ΣΥΡΙΖΑ: Με τροπολογία η ΝΔ ομολογεί ενοχή για «λίστα Πέτσα» -Οικονόμου: «Δεν τη διάβασαν καν» - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
22
Ιανουάριος
Back
Οικονόμου: "Προσωπική αγωνία" Τσίπρα για τις εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Με τροπολογία η ΝΔ ομολογεί ενοχή για «λίστα Πέτσα» -Οικονόμου: «Δεν τη διάβασαν καν»

«Αν ένα συμπέρασμα προκύπτει από την ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν καταλαβαίνουν το αντικείμενο της τροπολογίας. Με τη γνωστή συνταγή των προκατασκευασμένων απαντήσεων και του πολιτικού αχταρμά μπερδεύουν διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους πράγματα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για τη δήλωση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της εξεταστικής Επιτροπής, σημείωναν ότι η ΝΔ φέρνει σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογία με την οποία επιχειρεί να υφάνει ένα πέπλο προστασίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πραγματικό πρωταγωνιστή της διαβόητης λίστας Πέτσα. «Η κυβέρνηση ομολογεί την ενοχή της καθώς έρχεται να καλύψει εκ των υστέρων τις παρατυπίες της σε ο,τι αφορά την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει αναδρομικά τις παρανομίες της», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για «θεσμική εκτροπή», καθώς «παρεμβαίνει στις εργασίες της επιτροπής, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει. « Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρεμβαίνει με πραξικοπηματικό τρόπο, η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της και θα αναδείξει τις πολιτειακές, πολιτικές και νομικές παραβάσεις με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τους ισχύοντες νόμους και όχι με βάση τις αντισυνταγματικές διατάξεις που αποπειράται να εισάγει η κυβέρνηση», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Πιο συγκεκριμένα με βάση τη ρύθμιση που κατέθεσε η ΝΔ:

α. Τροποποιούνται συμπληρώνονται οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 261/1997 που αναφέρονται στις διαφημιστικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προβλέπεται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα στην έννοια των όρων: διαφημιστικών και άλλων συναφών δραστηριοτήτων του δημόσιου τομέα περιλαμβάνεται και η κατάρτιση του πλάνο δημοσιότητας καθώς και υποστήριξη της αναθέτουσας αρχής στην διαχείριση των αναθέσεων μεταδόσεις και καταχωρήσεις των διαφημιστικών και λοιπόν μηνυμάτων του Δημοσίου, συμβάσεων μεταδόσεις οι καταχωρήσεις θέση σύμβασης υπέχουν και οι εντολές των αναδόχων διαφημιστικών υπηρεσιών, που εγκρίνονται από το αποφαινόμενο όργανο, για την ανάθεση των υπηρεσιών μεταδόσεις και καταχωρήσεις διαφημιστικών και λοιπόν μηνυμάτων του Δημοσίου, για λογαριασμό και κατ’ εντολήν της αναθέτουσας αρχής.

β. Επιτρέπεται η πραγματοποίηση των προαναφερόμενων εντολών ανάθεσης μετάδοση οι καταχωρήσεις και από τους αναδόχους διαφημιστικών υπηρεσιών για λογαριασμό και κατ’ εντολήν της αναθέτουσας αρχής, καθορίζεται η σχετική διαδικασία εξόφλησης των λόγω υπηρεσιών κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

γ. Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης με απόφαση του αρμόδιου υπουργού θεμάτων σχετικά με την διαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και το τελικών τιμών που θα τύχουν αποδοχής για την ανάθεση υπηρεσιών μετάδοση διαφημιστικών και λοιπόν μήνυμα του Δημοσίου βάση τιμοκαταλόγου που προβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες οι ενδιαφερόμενες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές επιχειρήσεις

δ. Ισχύς των ανωτέρω διατάξεων αρχίζει αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2021.

2. Επιτρέπεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ η ανάθεση έργου η παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών σε φυσικά η νομικά πρόσωπα για την προβολή ή την μετάδοση την εκμετάλλευση τηλεοπτικού η διαδικτυακού προϊόντος για την εκπλήρωση των σκοπών της έλλογο εταιρείας.

