Κουβέλης: Σταθερότητα δεν σημαίνει παραμονή της ίδιας κυβέρνησης

Συνεδριάζει η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να εκλέξει την νέα Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος. Στην ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική πόλωση, αλλά και την αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές εξελίξεις (διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία).

Επανέλαβε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το ζήτημα του χρέους, όπως και την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής.

«Το λέγαμε και το λέμε χωρίς ταλάντευση. Εύκολες και μαγικές λύσεις βεβαίως δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και αποδοτικές. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα για διαφορετικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία της εσωτερικής πολιτικής που θα μειώσουν τις ανισότητες και θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα.

» Είναι ανάγκη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους, να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Πρέπει ταυτόχρονα να διεκδικηθεί ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας στην αγορά. Η διεκδίκηση αυτή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει την όξυνση και την πόλωση για να δείξει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί.

Έστρεψε όμως τα πυρά και του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την ευκολία -όπως εξήγησε- με την οποία αρκετές φορές περνά πάνω από τα ανοιχτά προβλήματα του τόπου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν ταυτίζεται με την παραμονή της ίδιας κυβέρνησης και τη συνέχιση της εφαρμογής των ασκούμενων πολιτικών.

«Είμαστε οι υποστηρικτές της αλλαγής με ευθύνη. Της πολιτικής αλλαγής που επιχειρεί την έξοδο της χώρας από την κρίση μέσα από προοδευτικές πολιτικές.

» Οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να εξορκίζονται ως το απόλυτο κακό.

» Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, δημιουργεί μια προεκλογική διελκυστίνδα που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χρονικά προσδιορισμένη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί σε εργαλείο μικροπολιτικών σχεδιασμών» συνέχισε.

Τέλος, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι παρούσα στο διάλογο για τη χάραξη μιας νέας προοδευτικής πολιτικής: «Αποτελεί βαθιά πεποίθησή μας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι συμμαχίες που θα μετακινήσουν τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση.

» Αυτό όμως θα το πράξουμε, όπως ρητά αποφασίσαμε στο πρόσφατο συνέδριο μας, διατηρώντας την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία» ξεκαθάρισε.

Για να καταλήξει: «Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Η ενότητα μας και η προτεραιότητα του συλλογικού σκοπού είναι όρος για την ολική επαναφορά. Η δημόσια παρουσίαση του πολιτικού μας σχεδίου, χωρίς αμφισημίες, είναι όρος για να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τους πολίτες.

» Η ανανέωση των οργάνων πρέπει να συνοδευτεί απαραίτητα με αναβάθμιση των συλλογικών λειτουργιών του κόμματός μας και την εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας.

» Η αντίληψη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν δεν θα βοηθήσει στην υλοποίηση του στόχου μας. Είναι αναγκαία μια τομή στη λειτουργία και τη δράση μας.»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΚΛΟΓΕΣ, ΔΗΜΑΡ, ΚΟΥΒΕΛΗΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ


Αφήστε μια απάντηση