Βουλή: Ένταση & αποχωρήσεις για τροπολογία που επιβάλλει χωρίς πτυχίο διοικητή ΕΥΠ

Ένταση που οδήγησε σε αποχωρήσεις ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25, έχει προκληθεί στη Βουλή με την κατάθεση ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ από την κυβέρνηση με την οποία καθορίζονται τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ.

Με τροπολογία από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αλλαγή των προσόντων του διοικητή της ΕΥΠ η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος που προτείνεται για διοικητής της, ο κ. Παναγιώτη Κοντολέοντος, σύμφωνα με καταγγελίες δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο Πανεπιστήμιου.

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία δεν θα απαιτείται υποχρεωτικά πλέον η κατοχή πτυχίου ή η αναγνώριση αυτού αν είναι της αλλοδαπής. Εφεξής θα αρκεί ως τυπικό προσόν για τη θέση και η 10ετής επαγγελματική απασχόληση χωρίς τη συνοδεία πτυχίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση λέγοντας της «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα για να καλύψει παρανομία που έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του υπο συζήτηση νομοσχεδίου για τα διπλώματα οδήγησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι «υπαρχει ένα συνολικότερο ζήτημα για το πώς νομοθετεί το Σώμα! Από τα 5 νομοσχέδια τα 3 έχουν κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και το ένα ως επείγον. Το 4/5 δεν είναι εξαιρετικές διαδικασίες νομοθέτηση. Αυτό εν μας τιμά ως βουλευτές ούτε ως κοινοβούλιο και η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει αν προτίθεται να νομοθετεί με τον τρόπο αυτό. Δεν έχει προηγούμενο η απαξίωση του κοινοβουλίου».

Παράλληλα, ο κ. Χρήστος Γκόκας του ΚΙΝΑΛ σημείωσε για ίδιο θέμα «Πρόκειται για μια συνέχεια και αντιγραφή των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταγγέλλω ως απαράδεκτη τη διαδικασία και θα ήθελα να μην επαναληφθεί» και πρόσθεσε «η κυβέρνηση άλλα εξήγγειλε». Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) μίλησε για για διαδικασία αυταρχισμού που φιμώνει τα κόμματα.

«Όλοι έχουμε την κακή εμπειρία του παρελθόντος. Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά τον Κανονισμό», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, ο οποίος επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας πως επί των ημερών της το 25% των νομοσχεδίων περνούσαν με επείγουσες ή κατεπείγουσες διαδικασίες. «Θυμόμαστε τις βδομάδες μετά τις ευρωεκλογές που δεν βρίσκατε ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι σαφής ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι αυτό δεν θα είναι κανονικότητα», είπε.

Απάντηση πάντως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας που χαρακτήρισε άδικο το να κρίνει κάποιος την κυβέρνηση από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας της. «Η ίδια η κυβέρνηση είχε αποποιηθεί την διαδικασία των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής παραδεχόμενη ότι αυτό δεν συνιστά τον κανόνα και εξηγώντας ότι δεν θα έχουμε συνηθισμένη πρακτική ούτε καν θα επαναληφθεί».

Αναλυτικότερα οι τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών:

Τζανακόπουλος: Σκανδαλώδης η τροπολογία για την ΕΥΠ

Μετά την κατάθεση της διάταξης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη. Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές κ. Γεραπετρίτη; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

Οικονόμου: Στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δεν επιτρέπεται η μικροπολιτική προσέγγιση

Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου είπε για την τροπολογία της ΕΥΠ: «Για τα προσόντα αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία. Όμως θα ήθελα να κάνω μια υπόμνηση. Μέχρι τώρα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική πάνω στο θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω έκκληση στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας: να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην μικροπολιτική προσέγγιση των θεμάτων αυτών. Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων».

Πέραν αυτού για τα επιπρόσθετα ζητήματα που τροποποιεί η ρύθμιση ο κ. Οικονόμου είπε πως «οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί. Η πρόκληση είναι μεγάλη και υπαρκτή και επιβάλλεται η ΕΥΠ στις συνεργασίες της – στο εσωτερικό και στο εξωτερικό – να έχει διαφάνεια. Είναι σημαντική ρύθμιση. Επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της υπηρεσίας».

Ακολούθως, ο κ. Μάκης Βορίδης επισήμανε για την επίμαχη ρύθμιση: «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή. Για να βγάλετε μικροπολιτικό μεροκάματο σήμερα».

Γεραπετρίτης: Απαιτείται κοινοβουλευτική ηθική από τον ΣΥΡΙΖΑ

 Στην συζήτηση παρενέβη και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εξηγώντας ότι στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Απευθυνόμενος δε στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει σηκώσει σκόνη για το κατά πόσο ο νέος διοικητής της ΕΥΠ διαθέτει τα τυπικά προσόντα είπε: «Ούτε ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ είχε τα προσόντα. Το γνωρίζετε; Ο προηγούμενος, ο κ. Ρουμπάτης δεν είχε ισότιμο ή αναγνωρισμένο πτυχίο. Η τότε αντιπολίτευση δεν αμφισβήτησε το στοιχείο αυτό γιατί ο κανόνας της κοινοβουλευτικής ηθικής επιβάλλει να υπάρχει αυτού του είδους η συνεννόηση».