Ολομέτωπη επίθεση από Οικονόμου

Απατώντας ειδικότερα ο Γιάννης Οικονόμου στις «βολές» των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Απόδειξη τού ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν την σχετική τροπολογία αποτελούν τόσο το γεγονός ότι η ενημερωτική καμπάνια του 2020 δεν συνδέεται κατά κανένα τρόπο με την τροπολογία όσο και το σημερινό ρεπορτάζ της “Αυγής” που περιγράφει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που προβλέπει η τροπολογία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, για να μην εκτίθενται περισσότερο:

Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελεί τεχνική βελτίωση του ΠΔ 261/97 και δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με το αντικείμενο της τρέχουσας εξεταστικής επιτροπής. Η κατάθεση της τροπολογίας τη συγκεκριμένη στιγμή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες τηλεοπτικής καμπάνιας, χωρίς τις καθυστερήσεις, τεχνικές ασάφειες και γραφειοκρατικά προβλήματα, για την επέκταση της εμβολιαστική κάλυψης του πληθυσμού και για την ενημέρωση σε σχέση με την αναμνηστική δόση. Για τους ίδιους λόγους ταχύτητας και επιπλέον διαφάνειας, η ρύθμιση καταλαμβάνει εκκρεμείς καταβολές.

Πιο συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) να πληρώνουν απευθείας τα ΜΜΕ για την προβολή/καταχώρηση του διαφημιστικού μηνύματος με βάση πάντοτε το δεσμευτικό σχέδιο (media plan) που έχει καταθέσει ο ανάδοχος που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία με βάση τον ν. 4412/2016 και άρα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια. Έτσι προκύπτουν τα ακόλουθα οφέλη:

  • Αποφεύγεται οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων αφού σε διαφορετική περίπτωση εκείνος που θα έφτιαχνε το media plan θα πλήρωνε ταυτόχρονα και τα μέσα.
  • Είναι ξεκάθαρο ότι για να πληρώσουν οι αναθέτουσες αρχές (υπουργεία) θα πρέπει εκείνος που κατάρτισε το media plan να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία (εντολές, αποδεικτικά προβολής κ.λπ.).
  • Με δεδομένο ότι τα χρήματα και τις πληρωμές θα τις διαχειρίζονται οι αναθέτουσες αρχές και όχι οι ανάδοχοι, περιορίζεται ουσιωδώς η πιθανότητα αδιαφανών συναλλαγών (επιστροφών κ.λπ.) μεταξύ των ΜΜΕ που θα προβάλουν τα μηνύματα και των αναδόχων που καταρτίζουν το media plan.
  • Κατά κανόνα, οι δαπάνες για την προβολή/καταχώρηση των μηνυμάτων στα ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με το υπόλοιπο αντικείμενο διαφημιστικών υπηρεσιών του Δημοσίου και εφόσον θα πληρώνονται απευθείας από τους δημόσιους φορείς (πάντοτε με βάση το πλάνο του αναδόχου που έχει προκύψει από την διαγωνιστική διαδικασία) δίνεται η δυνατότητα η διαφημιστική προβολή του Δημοσίου να γίνεται έγκαιρα και γρήγορα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία για τον ανάδοχο θα μπορεί να είναι πιο σύντομη.
  • Τέλος, εισάγεται εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση κάθε αναγκαίας λεπτομέρειας ως προς τη διαμόρφωση του τιμοκαταλόγου και των τελικών τιμών που προσφέρονται στους δημόσιους φορείς με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην ανάθεση των σχετικών υπηρεσιών».

Ο κ. Οικονομου, καταλήγοντας, στη δήλωσή του υπογράμμισε: «Καλούμε, λοιπόν, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο δύσκολος και αν τους είναι, να διαβάζουν το περιεχόμενο των ρυθμίσεων πριν να βγάζουν ανακοινώσεις».

 

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!