Επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για ένα χρόνο

Τη διάθεση της κυβέρνησης να συμφωνήσει την επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» για ένα και μόνο χρόνο σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία σε όλα τα άλλα ζητήματα, και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις, κυρίως του ΔΝΤ, πρόταξε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα μετά το 2018.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «η επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή δεν συνιστά λήψη επιπλέον μέτρων και επιφέρει δημοσιονομική διόρθωση σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει λόγος να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αυτός, «αφού οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας δεν τον επιβάλλουν», ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ενιαία και συμπαγής.

«Το βασικό ζήτημα που εμποδίζει αυτή τη στιγμή το κλείσιμο της αξιολόγησης αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 και τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει το ΔΝΤ για τον τρόπο της επίτευξης αυτών των στόχων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μόνο εάν συμφωνηθεί αυτό το πακέτο θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», προσέθεσε και τόνισε ότι «εκ μέρους της κυβέρνησης υπάρχει απόλυτη προσήλωση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του τριμήνου». Στόχος μας είναι, είπε, να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας ένα κοινό έδαφος για το σύνολο των εμπλεκόμενων μερών για το σύνολο των προβλημάτων, δηλαδή την πορεία του προγράμματος έως το 2018 και τα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν για την επίτευξη των στόχων, και υπογράμμισε ότι «εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα, τότε δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΝΤ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΦΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!