Παράλληλα, επισήμανε προς τον κ. Τζανακόπουλο: «Οι εκφράσεις όπως “σας προειδοποιούμε” και “μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας. Το ότι γελάτε σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεστε τι εστί Δημοκρατία. Σημαίνει να σέβεστε το ισοζύγιο της πολιτικής ζωής εντός του κοινοβουλίου».

«Αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως στο οποίο η αντιπολίτευση να μέμφεται την συμπολίτευση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη εθνική υπηρεσία πληροφοριών. Εγώ σας προκαλώ και δεν γελάω» ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε άλλο σημείο για να συνεχίσει: «ΕΥΠ αντίστοιχη σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: την δυνατότητα της κυβέρνησης να θέτει τους όρους ώστε η υπηρεσία να λειτουργεί υπέρ της δημόσιας τάξης και της εθνικής ασφάλειας. Εκτός αν θέλετε αυτά τα ζητήματα να τα αφήσουμε στην αντιπολίτευση. ΕΥΠ σημαίνει στην πραγματικότητα να υπάρχει η δυνατότητα να διορίζεται πρόσωπο και να ορίζονται τα προσόντα ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αναδρομικότητα δεν υπάρχει στην διάταξη που φέρνουμε. Η διοικητική εμπειρία αυξάνει σε 10 έτη ώστε να τίθεται η δυνατότητα του ενός πτυχίου ή της μεγάλης επαγγελματικής εμπειρίας που θα μπορεί να το υποκαθιστά».

Κεγκέρογλου: Να αποσυρθούν οι τροπολογίες

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε» επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα το κόμμα του θα αποχωρήσει από την συζήτηση.

Μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ αποχωρεί.

Από το ΚΚΕ η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε «φωτογραφική» την διάταξη και ζήτησε την απόσυρσή της και ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του Περισσού.

Από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Σπήλιος Λιβανός επισήμανε ότι επι των διαδικαστικών ζητημάτων που θέτει η αντιπολίτευση θα αποφασίσει η πλειοψηφία της Βουλής ενώ πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ δεν έχει αναδρομικότητα.

« Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητας. Το ουσιαστικό για έναν διοικητή της ΕΥΠ είναι τα διοικητικά του προσόντα και η επιχειρησιακή του ικανότητα. Ποτέ στο παρελθόν κόμματα δεν είχαν βάλει με τόσο ιταμό ύφος ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ξεφεύγετε! Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τάξη στο μπάχαλο που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων.

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος που χαρακτήρισε τον νέο διοικητή της ΕΥΠ «πορτιέρη πρεσβειών».

ΜΕΡΑ25: Συνειδητός εξευτελισμός του κοινοβουλίου

Σε ανακοίνωσή του με την οποία εξηγεί τους λόγους της αποχώρησής του, το ΜΕΡΑ25 αναφέρει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παγιώσει μια κάκιστη νομοθετική πρακτική, που ευτελίζει το κοινοβούλιο. Το μοτίβο στα πέντε νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι κοινό: κατεπείγον (3), επείγον (1), και ταχύρρυθμο «κανονικό» (1). Σε χτεσινή μας ανακοίνωση (https://bit.ly/2HuXluK) αναφέραμε πως «Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουμε να θέσουμε όσο είναι νωρίς ένα τέλος σε αυτό τον συνειδητό εξευτελισμό του κοινοβουλίου από τη ΝΔ, και να απέχουμε των διαδικασιών. Οφείλουμε να καταγγείλουμε αυτές τις μεθοδεύσεις της ΝΔ, να καλέσουμε την αντιπολίτευση να πράξει το ίδιο και να απέχουμε από τις διαδικασίες, μέχρι να τερματιστεί αυτή η φαρσοκωμωδία και να μεταβούμε στη νομοθετική ομαλότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτές οι διαδικασίες να καταστούν η νομοθετική κανονικότητα». Το αυτί της κυβέρνησης βέβαια όχι απλώς δεν ίδρωσε από τις καταγγελίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά αδιαφορώντας επιδεικτικά, εισήγαγε σήμερα στο «κατεπείγον» νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και κάμποσες ακόμα τροπολογίες, με εκείνη για την ΕΥΠ – όπου προβλέπονται διευρυμένες αρμοδιότητες για την υπηρεσία αλλά και φωτογραφική διάταξη για τον διορισμό του εκλεκτού της κυβέρνησης στη θέση του διοικητή, ο οποίος τυγχάνει να μην πληρεί τα τυπικά προσόντα που ίσχυαν μέχρι τώρα (δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ) – να αποτελεί το κερασάκι στη τούρτα. Το ΜέΡΑ25 αρνούμενο να συμμετάσχει σε αυτή την φαρσοκωμωδία, παρέχοντας δημοκρατική νομιμοποίηση στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποχώρησε από τη διαδικασία».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΒΟΥΛΗ, ΕΝΤΑΣΗ, ΠΤΥΧΙΟ, ΑΡΧΗΓΟΣ, ΕΥΠ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!