ΣΥΡΙΖΑ: Από έλλειψη ρευστού καίνε ξύλα οι πολίτες, όχι από ρομαντισμό

Τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Με δήλωση της συντονίστριας της ΕΚΚΕ για το περιβάλλον του κόμματος Ήρους Διώτη, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις στο ΥΠΕΚΑ για το καπνονέφος, κατηγορεί την κυβέρνηση για δήθεν ενδιαφέρον για το περιβάλλον και για την υγεία των πολιτών. Όσο καθυστερούν να μειώσουν τον ΕΦΚ, «οι ελληνικές πόλεις θα πνίγονται στην καπνομίχλη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον», σημειώνει η Η. Διώτη, μετά και το σχετικό αίτημα της ΠΕΔΑ.

«Οι πρωτεργάτες της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης της κοινωνίας, αφού διέλυσαν ότι υπήρχε από το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές πρόνοιας, νοιάζονται τώρα για την υγεία των πολιτών, για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη… Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας που κατέφυγαν στο τζάκι ή στις ξυλόσομπες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, δεν το έκαναν με “ρομαντική” διάθεση, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ιλιγγιώδεις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης… Τα συναρμόδια υπουργεία έχουν χρέος, ειδικά τώρα, να πάρουν πίσω την απόφασή τους για αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, που στηρίχτηκε σε λογιστικά και μόνο κριτήρια και όχι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε αυτό, και να διαθέσουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές που οι πολίτες, ακόμη και μέσα στην κρίση, να μπορούν να προμηθευτούν», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της η Η. Διώτη.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΗΡΟΥΣ ΔΙΩΤΗ
Αφού κατάφερε να πνίξει δεκάδες πόλεις στην αιθαλομίχλη, και αφού τα μικροσωματίδια και τα επίπεδα βενζολίου, κυρίως στα αστικά κέντρα, εκτινάχτηκαν σε τιμές ρεκόρ λόγω της μαζικής καύσης τζακιών και ξυλόσομπων, η μνημονιακή κυβέρνηση έρχεται πάλι, ξανά με ημίμετρα, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτά της. Οι πρωτεργάτες της χρεοκοπίας και της εξαθλίωσης της κοινωνίας, αφού διέλυσαν ότι υπήρχε από το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές δομές πρόνοιας, νοιάζονται τώρα για την υγεία των πολιτών, για τους ρύπους και την αιθαλομίχλη.

Οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες της χώρας που κατέφυγαν στο τζάκι ή στις ξυλόσομπες για να ζεστάνουν τα σπίτια τους, δεν το έκαναν με “ρομαντική” διάθεση, αλλά γιατί πολύ απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις ιλιγγιώδεις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του τελευταίου με εκείνον του πετρελαίου κίνησης καθώς και τις δραστικές περικοπές των εισοδημάτων τους.

Το μέτρο της επέκτασης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης που συζητήθηκε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την επικίνδυνη αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τα καυσόξυλα, είναι σαν προσπάθεια να αντιμετωπίσει κάποιος μία θανατηφόρα νόσο με έμπλαστρα. Είναι, δε, αστείο, να πιστεύει κανείς ότι οι υπερσυγκεντρώσεις μικροσωματιδίων είναι αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης ή/και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τις υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καύσης βιομάζας (ξύλο, πέλετ κ.ά.) για λόγους θέρμανσης.

Τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν χρέος, ειδικά τώρα, να πάρουν πίσω την απόφασή τους για αύξηση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, που στηρίχτηκε σε λογιστικά και μόνο κριτήρια και όχι για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε αυτό, και να διαθέσουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές που οι πολίτες, ακόμη και μέσα στην κρίση, να μπορούν να προμηθευτούν. Όσο καθυστερούν να το πράξουν, οι ελληνικές πόλεις θα πνίγονται στην καπνομίχλη, με σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΥΠΕΚΑ, ΦΟΡΟΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΕΦΚ, ΔΙΩΤΗ, ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!