Τσίπρας: Τα παιχνίδια των αγορών θα συνεχιστούν σε βάρος της χώρας – Νέα επίθεση στην κυβέρνηση

Με την ομιλία του κ. Τσίπρα άνοιξαν οι εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνεδρίαση συζητείται ο  πολιτικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον στόχο της εκλογικής νίκης, η πολιτική συμμαχιών, η εκλογική ετοιμότητα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η δεύτερη φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, με νέες δομές και κατευθύνσεις, βρίσκεται στο επίκεντρο της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Τσίπρας με την εναρκτήρια ομιλία του επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές και κυρίως οικονομικές εξελίξεις.

Χαρακτήρισε φούσκα που έσκασε το σχέδιο της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ. «Και αλήθεια ποιος να πιστέψει τη φτηνή δικαιολογία ότι για όλα αυτά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος να πιστέψει ότι δεν φταίνε αυτοί που κυβερνάνε, δεν φταίει το πρόγραμμα που εφαρμόζουνε, δεν φταίνε αυτοί που είναι στο τιμόνι αλλά φταίνε αυτοί που τους φωνάζουνε στρίφτε θα μας ρίξετε στα βράχια» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας, όμως η απάντηση του κόμματός του σε αυτά τα παιχνίδια είναι το κοστολογημένο πρόγραμμα και σχέδιο που παρουσίασε στην ΔΕΘ.

«Οι αγορές είναι αγορές και κοιτούν τα συμφέροντα τους. Υποχρέωση των κυβερνήσεων, είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των κοινωνιών. Η Ευρώπη χρειάζεται βαθιές πολιτικές τομές. Και άμεσες παρεμβάσεις για να ανασχεθεί η κρίση.»

Σε αυτό το σημείο εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το μέγεθος της κρίσης: «Κάτω από τη κοντόφθαλμη γερμανική ηγεμονία, η Ε επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που ανακυκλώνει τη κρίση και θέτει στόχους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί.»

Για το θέμα του χρέους επανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι μόνον όταν γίνει βιώσιμο θα σταματήσει η επίθεση των αγορών εις βάρος της χώρας.

Ξεκαθάρισε ότι μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, αλλά οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που το συνοδεύουν, για να υπογραμμίσει:

«Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα: Ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της Ελλάδας και του λαού της; Η κυβέρνηση των Μνημονίων; Η κυβέρνηση που βγαίνει δεξιά και αριστερά και δηλώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Η κυβέρνηση που δεσμεύονται στα προαπαιτούμενα;

» Ρωτάμε ακόμα και τον πλέον καχύποπτο πολίτη: είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί οτιδήποτε; Όταν ακόμα και στις διεθνείς συζητήσεις, στην Ευρώπη, είναι οι πρώτοι και οι πλέον πρόθυμοι που τρέχουν να συνταχθούν με τη γραμμή της κας Μέρκελ;

» Και εγκαλούν τη Γαλλία που διεκδίκησε στοιχειωδώς τη χαλάρωση; Η απάντηση είναι ότι οι μάσκες πια έπεσαν και τα ψέματα τελείωσαν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

» Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη. Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί για αυτά. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

» Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας. Και οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο.»

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο για να τονίσει την ανάγκη μιας νέας εξωτερικής πολιτικής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά το φιάσκο των Παρισίων, ακολουθεί το δρόμο της πόλωσης, για να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στην χώρα. Η εγγύηση της σταθερότητας» εξήγησε.

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου επανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο.

Χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του. Κάλεσε μάλιστα τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να πράξουν.

«Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν. Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή.  Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα, δήλωσε ανοικτός σε συζήτηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να χαραχθεί μια κοινή γραμμή.

Τέλος, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην εφησυχάζουν, λόγω των δημοσκοπικών ευρημάτων: «Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Και ας έχουμε επίγνωση, αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή. Τον δρόμο αυτόν θα τον βαδίσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, και με την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.»

Το Σάββατο η συνεδρίαση θα λήξει στις 9 το βράδυ και οι εργασίες θα επαναληφθούν την Κυριακή από τις 10.30 έως τις 7 το απόγευμα.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Η Πολιτική Γραμματεία, στην εισήγησή της στην ΚΕ, εκτιμά ότι σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας πολιτικά γεγονότα: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία, ώστε να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πολιτική συμμαχιών -ένα κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μίας «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη.

Η ιδέα αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει αδρανοποιηθεί ή έχει απογοητευθεί από τα κόμματα, ώστε να επανεξετάσει την στάση του και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οι 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, σχεδιάζεται να είναι ανοιχτές στην κοινωνία.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΔΝΤ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΔΕΘ, ΑΓΟΡΕΣ, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!