ταμείο-ανάκαμψης-η-συμφωνία-φέρνει-αν-741062
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 21.07.2020 | 11:05

Ταμείο Ανάκαμψης: Η συμφωνία φέρνει ανασχηματισμό (ονόματα)

Ανασχηματισμός «υφυπουργών» ή ανασχηματισμός «ανάκαμψης της οικονομίας» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των επικείμενων μικρών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, που καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως είναι πλέον θέμα ημερών μετά και τη χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής.

Το πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να γίνουν λίγες αλλά στοχευμένες αλλαγές που θα σηματοδοτούν την επόμενη μέρα η οποία έχει αναπόφευκτα σε πρώτο πλάνο την ανασύνταξη της οικονομίας και του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μετά τις σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα δημιουργηθεί κάποιο νέο υπουργείο και θα υπάρξουν αρκετοί νέοι υφυπουργοί. Ο βασικότερος, άλλωστε, στόχος των επικείμενων αλλαγών είναι να διορθωθούν αδυναμίες και η χώρα να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση της σωστής απορρόφησης των χρημάτων σε σωστές δομές και δραστηριότητες που θα «πιάσουν τόπο» σε βάθος χρόνου, αναδιαρθρώνοντας το μοντέλο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε σήμερα ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.   Υπ’ αυτή την έννοια πλέον από αύριο Τετάρτη, κυριολεκτικά ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σχετικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις του Μαξίμου με βουλευτές και υπουργούς που έχουν ως αντικείμενο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Στοχευμένες κινήσεις και Ταμείο Ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει το Ταμείο Ανάκαμψης σαν το βασικό πολιτικό εργαλείο στο νέο κυβερνητικό αφήγημα στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Όλες οι ως τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, αλλά στοχευμένες και μετρημένες παρεμβάσεις σε επίπεδο υπουργών αλλά και δομών και αυτό άλλωστε υποδήλωσε η φράση του κ. Μητσοτάκη για «διορθωτικές κινήσεις» και όχι ανασχηματισμό.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών θεωρείται από τους αμετακίνητους υπουργούς ωστόσο με το συγκεκριμένο υπουργείο υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και είναι «δομικό». Αν θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης ή αν θα ορίσει αναπληρωτή υπουργό με αυτή την αρμοδιότητα, με ένα από τα ονόματα που ακούγονται για αυτό το ρόλο να είναι του Θόδωρου Σκυλακάκη. Παράλληλα είναι πιθανόν στο οικονομικό επιτελείο να τοποθετηθεί και ο πολυσυζητημένος πρωθυπουργικός σύμβουλός του Άλεξ Πατέλης. 

Τα ονόματα που «παίζουν»

Από τα όσα ακούγονται μέχρι στιγμής επικρατέστερα υπουργεία που πιθανόν να αλλάξουν χέρια είναι, όπως έχει γράψει από τον περασμένο Μάιο η aftodioikisi.gr, το υπουργείο Εργασίας. Κατά ορισμένες πληροφορίες διάδοχος του Γιάννη Βρούτση θεωρείται ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος φεύγει όπως όλα δείχνουν από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν και ο κ. Πέτσας θα μπορούσε να οδεύσει και προς το υπουργείο Οικονομικών σε ρόλο υφυπουργού για τα έσοδα και, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, τη θέση του κ. Βρούτση να καταλάβει ο Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Φαβορί» για αντικατάσταση είναι και ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να τοποθετήσει ένα πιο «βαρύ» όνομα. Περισσότερες πιθανότητες γι’ αυτή τη θέση έχει ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, ενώ η περίπτωση της Όλγας Κεφαλογιάννη μοιάζει να απομακρύνεται

Προς αποχώρηση λέγεται ότι είναι και η Λίνα Μενδώνη από το υπουργείο Πολιτισμού.

Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που… καίει γιατί εκτίθεται καθημερινά, διεκδικούν αρκετοί. Τι περισσότερες πιθανότητες, ωστόσο, συγκεντρώνει αυτή την ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.

Τα σενάρια που ήθελαν σπάσιμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά του Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσουν, ενώ οι δύο υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τα πόστα τους. Πάντως αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών είναι πολύ πιθανές ενώ από το τραπέζι δεν έχει φύγει η μεταγραφή του Γιάννη Μανιάτη, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού Βίκυς Λοίζου σε θέση υφυπουργού επί των επενδύσεων.

Κανείς επίσης δεν θα απέκλειε κίνηση – έκπληξη με την είσοδο στην κυβέρνηση του Ειδικού Γραμματέα για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Θεωρείται βέβαιο πως δεν θα γίνουν αλλαγές σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών αν και σε επίπεδο υφυπουργών, ενδεχομένως υπάρξουν αντικαταστάσεις.

Ερωτηματικό αποτελεί το αν θα δημιουργηθεί νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον Νίκο Χαρδαλιά επικεφαλής. Ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν ο κ. Μηταράκης θα διατηρήσει τη θέση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στην Ψηφιακή Πολιτική, καθώς ο Κ. Πιερρακάκης θεωρείται ότι “έχει κάνει κάποια δουλειά αλλά χρειάζονται ακόμη πολλά”, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες.

Αμετακίνητος και ο Μάκης Βορίδης, αν και θα ήθελε να φύγει. Άγνωστο είναι τι θα γίνει, όμως, με τους υφυπουργούς, τον κ. Σκρέκα και την κ. Φ. Αραμπατζή, που ενδεχομένως να μετακινηθούν. Καμιά αλλαγή και στο Υποδομών -Μεταφορών, όπως όλα δείχνουν.

Τέλος,  όπως έχει γράψει από τον περασμένο Μάιο η aftodioikisi.gr, βουλευτές όπως ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Ιωάννης Μπούγας, η Ζωή Ράπτη, η Μαρία Κεφαλά, η Άννα Ευθυμίου συζητιούνται έντονα για είσοδο στο κυβερνητικό σχήµα, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, κοντά στην αναβάθµισή τους φέρονται πως είναι και ορισµένες γυναίκες που υπηρετούν ως γενικοί γραµµατείς.