Τσίπρας-ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης ο «Κλεισθένης 1» -Ξεχώρισε 4 σημεία

  • Απο stergios
  • 19 Μαΐου 2018 - 15:32
  • Comments Off

«Δημοκρατική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είναι η φράση που συμπυκνώνει τις αλλαγές που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, «Κλεισθένης 1», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαση για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την θέσπιση απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, είναι όρος για την σύμπραξη δυνάμεων και προγραμματικών συγκλίσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σχολίαζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση είναι κατεξοχήν ένας χώρος που θα έπρεπε να στηρίζεται στις αξίες της κοινότητας και της συνεργασίας.

Χαρακτήρισε «μνημείο της εξουσίας του ενός» σήμερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον εκλογικό νόμο του «Καλλικράτη». «Αυτό το άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς πρέπει να τελειώνει», τόνισε  ο πρωθυπουργός.

«Η Αυτοδιοίκηση έπεσε θύμα ενός σχεδίου που θέλησε να τις καταστρέψει τις δημόσιες υπηρεσίες και θέλησε να την μετατρέψει σε πεδίο αναπαραγωγής των παθογενειών του κεντρικού συστήματος», είχε σημειώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε «διαπλεκόμενα συμφέροντα, βαρόνους τοπικούς κομματάρχες, δημόσιο χρήμα που χάθηκε στην πορεία, απώλεια ευρωπαϊκών πόρων».

«Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να νομιμοποιείται μια πρακτική που μας γυρνάει στην εποχή της Τουρκοκρατίας: πολίτες να στρέφονται στους άρχοντες για κάθε λογής εξυπηρετήσεις, για ρουσφέτια από αγάδες, λέξεις και έννοιες που έχουν τις ρίζες του στην εποχή εκείνη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως εξήγησε η μεγάλη όπως την χαρακτήρισε μεταρρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών ονομάστηκε «Κλεισθένης 1», ένα «όνομα με ισχυρό συμβολισμό, αυτό του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού που ήταν εμπνευστής της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης στην αρχαία Αθήνα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου:

«Πρώτο και κύριο σημείο η θέσπιση απλής αναλογικής. Αντικαθιστά ένα καλπονοθευτικό μοντέλο που δεν αποτυπώνει τους τοπικούς συσχετισμούς», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Η απλή αναλογική για εμάς δεν είναι μόνο ζήτημα αρχής, είναι όρος για την σύμπραξη δυνάμεων και προγραμματικών συγκλίσεων».

Την ίδια στιγμή είναι και μια μέθοδος ελέγχου αυθαιρεσιών, συμπλήρωσε.

«Δεύτερο στοιχείο: Οι αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται στην βάση της πλειοψηφίας που θα προκύπτει στα συμβούλια. Σημαίνει ότι οι συνεργασίες θα αναπτύσσονται και στα όργανα διοίκησης».

«Τρίτο: Η Εκλογή προέδρου στα Τοπικά συμβούλια με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ευνοεί την ανάδειξη προσώπων κοινής αποδοχής».

«Τέταρτο: Δημοψηφίσματα: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διαλόγου στην κοινωνία και συνυπεθυνότητας στις αποφάσεις».

 

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr : Τσίπρας-ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ποια σχήματα θα στηρίξουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