Τζανακόπουλος: Αφετηρία στη μάχη κατά της διαπλοκής το πόρισμα της Εξεταστικής

Ως εργαλείο και αφετηρία για τη «μάχη» κατά τη διαπλοκής, παρουσίασε τα πολιτικά συμπεράσματα που εξάγονται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι η καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, την οποία συμμερίζεται απολύτως και ο μοναδικός εντολέας της, ο ελληνικό λαός και κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι προκαλούν το κοινό αίσθημα συνεχίζοντας να λένε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή, παρότι το έχουν παραδεχτεί στην Εξεταστική οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της διαπλοκής «Πρόκειται για την πανικόβλητη αντίδραση ενός από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος αυτού που για χρόνια λειτούργησε εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός συμμερίζεται απολύτως την προτεραιότητα της κυβέρνησης για καταπολέμηση της διαπλοκής»

«Η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, πριν από δύο χρόνια, έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και την καταπολέμηση των πρακτικών διαφθοράς και διαπλοκής που σημάδεψε την δημόσια ζωή για δεκαετίες», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Τόνισε ότι «αυτή την προτεραιότητα συμμερίζεται απολύτως και ο μοναδικός εντολέας αυτής της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός, ο οποίος υπήρξε εξάλλου το αποκλειστικό θύμα του τριγώνου διαπλοκής μεταξύ κομμάτων, τραπεζών και ΜΜΕ, του τριγώνου που φέρει βαρύτατες ευθύνες τόσο για τη χρεοκοπία όσο και για το βάθος της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας».

Σημείωσε πως τα όσα αναδείχτηκαν από τις κοπιώδεις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής επί 9 μήνες απέδειξαν πέραν κάθε αμφιβολίας την ύπαρξη και τη δράση αυτού του τριγώνου. Συγκεκριμένα, είπε, αποδείχτηκε:

1. Ότι τράπεζες δάνειζαν με «αέρα» σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα.

2. Ότι τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή στρατηγική και την ηγεμονία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

3. Ότι τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

4. Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων για παράνομες δανειοδοτήσεις από πολιτικά και τραπεζικά στελέχη, καθώς και από υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

5. Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι στιγμής. «Εάν όμως κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών, που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή οι αρμόδιοι ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρξει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα, θα πρέπει αμελητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στη Βουλή ώστε να συγκροτηθεί, εφόσον το αποφασίςει το κοινοβούλιο, επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά», τόνισε.

Το πόρισμα αφετηρία ώστε να πάρει τον λόγο η δικαιοσύνη

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι το πόρισμα αυτό δεν είναι το τέλος της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, αλλά ότι, αντίθετα, αποτελεί την αφετηρία ώστε να πάρει τον λόγο η δικαιοσύνη, στην οποία και θα διαβιβαστεί το σύνολο του πορίσματος.

Επισήμανε ότι πρώτα αποτελέσματα της μάχης αυτής έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Διότι, όπως εξήγησε, «μόνο η συγκρότηση της Εξεταστικής ανάγκασε τραπεζικά ιδρύματα και εποπτικές αρχές να λειτουργήσουν επιτέλους με βάση τον νόμο». «Δεκάδες δάνεια καταγγέλθηκαν, άλλα ρυθμίστηκαν και φαίνεται ότι αν και καθυστερημένα αρχίζει να εφαρμόζεται ο νόμος σ’ αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.

«Η ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα»

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «συνεχίζει να προκαλεί το κοινό αίσθημα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ διαπλοκή στην Ελλάδα, τη στιγμή που παραδέχτηκαν την ύπαρξη της οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της». «Πρόκειται», τόνισε, «για την πανικόβλητη αντίδραση ενός από τους βασικούς πυλώνες του συστήματος αυτού που για χρόνια λειτούργησε εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Σχολίασε ότι δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η αντίδραση της ΝΔ «από τη στιγμή που τόσο το κόμμα όσο και ο αρχηγός της προσωπικά συμμετείχαν και συμμετέχουν σε υπόγειες συνδιαλλαγές». Όπως είπε, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη, χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ, τα οποία ακόμη δεν έχει περιγράψει αν και πότε θα αποπληρώσει. Ο κ. Μητσοτάκης δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ενώ εδώ και 11 χρόνια δεν είχε αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Έσπευσε να κάνει ρύθμιση του ενός δανείου αφού αυτό καταγγέλθηκε και μόνο όταν αποκαλύφθηκε η ύπαρξης του στην επιτροπή, αλλά και η ρύθμιση αυτή δεν είναι λιγότερο σκανδαλώδης από το ίδιο το δάνειο. Στην πραγματικότητα, είπε, αποτελεί ένα τραπεζικό «μπαλόνι», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα αποδίδει δόσεις των 3.000 ευρώ για 23 μήνες ενώ η 24η δόση είναι 649.000 ευρώ και με δικαίωμα επαναδιαπραγμαάτευσης της ρύθμισης. «Τα συμπεράσματα δικά σας», σχολίασε.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξίσου εκτεθειμένο είναι και το ΠΑΣΟΚ, που χρωστά Euro199 εκ. στις τράπεζες, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτούνται εκταοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή του. Σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ αντί, δια του εισηγητή του στην Εξεταστική, να υπερασπίζεται τον δημοσιογραφικό κιτρινισμό και τις πρακτικές διαπλοκής, θα ήταν προτιμότερο να δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς σκοπεύει να τα αποπληρώσει ώστε να μην τα φορτωθούν οι φορολογούμενοι.

Είπε, τέλος, ότι στο πόρισμα περιγράφονται και σωρεία άλλων παράνομων πράξεων και παραλείψεων εκ μέρους πολιτικών και εκδοτών και τραπεζικών που εμπλέκουν το σύνολο σχεδόν του οικονομικού και πολιτικού συστήματος και για τις οποίες αρμόδια είναι πλέον η δικαιοσύνη.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΜΑΧΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΑΠΛΟΚΗ, ΑΦΕΤΗΡΙΑ, ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!