βουλή-αντιπαράθεση-κυβέρνησης-αντιπ-513664
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.11.2019 | 23:41

Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για ΠΝΠ και ΔΕΗ

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για κυρώσεις πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Οι ΠΝΠ περιλαμβάνουν επείγουσες και κατεπείγουσες ρυθμίσεις και αφορούν μεταξύ άλλων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος) και την επένδυση στο Ελληνικό.

Η κυβερνητική πλειοψηφία υπεραμύνθηκε του νομοσχέδιου, κάνοντας λόγο για μέτρα ενίσχυσης των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά και για αναγκαίες, σημαντικές ρυθμίσεις, που λύνουν προβλήματα. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη κυβέρνηση για αυταρχικές λογικές, ενώ έκανε λόγο για ημίμετρα, ατελείς και αναποτελεσματικές ρυθμίσεις.

Η ΠΝΠ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου που ισχύει η προθεσμία, και αφορά νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν, αλλά και αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι ΠΝΠ αρμοδιότητας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφορούν:

– Την κατάργηση του μεταβατικού μέτρου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

– Την κύρωση για το Ελληνικό, της ΠΝΠ της 30ης Σεπτεμβρίου με την οποία ορίζεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι πρωοφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Ελληνικού, περιέρχονται στον ειδικό φορέα διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι με τη πολιτική που ακολούθησε, οδήγησε τη ΔΕΗ στην απαξίωση. Με τις περίφημες ΝΟΜΕ που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να χάσει 600 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Παράλληλα, απέρριψε τις αιτιάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελου, ότι ήταν υποχρέωση που απέρρεε από το δεύτερο μνημόνιο να εφαρμοστεί το μοντέλο των ΝΟΜΕ, και πως γι’ αυτό το υιοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης η κυβέρνηση Σαμαρά συμφώνησε με τους θεσμούς και επέλεξε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ και όχι των ΝΟΜΕ, αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

Με το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έβαζε λεφτά στη τσέπη, ενώ με τη λύση των ΝΟΜΕ που επιλέξατε εσείς, έχασε λεφτά γιατί αναγκάστηκε να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της. Περί αυτού πρόκειται. Και αντί να απολογείστε για την παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία, μας κουνάτε το δάχτυλο. Τα χυδαία, πρωτοφανή, χονδροειδή συριζαίϊκα ψέματα και τα παραμύθια, πρέπει να τελειώσουν γιατί προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών. Απολογούμενοι είστε» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι χθες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ, ενώ στην έκθεσή του αναφέρει ότι οι τιμές για τους καταναλωτές είναι ουδέτερες. «Εμείς, σταθμίσαμε πλήρως τα τιμολόγια. Πάνω από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ακρίβυναν, είναι η πραγματικότητα. Η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη έξω από το νερό», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπεραμύνθηκε και της ρύθμισης για το Ελληνικό, τονίζοντας ότι είναι καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα, και επέκρινε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεστε για ένα έργο που αφήσατε ημιτελές και υποτίθεται ότι το υποστηρίζατε. Η εισαγγελική σας στάση καταλήγει αυτοκαταστροφική».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, τόνισε ότι με τη ΠΝΠ για τους κοινόχρηστους χώρους του Ελληνικού, αντιμετωπίζεται ένα μείζον πρόβλημα. «Ούτε τους παραχωρούμε στον Λάτση, ούτε καταστρατηγούμε τίποτα. Η ΛΑΜΔΑ θα τους φτιάξει, και μετά θα τους παραχωρήσει στους δήμους. Τα υπόλοιπα ηχηρά που λέγονται, δεν έχουν σχέση με τη πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος (ΣΥΡΙΖΑ), υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο με τις ΠΝΠ αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση αμφισβητεί τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Η ΝΔ αποδεικνύει τη δυσανεξία της στη διεύρυνση της δημοκρατίας. Αυτό αποδεικνύει και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ», συμπλήρωσε. Ακόμα, ο κ. Φάμελος, χαρακτήρισε “απίστευτη” τη διάταξη για το Ελληνικό, με την οποία όπως υποστήριξε, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά μεταβιβάζονται στην εταιρία για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, ανατρέποντας έτσι την έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η παρέμβαση της ΝΔ για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και τον διορισμό κομματικά ελεγχόμενου διοικητικού συμβουλίου, είναι μείζον ιδεολογικό ζήτημα, που αποκαλύπτει τις πρακτικές οικοδόμησης γαλάζιου κράτους. Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για αντιθεσμική παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης στο θέμα του ΚΕΘΕΑ, ενώ τόνισε ότι τα πορίσματα που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας δεν αφορούν το σύνολο του έργου του Οργανισμού, «το κοινωνικό έργο του οποίου είναι τεράστιο», όπως είπε. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε αναποτελεσματικά, ημιτελή και πρόχειρα τα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και για όσους έχουν πληγεί από την κατάρρευση της εταιρίας “Thomas Cook”.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, επιτέθηκε στηn κυβέρνηση, τόσο για τη ΔΕΗ (γιατί όπως είπε κινείται στη πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των καταναλωτών), όσο και για το ΚΕΘΕΑ, στο οποίο, όπως είπε, η κυβέρνηση βάζει την ταφόπλακα στη δομή και λειτουργία του – και ζήτησε την απόσυρση της διάταξης.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, χαρακτήρισε «προσχηματική για να κλείσει τα μάτια στο κόσμο» τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες με κόκκινα δάνεια. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Κατά της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ τάχθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αποκτήσει πρόεδρο της αρεσκείας της.