει την εξαετία που είμαι πρόεδρος αλλά και προηγούμενα. Τώρα, οι εταιρείες που είναι εκτός ΕΕ δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς, εμείς μπορούμε να ζητήσουμε πληροφορίες. Αν αυτές οι εταιρείες δεν έχουν εκπρόσωπο στην ΕΕ, τότε υπάρχει ποινή από την Αρχή μας, όπως και έγινε με την ClearView. Όταν μια εταιρεία εδρεύει εντός της ΕΕ, τότε υπάρχει διαδικασία που γίνεται μέσω της συνεργασίας που προβλέπει ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων. Εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε συνεργασία με τη Europol, αυτό γίνεται από τις διωκτικές αρχές».

Για την Intellexa, εταιρεία που αποτελεί βασικό κομμάτι στο σκάνδαλο των υποκλοπών, και τις πιθανές συνεργασίες με άλλες εταιρείες, είπε τα εξής: Έχουμε ενδείξεις για συνεργασία της Intellexa με άλλες εταιρείες, αυτό διερευνούμε τώρα. Γι’ αυτό ζητήσαμε στοιχεία από την Intellexa και αυτή είναι η έρευνά μας, να δούμε με ποιες άλλες εταιρείες εντός ή εκτός ΕΕ είχε συνεργασία. Για την ώρα έχουμε ενδείξεις, όχι αποδείξεις».

Ο ίδιος ανέφερε ωστόσο πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Predator λειτουργεί σε τουλάχιστον άλλα δυο κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά στα περισσότερα κράτη οι εποπτικές αρχές είναι υποστελεχωμένες. Αναφορικά με τα μηνύματα, αφού τόνισε πως δεν μπορεί να αποκαλύψει ποιοι ήταν οι στόχοι, ανέφερε πως ήταν ποικίλα, όπως φιλικές προτροπές ή προσκλήσεις για μια εκδήλωση. «Ήταν πονηρά διατυπωμένα για να παρασυρθεί το θύμα».

Εξέφρασε δε τη συμπαράστασή του στον κ. Ράμμο και την ΑΔΑΕ, παρότι όπως επανέλαβε, η λειτουργία της Αρχής στην οποία προεδρεύει, δεν έχει εμποδιστεί.

Από TVXS